Dodaj do ulubionych

ospa ?????????

12.11.05, 11:44

Witam, moje dziecko dostało dzisiaj prawdopodobnie ospy. Tzn ma wypryski
jakby po ukąszeniu komara. Wcześniej mial goraczkę przez kilka dni. Mam
pytanie, czy powinnam juz dzisija iśc do lekarza (pytam, bo mój lekarz w
sobote nie przyjmuje a kiedys naciałam się an dyzyrującego) czy tez moge
poczekać do pon ? Kiedys nie było lekarstw na ospę , tylko się smarowało,
dzisiaj juz synka posmarowałam, czy to wystarczy ?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: ospa ????????? 12.11.05, 12:33
      Jeżeli to ospa. Ale ospa to takie pęczerzyki wypełnione płynem. Z tego co
      piszesz na ospe to nie wygląda. Jezeli jesteś pewna ospy, spokojnie możesz do
      poniedziałku poczekać.
      • iod Re: ospa ????????? 12.11.05, 14:47
        zależy, ale trudno wyrokować. U mnie początek był bardzo łagodny, potem wcale
        nie, wręcz tragicznie. Dlatego jestem zwolenniczką podania Heviranu, ale
        niełatwo jest znaleźć lekarza, który zdecyduje się na taki krok.
        • joma24 Re: ospa ????????? 12.11.05, 16:54
          ugryzienia komara zamieniaja się w pecherzyki, wiec myśle ze ospa, smaruje
          pudrodermem i w pon idę do lekarza !
          • marghe_72 Re: ospa ????????? 12.11.05, 20:20
            gencjaną POD Pudrodermem smaruj
            nam pomogło
            • ewurek Re: ospa ????????? 12.11.05, 22:00
              Moja 3,5 latka ma ospę od trzech dni.Zaczęło się od bardzo wysokiej temperatury
              do 40 st.C.Początkowo rzeczywisciwe wyglada to jak ukąszenie komara, a z czasem
              wypełania się płynem. Podaję małej Engystol- homeopatczny p.wirusowy no i
              smarujemy (czego córka nie cierpi).Nasza pediatra poleciła pudoderm, a na moje
              pytanie o gencjanę stwierdziła ,że jest to lek starej generacji
              • marghe_72 Re: ospa ????????? 13.11.05, 00:27
                gencjana może i jest starej generacji, ale pomaga
                krosty przysuszone gencjaną nie rosną..
                warto zatem pod nowoczesny wink pudroderm chalpnąc starą dobra gencjaną
              • joma24 Re: ospa ????????? 13.11.05, 09:38
                czy Engystol kupie bez recepty ? po Gencjane juz lecę ! najpierw gencjna a
                potem pudroderm ! chociaż synka przekonać, ze to pomaga .... sad nie jest
                łatwo !
                • joma24 Re: ospa ????????? 13.11.05, 19:22
                  no i gencjamy nien pukilam, bo mi paniw aptece szczerze odradziła, twierdzi ze
                  nie działa lepiej niz pudroderm a brudzi duzo lepiej smile zresztą juz
                  posmarowanie synka pudrodermem jest kłopotliwe bo plącze,a jeszcze kolorek
                  dodac sad naszczęscie sie nie drapie, duzo kropek nie ma i generlanie czuje
                  się dobrze ! a jutro od razu do lekarza ! dzieki za wszystkie rady ! aha ,
                  jeszcze pytanko - kąpac czy nie kąpac ?- oto jest pytanie !
                  • mami7 Re: ospa ????????? 13.11.05, 19:58
                    Tylko gencjana. Spiera sie potem i domywa oczywiście wink
                    Na sobie testowałam pudrodermy i dziadostwo toto. Na synku sprawdziła się gencjana i polecał ją pediatra jaknajbardziej nowej generacji wink
                    • joma24 Re: ospa ????????? 13.11.05, 20:39
                      a kąpac dziecko ?
                      • marghe_72 Re: ospa ????????? 13.11.05, 20:57
                        myć, nie kąpac
                        czyli nie pozwlic sie moczyc a opłukiwac pod prysznicem
                        i bardzo delikatnie wycierać

