ella_nl 01.03.11, 20:40 Dziewczyny ratujcie! Mój małż koniecznie chce schaboszczaki jutro na obiad a ja nie mogę już na nie patrzeć. Macie jakieś pomysły na schabowego ale inaczej??? Jakieś dodatki, panierki, cokolwiek! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rupiowa Re: Schabowe 01.03.11, 20:43 schabowego "klasycznego" posypujesz startym zoltym serem i zapiekasz pare minut Albo przesmazona cabula i ser. Albo cebula, pieczarki i ser. Ketchup mile widziany Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: Schabowe 01.03.11, 20:49 rupiowa napisała: > schabowego "klasycznego" posypujesz startym zoltym serem i zapiekasz pare minut > Albo przesmazona cabula i ser. Albo cebula, pieczarki i ser. Ketchup mile widzi > any > albo plaster ananasa i ser albo papryka(może być konserwowa), ogorek(kiszony, konserwowy), cebula i ser Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Schabowe 01.03.11, 21:28 albo w nalesnikowym ciescie ( ale ciasto musi byc gęstsze niz na nalesniki, doprawione dobrze pieprzem i solą Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Schabowe 01.03.11, 20:49 Można opanierować w płatkach kukurydzianych. Odpowiedz Link Zgłoś
1.41421356i Re: Schabowe 01.03.11, 21:24 albo w migdałach' chciałabym miec takiego męża, sama mogłabym schabowe jeść na sniadanie, obiad i kolację, ale otoczenie moje tego nie akceptuje Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: Schabowe 01.03.11, 21:30 ja robię roladki: rozbijam schab, smaruję podduszonym szpinakiem i startym jabłkiem, zwijam, spinam, podsmażam, podlewam wodą, duszę - pycha, mąż wciąga jak odkurzacz inne "środki" - musztarda, plasterek wędliny i kawalek sera żółtego cebula i ogórek kiszony zależy co znajdę w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Schabowe 01.03.11, 21:33 posmarować schab musztardą (odstawic na chwilę) przed panierowaniem. Zmienia smak Poza tym męzowi możesz usmazyć swykłego schabowego a sobie zrobic na przykład szaszłyki (mięso pokroic, zamarynować w róznościach typu masa z szalotki, czosnku, oliwy, papryki) , nadziac na szpadki i upiec Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Schabowe 01.03.11, 21:42 Z moim chłopem to jest taki problem, że On nie uznaje takich "rewelacji" jak migdały, kokos a już nie daj Boże ananas na schabowym. Dla Niego to profanacja schabowego, ale ja chętnie spróbuję! A te roladki albo z serem żółtym to brzmi super! Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Schabowe 01.03.11, 22:31 miecho posypac curry, na chwile odstawic, potem panierowac i smazyc Odpowiedz Link Zgłoś
tuuska1 Re: Schabowe 01.03.11, 22:42 Czytając was zrobiłam sie naprawdę głodna - ide do kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
this_is_it czepiam sie ;) 01.03.11, 22:55 ella_nl napisała: > Dziewczyny ratujcie! Mój małż Czepiam, ale moze nieslusznie. Na forum w 99% spotykam sie ze słowem 'małż' albo np 'poszłam dzis z małżem ' . To jest jaka gwara, uzalezniona od regionu czy dyslekcja ? Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:04 this_is_it napisała: > Czepiam, ale moze nieslusznie. Na forum w 99% spotykam sie ze słowem 'małż' alb > o np 'poszłam dzis z małżem ' . To jest jaka gwara, uzalezniona od regionu czy > dyslekcja ? dyslekcja....? a po niej dysprzerwa chyba miałaś na myśli dysleksję... Odpowiedz Link Zgłoś
this_is_it Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:23 demarta napisała: > dyslekcja....? a po niej dysprzerwa > chyba miałaś na myśli dysleksję... Tak. Miałam na mysli dyslekSję. I przyznaje się do niej. Ale nigdy wczesniej nie spotkałam sie z taka pisownią słowa 'mąż'. A tutaj jest to nagminne. Może nie jest to przypadek ? Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:39 this_is_it napisała: Ale nigdy wczesniej ni > e spotkałam sie z taka pisownią słowa 'mąż'. A tutaj jest to nagminne. Może nie > jest to przypadek ? przypadek? absolutnie nie ot, specyfika forum, tutaj współczuje, a czasami nawet wspułczuje się dziecią, mężą, tutaj ludzi trafia szlak, jada się schaboszczaki, i makaron z pesto albo wsiąkniesz w klimat i znieczulisz się na forumowe neologizmy, albo idź precz z tą czepliwością, bo.... cenzorów ci u nas dostatek. puryści językowi zawsze mogą znaleźć tu swoje bajty do zagospodarowania i nikt im w paradę wchodzić nie będzie aczkolwiek nie wiem, czy chętnie akurat ciebie zaliczą do swojej społeczności Odpowiedz Link Zgłoś
hotya Re: czepiam sie ;) 02.03.11, 14:54 Tyle nerwów z powodu małża? Słowotwórstwo czasem posiłkuje się ucięciami, stąd małż od małżonek. Krótko, dla niektórych dowcipnie. Teraz jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:08 Dziwne, że "schaboszczaka" się nie czepiasz, też takie strasznie niepoprawne słowo Odpowiedz Link Zgłoś
this_is_it Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:17 angazetka napisała: > Dziwne, że "schaboszczaka" się nie czepiasz, też takie strasznie niepoprawne sł > owo Może dlatego, że wole schobawego od małży . Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:40 this_is_it napisała: > Może dlatego, że wole schobawego od małży . schobawy dobra rzecz.... Odpowiedz Link Zgłoś
this_is_it Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:47 demarta napisała: > this_is_it napisała: > > > Może dlatego, że wole schobawego od małży . > > schobawy dobra rzecz.... Już mi sie udzieliło Musze jeszcze popracować, nad szybkim pisaniem, nie patrząć na klawiature Ale dzięki. Rozwiałaś moje wątpliowści . Naprawde, pierwszy raz w życiu spotkałam sie z taką pisownią. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: czepiam sie ;) 02.03.11, 11:16 forum.gazeta.pl/forum/w,567,100299088,,_moj_maz_zakazane_na_forum_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Schabowe 02.03.11, 00:38 w platkach owsianych? z serem zoltym pod panierka? w sosie? bez panierki, tylko zamarynowane i usmazone/grillowane? Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Schabowe 02.03.11, 08:18 Mięso skropione cytryną i odrobiną sosu sojowego, a do panierki dodana otarta skórka z cytryny A co do małża, mnie się zdaje, że to zabawny skrót od małżonka, a nie inna pisownia "męża". Wg mojego profesora od stylistyki, "błąd - to nieuzasadniona innowacja językowa". Na tym forum małż jest zasadny Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Schabowe 02.03.11, 11:26 ella_nl napisała: > Dziewczyny ratujcie! Mój małż koniecznie chce schaboszczaki jutro na obiad a ja > nie mogę już na nie patrzeć. No to nie patrz. machnij mu tego kotleta patrząc możliwie mało na patelnię - przecież to się robi w 5 minut, a dla reszty rodziny ugotuj na przykład spaghetti. No chyba że macie obowiązek jeść to, co pan i władca. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Schabowe 02.03.11, 11:35 To jak często jecie te schabowe, że nie możesz na nie patrzeć ? Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: Schabowe 02.03.11, 12:22 roztrzaskuję mięcho. Wkładam farsz, zawijam i smażę. Farsz składa się z cebuli i ogórka konserwowego. Kroję to w kostkę. Dodaję koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko razem mieszam. Pycha. Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Schabowe 02.03.11, 12:36 hmmm jak tak bardzo chce, to może niech sam zrobi pewnie ma dwie łapki, co stoi na przeszkodzie Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: Schabowe 02.03.11, 12:41 pewnie chęci Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Schabowe 02.03.11, 12:48 chęci i sprawne ręce są tylko musi zapieprzać (upsss, this_is_it pewnie poczuje się urażona niewłaściwą polszczyzną) na tego schabowego od 7 rano do 20 wieczorem (a często i dłużej) więc trudno żeby jeszcze obiad robił Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Schabowe 02.03.11, 13:32 ella_nl napisała: > chęci i sprawne ręce są tylko musi zapieprzać (upsss, this_is_it pewnie poczuje > się urażona niewłaściwą polszczyzną) na tego schabowego od 7 rano do 20 wiecz > orem (a często i dłużej) więc trudno żeby jeszcze obiad robił Nie musi. W normalnych, dobrze zarządzanych firmach tak się nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Schabowe 02.03.11, 13:49 no to Jego firma jest nienormalna i źle zarządzana. Ale pomimo tego bardzo lubi to co robi i nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Schabowe 02.03.11, 13:53 ella_nl napisała: > no to Jego firma jest nienormalna i źle zarządzana. Ale pomimo tego bardzo lubi > to co robi i nie narzeka. No to mówmy szczerze że to pracoholik, a nie że musi żeby zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Schabowe 02.03.11, 14:09 Z dodatkiem zoltego sera moze byc, z pieczarkami... Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Schabowe 02.03.11, 14:37 Dziewczyny, Dzięki za przepisy. Nie, nie jest pracoholikiem, po prostu musi zarobić na te kotlety i na rehabilitację swojego niepełnosprawnego dziecka. Wystarczy Ci już??? Ja tylko poprosiłam o przepisy na schabowe, które mi się znudziły w "normalnej" postaci, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
dynema Re: Schabowe 02.03.11, 14:48 Dodatek: Cebula zeszklona na sklarowanym masle, pieprz, sol i troche musztardy. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Schabowe 02.03.11, 14:57 Bez panierki, posypane ziołami i pieprzem. Panierowane w sezamie. Sezam mieszasz z mąką (bez wody i jajek) i panierujesz. Bardzo to dobre, wprawdzie lepsze do ryby, niz schabowego, ale też może być. Na patelni smazysz równoczesnie śliwki i cebulę. Postaje gęsty sos, bardzo dobry. Do tego dodajesz rozbite schabowe, bez panierki. Odpowiedz Link Zgłoś