asienka95 30.09.10, 11:57 najlepiej bez rosołu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figa33 Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 30.09.10, 12:08 Ja akurat zawsze robiłam na domowym wywarze z kurczaka, ale pewnie możesz i na samej wodzie. Moja jadłą tą zupę mając 10 miesięcy, ostatnio mając 14 i uwielbia. Zupa prosta jak barszcz i mało czasochłonna. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę (pokrojoną dowolnie bo zupę potem się miksuje na krem) i czosnek (moja córka jest po rodzicach czosnkowym potworem ) - ilości dowolne. Następnie dodaję pokrojoną w kostki dynię i przykrywam patelnię aby dynia łatwiej się udusiła. Po ok 10 minutach przelewam zawartość patelni do garnka, w którym jest ok 0,5 l bulionu oraz dodaję puszkę (400ml) mleka kokosowego. Gotuję razem ok 15 minut pod przykryciem. Dynia generalnie sama się juz do tego czasu rozwali ale na koniec wsztstko miksuję na krem. Podaję z czosnkowymi grzankami, czyli kromki pieczywa na patelni grillowej posmarowane ząbkiem czosnku. Można oczywiście grzanki zrobic tradycyjnie, czyli pokroić pieczywo w kosteczki i podgrzać na patelni bez tłuszczu. Razem z mlekiem kokosowym dodaję jeszcze kawałek startego imbiru, to jest nasza "dorosła" wersja zupy którą moja córka jada właśnie w takiej wersji. Oczywiście oszczędnie z solą. Pieprz też dodaję. Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 30.09.10, 12:12 A dokładny przepis tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91369775,91370003.html Odpowiedz Link Zgłoś
mamomi Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 30.09.10, 12:27 1 litr mleka(rozcieńczyć na pół z wodą, ja robiłam młodemu na mleku jak miał już rok) Kawałek dyni (tak do kilograma) szczypta soli cukier do smaku lane kluski: 2 jajka 4 łyżki mąki (czubate) wszystko dokładnie wymieszać łyżeczka, aż będą pęcherzyki powietrza. Dynie obrać,wykroić miąższ,pokroić w kostkę,zalać wodą(wody ma być tyle,żeby dynia była przykryta)odrobinę posolić. Gotować około 10 min,odlać wodę troszkę na dnie zostawić,zmiksować blenderem na papkę. Mleko zagotować,przecedzić przez sitko,wstawić na kuchnię jeszcze raz,na gotujące mleko lać garnuszkiem kluseczki ,chwilę pogotować.. Do gotowych lanych klusek, wlać zmiksowaną dynie,wszystko delikatnie wymieszać,możemy lekko posłodzić do smaku ,lub posolić,jak kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamomi Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 30.09.10, 12:49 Miało być można rozcieńczyć na pół w wodą. Jeśli Twój maluch nie ma uczulenia na mleko to spokojnie zrób na litrze mleka. O wiele lepszy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_vinca Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 01.10.10, 09:43 O tak, zrobilam ostatnio z mlekiem kokosowym. Pycha!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 01.10.10, 10:52 robisz wywar warzywny, wrzucasz do niego kostki dyni, dorzucasz pokrojana marchew wrzucach troche imbiru (ale moze byc tez bez imbiru) odrobiny curry jak sie ugotuje miksujesz dolwasz troche mlekaa kokosowego albo wrzucasz platki kokosowe albo strate migdaly. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 01.10.10, 11:02 Dynię (ilość zawsze bralam na oko- taki standardowy kupny półksiężyc) gotujesz do miękkości, przecierasz przez sitko na purre, dodajesz do gorącego mleka (1l) z odrobiną cukru i olejkiem migdałowym. Do tego duże kluseczki-zacierki z mąki, jajka, wody. Moja ulubiona zupa z dzieciństwa, kiedy jeszcze można było dać dziecku coś z mlekiem krowim i cukrem, nie będąc posądzonym o bycie złym rodzicem Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 04.10.10, 13:41 oj..to moze byc niezle Odpowiedz Link Zgłoś
karod Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 01.10.10, 15:32 Ja nie lubie dyniowej z mlekiem serkami topionymi itp Robie dyniowa z przecierem pomidorowym i ziolami. Jemy wszyscy, bo juz skonczylam z gotowaniem oddzielnych obiadkow, za to jemy teraz delikatniej i dietetyczniej hehe. A zupa to: wywar warzywny lub rosolowy; drobno pokrojona cebula zeszklona na oliwie; na to idzie pokrojona w kostke dynia; zalewam wywarem i gotuje do miekosci; miksuje; dodaje przecieru pomidorowego, tu gdzie mieszkam sa takie zageszczone sosy pomidorowe (cos miedzy przecierem a sokiem) wiec wlewam okolo szklanke na na 2 litry zupy, ale zawsze gotuje na oko i do smaku; dodaje pieprzu lub ostrej papryczki, ziola: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia; no i sol do smaku; no i zupa gotowa. Mozna jesc z makaronem, ryzem itp itd. Ostatnio robilam z podsmazanymi kopytkami (w kopytkach boczek i cebulka) bylo dobre, a cora sie objadala az milo Mozna tez dolac smietanki lub mleka jak ktos lubi Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 01.10.10, 21:29 Ja piekę natartą masłem dynię w piekarniku. Kiedy jest miękka oddzielam od skórki i wrzucam do usmażonej cebuli z czosnkiem- dolewam wywar z warzyw, ale robiłam też na wodzie. Dodaję masło, sól, pieprz, czili, kardamon - duuuużo i imbir - osobno dogotowuję ziemniaki - bo w zupie dyniowej się nie ugotują. Synek nie zje zupy bez wkładu Dziecko je razem z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
agatina8 Po wlosku 04.10.10, 13:38 na oliwie zeszklic czosnek, dodac pokrojona dynie w kostke, podlac woda poddusic,posolic, wrzucic galazke zielonej pietruszki, dodac drobno pokruszone spaghetti (konsystencja do wyboru ja lubie gesta). Dzieciaki jadly chetnie, wersje dla doroslych wzbogacic jedynie odrobina papryki ostrej. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
plusimisi Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 04.10.10, 20:04 dynię i marchew w kostkę kroję, podsmażam, zalewam wodą, albo bulionem. szczypta curry i miksuję. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
ma-gusia Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 04.10.10, 20:43 my robimy placki dyniowe - dynię ścieramy jak ziemniaki na placki ziemniaczane i dodajemy to co do placków jajo, mąkę, przyprawy, smażymy na oleju - jak placki z ziemniaków - PYCHA! są słodkie, troszkę mniej ścięte niż z ziemniaków ale da się obrócić na patelni - polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
carinica011 Re: Zupa dyniowa-macie jakiś fajny przepis (1,5 r 04.10.10, 22:32 moja babcia robiła nam placki dyniowe dla leniuchów - czyli plastry dyni obsmażała na maśle z odrobiną oliwy (żeby się masło nie paliło) i jak juz była miękka żarłyśmy! pyszne to było, aż mi się łezka w oku zakręciła lekko posolic i danie gotowe. jutro zrobię Odpowiedz Link Zgłoś