a Pani w aptece sie myli. Gencjana , owszem, brudzi..ale sie zmywa
                        • magdola1 Re: ospa ????????? 13.11.05, 22:16
                          No i poza tym jeśli ma się wysiew pęcherzyków w jamie ustnej to nijak
                          pudrodermem się nie tam nie posmarujesz. Tylko pamiętajcie by to był roztwór
                          wodny, nie spirytusowy.
                          • marghe_72 Re: ospa ????????? 13.11.05, 22:29
                            a ja nogi, rece, brzuch..smarowałam spirytusowym (pod koniec chroby)
                            było ok
                            • joma24 Re: ospa ????????? 14.11.05, 09:30
                              ok, w południe przyjdzie lekarz, obejrzy, stwierdzi czy prawidłowa diagnoze
                              postawiliśmy smile na razie pudroderm, bo gencjany w koncu nie kupiłam, ale w
                              razie czego dokupię ! synek ma b. dobry humor, kt. tylko traci w momencie
                              smarowania sad ile trwa ta choroba ? bo my mamy 2 tyg siedzenia w domku za soba
                              i ciekawa jestem do liu teraz dobijemy !
                            • magdola1 Re: ospa ????????? 14.11.05, 09:59
                              no i super. chodziło mi o to, żeby nie smarować przede wszystkim dzieciakowi w
                              buzi roztworem spirytusowym. kropka
                              • mamakochana Re: ospa ????????? 14.11.05, 10:45
                                U nas ospe mamy już od tygodnia. Pani doktor zaleciał zmiane pudrodermu na
                                roztwór wodny gencjany. Na szczęście w buzi krostek nie było. Zośką
                                przysznicowała sie prawie codziennie.

Mam pytanie, kiedy dziecko po ospie może wrócić do przedszkola. Dodam że znosi
                                ją super, w ogole nie było gorączki, jeden wysyp krostek 06/11. Planuję
                                przetrzymac ją w domu jeszcze cały ten tydzień. Czy to nie za krótko?
                                • marghe_72 Re: ospa ????????? 14.11.05, 14:29
                                  myślę , ze tydzien to akurat smile

Pudroderm chłodzi, moze dlatego dzieci go nie lubią
    • mamakochana Re: ospa ????????? 15.11.05, 09:27
      Czyli 2 tygodnie od wywyspki wystarczą?
      Pytam bo znajoma mówiła że klekarka sugerowała przetrzymanie dziecka w domu
      jeszcze jeden "dodatkowy" tydzień. Nie wydaje mi sie to konieczne ale nie
      chciałabym mieć wyrzutów sumienia później.
      • joma24 Re: ospa ????????? 15.11.05, 12:18
        z tego cow iem, to lepiej przetrzymac, bo sa powikłania po ospie ? mój synek
        pudrodermu nie lubi, ale w ogóle się nie drapie i bardzo szybko mu sie goi ! a
        temperatury tez nie ma i jest zywy za dwóch ! smile tylko smarowanie psuje mu
        humor !
        • mmn5 Re: ospa ????????? 15.11.05, 12:25
          Hej, moja znajoma zachorowala 5 dni temu na ospe (ma 29lat). Chcialabym ja
          odwiedzic, ale mam roczna coreczke i nie wiem, czy ona sie nie zarazi. Ja
          mialam juz ospe a nawet polpascca.
          • marghe_72 Re: ospa ????????? 15.11.05, 12:28
            prawdopodobnie sie zarazi
            ospa jest b. zakaźna

co do trzymania w domu.. wszystko zalezy od tego jaki przepieg ma choroba
            jednych wysypuje raz
            u innych wysyp lubi trwać..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka