Dodaj do ulubionych

co jedzą Wasze trzylatki?

23.12.10, 15:13
Witam,
Jestem mamą trzylatka.
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad jego dietą, zależy mi na tym aby jadł smacznie i zdrowo, ale brakuje mi już pomysłów i obawiam się, że to co je nie jest wcale takie zdrowe..Zasadniczo nie ma problemu z apetytem,ale widzę, że jemu też znudziło się jedzenie, jest głodny, a nie wie co chce zjeść. Je : jogurty, serki, lubi cebulę, pomidory, szczypior, zupy ( tu też brakuje mi już pomysłów sad ) owoce też zje, płatki na mleku, dżem. Tylko ja już nie wiem co mu przygotowywać, mam wrażenie, że w kółko je to samo...
Pomóżcie dziewczyny, napiszcie co lubią Wasze trzylatki i co można robić...
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: co jedzą Wasze trzylatki? 23.12.10, 15:24
      Troszke świrujesz, skoro je chetnie to co podajesz, a podajesz sporo, to czym się martwisz? Głodny i nie wie co ma jeść? Osiołkowi w żłoby dano...?
      Mój je parówki, kabanosy, kasze gryczaną, ryż, czasem kurczaka czy rybę smażoną, czasem żółty ser skubnie, rosół, pomidorową, popija to napojami "niemlecznymi", czasem zje kawałek jabłka, gruszki lub banana. Mój się niczym nie zajada, po prostu je. Wazyw prawie wcale, bo tylko wywar (jak rosół), kalafior. O owocach pisałam, w sumie prawie tylko w formie soków. Nabiału żadnego nie je. Kanapek nie je, płatków na mleku nie je, dżemu, miodu nie je.
    • maruk1a Re: co jedzą Wasze trzylatki? 23.12.10, 15:28
      U mnie jest tak, ze przestawilismy sie rodzinnie na zdrowe jedzenie, aby przyklad szedl z gory. Ja gotuje dla calej rodziny to samo, ale zawsze uwzgledniam to, aby na stole znalazlo sie zawsze cos dla mojego dziecka zjadalnego. Moja trzyletnia corka to juz tak ma, ze za nowosciami nie przepada, wiec ja musze najpierw przez kilka tygodni czesto gotowac np.groszek, zeby ona go sprobowala. I tak jest ze wszystkim. Pierwszy raz zobaczy nie tknie, a jak mama i tata z apetytem ktorys raz z rzedu cos zajadaja, to wezmie do buzi czasem polubi, a czasem nie. Ja wiec przede wszystkim sobie urozmaicam, a corce daje czas.
    • marchefka4 Re: co jedzą Wasze trzylatki? 23.12.10, 15:39
      jedzą w kółko to samo,to co lubią- i luz,najważniejsze,że WOGÓLE jedzą smile
      • najma78 Re: co jedzą Wasze trzylatki? 23.12.10, 15:56
        Wszystko je. Nie gotuje specjalnie dla dzieci, jedza to co my od dawna. Jesli cos ma byc bardzo ostre to odkladam porcyjke wczesniej, choc akurat nasz 3-latek lubismile Lubie gotowac, staram sie urozmaicac potrawy, nie gotuje wciaz kilku dan
    • mikams75 Re: co jedzą Wasze trzylatki? 23.12.10, 15:54
      moja je w kolko to samo i jak marchefka, ciesze sie, ze je w ogole.
      A wy co jecie? dawaj mu wasze jedzenie jesli ma apetyt i nie grymasi.
      • marchefka4 Re: co jedzą Wasze trzylatki? 23.12.10, 16:39
        u nas podstawą diety są.....płatki na mleku.
        kilka dni temu mąż rzucił hasło,że na zakupy trzeba jechać bo NIC nie ma.
        pytam "jak to nic?!",a on "mleko się skończyło,nie ma co dzieciom dać ;p"

moje to totalnie niejadki i jak się zaprą to moga nie zjeść nic,więc daje im to co chcą jeść i lubią.jak mają fazy na tosty jedzą tosty i miesiąc.
        • olafowamama Re: co jedzą Wasze trzylatki? 23.12.10, 22:10
          U mnie to samo smile Najpierw pytanie co jest na śniadanie, więc wymieniam :mogą być kanapeczki, parówki, serek, jajecznica, jajeczko sadzone itd. itp. Oczywiście nic mu nie pasuje i kolejny raz staje na płatkach z mlekiem. Właściwie cały ten dialog z rana i wieczorem ( tak tak na kolacje też są płatki z mlekiem lub idzie spać głodny) nie ma większego sensu, bo zakończenie i tak już oboje znamy smile
    • hermetyczka to co my 23.12.10, 16:14
      dziecko od 10 msc zycia moze jesc to, co zdrowo odzywiajaca sie osoba dorosla.
      niech je to co wy
    • tym08 Re: co jedzą Wasze trzylatki? 23.12.10, 16:33
      z warzyw glownie cebula i marchewka, w zupie zje roznosci
      owoce
      nabial (ser zolty, philadelphia, serek homogenizowany, jogurty, kakao)
      mieso rozne, choc glownie w zupie, ale tez kielbasa, kabanosy
      paluszki rybne, losos na parze z warzywami
      chleb, bulki (najczesciej sama pieke), chalka, rogaliki maslane
      ryz (w zupach, risotto), kasze i makarony (w zupach)
      ziemniaki
      domowa pizza (salami, mozzarella, kukurydza i duzo ketchupu)
      nie robie specjalnego obiadu dla dziecka, chyba ze mamy ochote na cos czego mloda nie zje
      • lullanka07 Re: co jedzą Wasze trzylatki? 24.12.10, 22:55
        wszystko to samo co my
    • camel_3d indyjskie 23.12.10, 16:43
      ryz z kurczakiem
      sos: mleko kokosowe, curry, kurkuma czosnek, koreander, olej z oliwek, pieprz sol cebula, maslo.. kukurydza, pomidory (lub koncentrat)...

maly to uwielbia..
      • zjawa1 Re: indyjskie 24.12.10, 23:06
        Moj je wszystko to, co robie na obiad. Z reguly obiadki miesne( kurczaki, wowlowe wiepszowe) do tego groszek z marchewka, szparagi lub jakas salatka. Zupy klasyczne: Rosol, pomidorowa, botwinkowa. Czasmi kasza z gulaszem miesnym. Jednym slowem klasyczna Polska kuchniasmile Na sniadanko roznie. Chlebek z szynka, serem, pomidorkiem lub jakis serek na szybko jesli zaraz wychodzi do przedszkola. Bardzo lubi bialy ser z rzodkiewka.
        • zjawa1 Re: indyjskie 24.12.10, 23:10
          Hehe, dosc czesto zdarza sie, ze na prosbe synka musze gotowac szpinak-uwielbia gosmile i sam , jesli jest mrozony, wyciaga mi go z zamrazalnikasmile Uwielbia tez jajka wiec doszpinaczku i ziemniakow robie sadzone....Z moim wlasciwie nie mam problemow jak juz je to wszystko.
          • aaadddaaa83 Re: indyjskie 25.12.10, 19:53
            Moja córka też bardzo chętnie zjada zupy, również brakowało mi pomysłów więc poszukałam w internecie i robię jej wiele zup - kremów (porowa, fasolowa, brokułowa), dodaję grzanki (kroję bułkę pszenną i opiekam na patelni na maśle) albo groszek ptysiowy - mała uwielbia zarówno jedno i drugie, często też do zup dorzucam jej pół jajka ugotowanego na twardo.
            Nie przepada za ziemniakami, ale za to bardzo lubi makaron, więc to on często pojawia się w jej menu z różnymi mięsnymi, warzywnymi sosami lub serem, owocami.
    • budzik11 Re: co jedzą Wasze trzylatki? 26.12.10, 09:25
      Je wszystko to, co reszta rodziny. Ale jak się obrazi na jedzenie/na mnie, to i dobę potrafi nie jeść. Nie przejmuje się tym, nic mu specjalnie nie robię. Nie podoba się - nie ma przymusu jedzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka