Dodaj do ulubionych

proszę o pomysły na obiady

12.11.10, 15:05
Synek ma 1,8 roku. Je wszystko. Mam jednak taki problem, że muszę mu gotować osobne obiady, bo my jesteśmy z mężem wege, a on potrzebuje mięsa. Robię mu kotlety mielone, schabowe, z piersi, klopsiki, sos boloński, no ale to jakieś 5 pozycji, tych samych. Podrzućcie proszę pomysły na proste obiady mięsne dla małego.
Obserwuj wątek
    • karro80 Re: proszę o pomysły na obiady 12.11.10, 20:42
      Słuchaj, a żeby sobie ułatwić to czy do waszych potraw nie da się po prostu dodać mięsa czy rybki? Bo zwykle wege jedzą zdrowo. Może np na pewnym etapie wystarczy tylko odzielić porcyjke dla młodego i wzbogacić mięsem.

A jakby nie to moja córka bardzo lubi rybe po grecku na ciepło z chlebem może być też na ciepłą kolację - można zrobić na 2 dni.
      Ja robiłam duszoną - tarta włoszczyzna i cebula podduszona na łyżce masła i na to filet z dobrej ryby - np dorsza - kiedyś najpierw robiłam rybę na parze, ale wystarczy położyć na warzywach i pod pokrywka samo się uparuje w moment, pare razy zamieszć delikatnie, żeby się ryba w za małe kawałki nie rozpadła.

Ryba z warzywami na parze(jak nie macie parowaru to sa wkładki do gara, albo można rybe upiec, a warzywa ugotować) - rybę nacieram sokiem z limonki(bo mam hyzia na limonkęwink, ale cytryna jak najbardziej) daję trochę przypraw i soli -zwykle pieprz czarny i suszona pietrucha - owijam w folię metalową i sru do parowara razem z warzywami - brokuły, marchew, zielony groszek - można też pyrki ugotować/uparować(osobiście parowanych nie lubię, więc gotuję, albo zwiększam ilośc brokuła) - jak już się uparuje - tu już trzeba mieć obcykane, bo brokuła i groszek to jednak dodaję tak 10-15 min przed końcem - ryba ze 30-40 min - jak cieńsza to wiadomo, ze krócej - mi trudno podać bo na oko robię zawszewink - wszytko to podaje się polane masłem czosnkowym - baaardzo pyszne. Najlepszy łosoś lub dorsz.

Zwykłe leczo z mięsem lub dobrą kiełbasą - dzieciaki lubią.

Jak chcesz sie pobawić to wszelkiej maści pierożki i krokiety z farszem mięsno-warzywnym - pierożki to fajnie jak masz maszynę do chleba bo ciasto urobi, a potem taką formę do uszek co lepi po 30 sztuk naraz - tylko rozwąłkować i nałożyć nadzienie(można takie samo jak na kotlety mielone)

No i jeszcze przysmak mojej - gołąbki z mięsem i ryżem -baardzo lubi - jak zrobić to w googlu będzie - ja robiłam też szybkie gołąbki z kapusty pekińskiej - gotują się moment, bo tylko kwestia dogotowania mięsa w środku. Gołąbki też można na 2-3dni.
      • esta_blish Re: proszę o pomysły na obiady 16.11.10, 18:52
        Dziękuję, karro, za wyczerpującą odpowiedź smile Będę próbować smile
    • mazia72 Re: proszę o pomysły na obiady 15.11.10, 07:42
      makaron lub ryż z warzywami,a małemu można dodać mięska do tego. kopytka,pierożki,naleśniki,...moje dzieci jadły z chęcią gulasz z indyka (z fileta),a ten można podać z ziemniaczkami i ryżem ,kaszą itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka