12.01.06, 10:33
Mój 3 letni synek jest niejadkiem. W ciągu całego dnia niewiele zjada, bywa
tak, że niechce ruszyć nawet obiadu. Na nowe potrawy reaguje niechętnie. Nie
jest zapychany słodyczami, ponieważ niewiele ich je, a owoców wcale. Miał
podawane syropy na apetyt, ale nieskutkowały. Kompletnie nie wiem już jak go
odżywiać. Po za tym jest bardzo żywy, ruchliwy i niestety jest bardzo nerwowy.
Obserwuj wątek
    • sylwiapanfilowicz Re: niejadek 12.01.06, 11:16
      Jak długo to trwa? Bo ja u swojej 3-latki zauważyłam spadek apetytu od września-
      października. Czasem je jak ptaszek np. na śniadanie nawet pół kromki chleba
      to problem. Jest żywa, wesoła i ostatnio bardzo mi urosła. Myślę, że to taki
      okres- poprostu nie potrzebuje więcej- tym bardziej, że moja niunia wcale nie
      należy do chudziutkich.
      • krybara Re: niejadek 12.01.06, 11:28
        Niestety nie wiąże się to z porami roku, od początku były problemy z jego
        jedzeniem. Mój niestety jest wyjątkowo szczuplutki i drobniutki, jak go
        zachęcić do jedzenia?
        • krybara Re: niejadek 12.01.06, 11:29
          Sorki ggosia74 skorzystała z mojego komputera, a zapomniała się przelogować
    • marghe_72 Re: niejadek 12.01.06, 12:07
      napisz co zjada i wypija w ciagu dnia
      spisz WSZYSTKO
    • ggosia74 Re: niejadek 12.01.06, 12:46
      Rano zjada butelkę kaszy mannej do której dodaję mu Vibowit.Potem ma przerwę ze
      3,4 godziny.W między czasie próboje namówić go na drugie śniadanie.Podsuwam mu
      jakąś kanapkę lub parówkę lub jajko na miekko.Niestety tak bywa często że nic z
      tego nie ruszy.Jeśli nic nie zje, to daję mu drugą butelkę kaszy, którą zjada
      (kaszę mannę jeszcze zjada).Potem znów ma przerwę do obiadu tzn.do godz.14 lub
      15.Na obiad zje parę łyżek zupy, drugiego dania nawet nie rusza.Jeśli mówimy o
      obiedzie to tylko w grę wchodzi sama zupa.Potem znów przerwa.Koło godz.17, 18
      próbuje dać mu jakiś owoc lub jogurt.To albo zje albo nie, i przed pójściem
      spać wypija kolejną (trzecią bnutelkę kaszy).Jeśli chodzi o to co pije to w
      ciągu dnia nazbiera się może ze 2 szklanki wszystkiego co pije (mam na myśli
      sok, herbatę).
      • verdana Re: niejadek 12.01.06, 13:16
        To nie jest niejadkiem. Gdybym ja jadła trzy butelki kaszy dziennie, też nie
        miałabym ochoty na nic więcej.
        Wyluzuj. Niech po prostu nie je, jak nie chce - chyba, ze ma złe wyniki badań i
        lekarz wyraźnie zalecił, aby coś konkretnego jadł. (A - vibowit dawaj
        wieczorem, zabija apetyt). Poza tym piszesz, że jest nerwowy. Kazde dziecko
        nakłaniane do jedzenia, gdy nie ma ochoty jeść jest nerwowe. Wyobraź sobie, ze
        jesteś najedzona, a olbrzym z groźna miną stoi obok ciebie i nakłania cię, abyś
        coś koniecznie zjadła, albo wpycha Ci to do gardła - o kazdej porze dnia. Nie
        byłabyś nerwowa?
        Żeby nie było, że się wymądrzam. Miałam niejadka, który miał takie okresy, że
        przez trzy dni nie jadł nic, tylko wypijał butelkę lub dwie mleka, ewentualnie
        zjadał jedno jabłko.
        Był najniższy w przedszkolu, najnizszy w klasie ( o głowę nizszy od najnizszego
        kolegi), bardzo szczupły. Do jedzenia nie zmuszałam.
        Obecnie ma 22 lata i 181 cm. Nadal je niewiele, jest szczupły - i bardzo dobrze!
        • lizbetka Re: niejadek 12.01.06, 18:12
          Zgadzam się z Verdaną smile
          Trzy butelki kaszy mannej dziennie to mało ?
          On po prostu najwidoczniej nie ma ochoty na nic innego po kaszy , bo to sycący
          posiłek .
          A napisz prosze ile waży i mierzy . Co na to mówi lekarz , czy wyraźnie odbiega
          od normy - tj. jest poniżej 3 centyla ?
          Pozdrawiam . lizbetka
          • ggosia74 Re: niejadek 13.01.06, 08:22
            Mój trzylatek waży 14 kg.Dokładnie niewiem ile mierzy, ale ubrania kupuję mu na
            110 cm. Lekarz twierdzi, że rzeczywiście jest bradzo szczuplutki ale taka jego
            uroda,dawał mi skierowania na wyniki w celu stwierdzenia czy dziecko nie ma
            anemii.Morfologia wyszła dobra przy tym jego niejedzeniu.Myślę że dobrze było
            by je powtórzyć bo były robione dość dawno(ponad pól roku temu jak nie
            dalej).No i ta waga 14 kg to jednak chyba za mało.
            • lizbetka Re: niejadek 13.01.06, 15:46
              Witaj !
              Sprawdziłam Twojego niejadka na siatce centylowej i jego waga to norma - 25
              centyl . Ani nie za mało ani nie za dużo , w sam raz .
              Tak dla porównania : moja córka ma 3lata i 7 miesięcy i waży 10 kg 700g /.
              Wzrostu ma 92 cm . Wiele bym oddała by była tak "szczuplutka " jak Twój synek .
              Jeśli morfologia wyszła ok , dziecko waży dobrze to nie wiem w czym masz problem .
              Jeżeli chcesz by jadł normolnie - czyli mięso , ziemniaki , warzeywa itd . to po
              prostu nie dawaj mu kaszy i już . I nie pisz że on nie je - on je , tyle że
              kaszę . I wcale sie nie dziwię że oprócz niej nie chce jeść nic więcej .
              Pozdrawiam . Lizbetka
    • imeldaw Re: niejadek 17.01.06, 11:58
      mój synek ma 2,5 roku, uważam, że jest niejadkiem chociaż tak jak twój lubi
      kaszę i pije jej dwie butle dziennie. Waży 15 kg przy wzroście 104, czyli
      absolutnie w normie. Bywają tygodnie gdy nie je nic oprucz kaszy (słodyczy i
      słonych przekąsek nie lubi wcale) Na życzenie lekarza dostawał bioaronc,
      citropepsin. Nie pomogło. Teraz po prostu przestałam z nim walczyć, proponuję mu
      różne rzeczy do jedzenia, on odmawia, je kaszę i jest ok. Robię mu raz do roku
      badania krwii i daję witaminy i czekam, bo to na pewno minie. Najwyraźniej na
      kaszy można zupełnie dobrze egzystowaćsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka