01.03.11, 20:40
Dziewczyny ratujcie! Mój małż koniecznie chce schaboszczaki jutro na obiad a ja nie mogę już na nie patrzeć. Macie jakieś pomysły na schabowego ale inaczej??? Jakieś dodatki, panierki, cokolwiek!
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • rupiowa Re: Schabowe 01.03.11, 20:43
      schabowego "klasycznego" posypujesz startym zoltym serem i zapiekasz pare minut
      Albo przesmazona cabula i ser. Albo cebula, pieczarki i ser. Ketchup mile widziany smile
      • asiula1306 Re: Schabowe 01.03.11, 20:49
        rupiowa napisała:

> schabowego "klasycznego" posypujesz startym zoltym serem i zapiekasz pare minut
        > Albo przesmazona cabula i ser. Albo cebula, pieczarki i ser. Ketchup mile widzi
        > any smile
        >

albo plaster ananasa i ser
        albo papryka(może być konserwowa), ogorek(kiszony, konserwowy), cebula i ser
        • ylunia78 Re: Schabowe 01.03.11, 21:19
          ten z ananasem i serkiem pysznyyyywink
          • bsl Re: Schabowe 01.03.11, 21:28
            albo w nalesnikowym ciescie smile ( ale ciasto musi byc gęstsze niz na nalesniki, doprawione dobrze pieprzem i solą
      • kozica111 Re: Schabowe 01.03.11, 20:49
        Można opanierować w płatkach kukurydzianych.
        • 1.41421356i Re: Schabowe 01.03.11, 21:24
          albo w migdałach'
          chciałabym miec takiego męża, sama mogłabym schabowe jeść na sniadanie, obiad i kolację, ale otoczenie moje tego nie akceptuje smile
        • baltycki Re: Schabowe 01.03.11, 21:26
          albo w wiórkach kokosowych..
    • i_love_my_babies Re: Schabowe 01.03.11, 21:30
      ja robię roladki: rozbijam schab, smaruję podduszonym szpinakiem i startym jabłkiem, zwijam, spinam, podsmażam, podlewam wodą, duszę - pycha, mąż wciąga jak odkurzacz

inne "środki" - musztarda, plasterek wędliny i kawalek sera żółtego
      cebula i ogórek kiszony

zależy co znajdę w lodówce
    • marghe_72 Re: Schabowe 01.03.11, 21:33
      posmarować schab musztardą (odstawic na chwilę) przed panierowaniem.
      Zmienia smak smile

Poza tym męzowi możesz usmazyć swykłego schabowego a sobie zrobic na przykład szaszłyki (mięso pokroic, zamarynować w róznościach typu masa z szalotki, czosnku, oliwy, papryki) , nadziac na szpadki i upiec
      • ella_nl Re: Schabowe 01.03.11, 21:42
        Z moim chłopem to jest taki problem, że On nie uznaje takich "rewelacji" jak migdały, kokos a już nie daj Boże ananas na schabowym. Dla Niego to profanacja schabowegosmile, ale ja chętnie spróbuję!
        A te roladki albo z serem żółtym to brzmi super!
    • tym08 Re: Schabowe 01.03.11, 22:31
      miecho posypac curry, na chwile odstawic, potem panierowac i smazyc
      • tuuska1 Re: Schabowe 01.03.11, 22:42
        Czytając was zrobiłam sie naprawdę głodna - ide do kuchni.
    • this_is_it czepiam sie ;) 01.03.11, 22:55
      ella_nl napisała:

> Dziewczyny ratujcie! Mój małż

Czepiam, ale moze nieslusznie. Na forum w 99% spotykam sie ze słowem 'małż' albo np 'poszłam dzis z małżem ' . To jest jaka gwara, uzalezniona od regionu czy dyslekcja ?
      • demarta Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:04
        this_is_it napisała:

> Czepiam, ale moze nieslusznie. Na forum w 99% spotykam sie ze słowem 'małż' alb
        > o np 'poszłam dzis z małżem ' . To jest jaka gwara, uzalezniona od regionu czy
        > dyslekcja ?

dyslekcja....? a po niej dysprzerwa tongue_out
        chyba miałaś na myśli dysleksję...
        • this_is_it Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:23
          demarta napisała:

> dyslekcja....? a po niej dysprzerwa tongue_out
          > chyba miałaś na myśli dysleksję...

Tak. Miałam na mysli dyslekSję. I przyznaje się do niej. Ale nigdy wczesniej nie spotkałam sie z taka pisownią słowa 'mąż'. A tutaj jest to nagminne. Może nie jest to przypadek ?
          • demarta Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:39
            this_is_it napisała:

Ale nigdy wczesniej ni
            > e spotkałam sie z taka pisownią słowa 'mąż'. A tutaj jest to nagminne. Może nie
            > jest to przypadek ?

przypadek? absolutnie nie smile
            ot, specyfika forum, tutaj współczuje, a czasami nawet wspułczuje się dziecią, mężą, tutaj ludzi trafia szlak, jada się schaboszczaki, i makaron z pesto wink

albo wsiąkniesz w klimat i znieczulisz się na forumowe neologizmy, albo idź precz z tą czepliwością, bo.... cenzorów ci u nas dostatek. puryści językowi zawsze mogą znaleźć tu swoje bajty do zagospodarowania i nikt im w paradę wchodzić nie będzie smile aczkolwiek nie wiem, czy chętnie akurat ciebie zaliczą do swojej społeczności wink
          • hotya Re: czepiam sie ;) 02.03.11, 14:54
            Tyle nerwów z powodu małża? Słowotwórstwo czasem posiłkuje się ucięciami, stąd małż od małżonek. Krótko, dla niektórych dowcipnie. Teraz jasne?
      • angazetka Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:08
        Dziwne, że "schaboszczaka" się nie czepiasz, też takie strasznie niepoprawne słowo tongue_out
        • this_is_it Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:17
          angazetka napisała:

> Dziwne, że "schaboszczaka" się nie czepiasz, też takie strasznie niepoprawne sł
          > owo tongue_out

Może dlatego, że wole schobawego od małży .
          • demarta Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:40
            this_is_it napisała:

> Może dlatego, że wole schobawego od małży .

schobawy dobra rzecz.... wink
            • this_is_it Re: czepiam sie ;) 01.03.11, 23:47
              demarta napisała:

> this_is_it napisała:
              >
              > > Może dlatego, że wole schobawego od małży .
              >
              > schobawy dobra rzecz.... wink

Już mi sie udzieliło wink Musze jeszcze popracować, nad szybkim pisaniem, nie patrząć na klawiature smile
              Ale dzięki. Rozwiałaś moje wątpliowści . Naprawde, pierwszy raz w życiu spotkałam sie z taką pisownią.
      • b.bujak Re: czepiam sie ;) 02.03.11, 11:16
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,100299088,,_moj_maz_zakazane_na_forum_.html?v=2
        smile
    • mijaczek Re: Schabowe 02.03.11, 00:38
      w platkach owsianych?
      z serem zoltym pod panierka?
      w sosie?
      bez panierki, tylko zamarynowane i usmazone/grillowane?
      • kocianna Re: Schabowe 02.03.11, 08:18
        Mięso skropione cytryną i odrobiną sosu sojowego, a do panierki dodana otarta skórka z cytryny smile

A co do małża, mnie się zdaje, że to zabawny skrót od małżonka, a nie inna pisownia "męża".
        Wg mojego profesora od stylistyki, "błąd - to nieuzasadniona innowacja językowa". Na tym forum małż jest zasadny big_grin
    • c2h6 Re: Schabowe 02.03.11, 11:26
      ella_nl napisała:

> Dziewczyny ratujcie! Mój małż koniecznie chce schaboszczaki jutro na obiad a ja
      > nie mogę już na nie patrzeć.

No to nie patrz. machnij mu tego kotleta patrząc możliwie mało na patelnię - przecież to się robi w 5 minut, a dla reszty rodziny ugotuj na przykład spaghetti.

No chyba że macie obowiązek jeść to, co pan i władca.

• lykaena Re: Schabowe 02.03.11, 11:35
      To jak często jecie te schabowe, że nie możesz na nie patrzeć ?
      • lejdi111 Re: Schabowe 02.03.11, 12:22
        roztrzaskuję mięcho. Wkładam farsz, zawijam i smażę. Farsz składa się z cebuli i ogórka konserwowego. Kroję to w kostkę. Dodaję koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko razem mieszam. Pycha.

Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa
    • attiya Re: Schabowe 02.03.11, 12:36
      hmmm jak tak bardzo chce, to może niech sam zrobi smile pewnie ma dwie łapki, co stoi na przeszkodzie
      • lejdi111 Re: Schabowe 02.03.11, 12:41
        pewnie chęci

Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa
    • ella_nl Re: Schabowe 02.03.11, 12:48
      chęci i sprawne ręce są tylko musi zapieprzać (upsss, this_is_it pewnie poczuje się urażona niewłaściwą polszczyzną) na tego schabowego od 7 rano do 20 wieczorem (a często i dłużej) więc trudno żeby jeszcze obiad robiłsmile
      • c2h6 Re: Schabowe 02.03.11, 13:32
        ella_nl napisała:

> chęci i sprawne ręce są tylko musi zapieprzać (upsss, this_is_it pewnie poczuje
        > się urażona niewłaściwą polszczyzną) na tego schabowego od 7 rano do 20 wiecz
        > orem (a często i dłużej) więc trudno żeby jeszcze obiad robiłsmile

Nie musi. W normalnych, dobrze zarządzanych firmach tak się nie pracuje.
        • ella_nl Re: Schabowe 02.03.11, 13:49
          no to Jego firma jest nienormalna i źle zarządzana. Ale pomimo tego bardzo lubi to co robi i nie narzeka.
          • c2h6 Re: Schabowe 02.03.11, 13:53
            ella_nl napisała:

> no to Jego firma jest nienormalna i źle zarządzana. Ale pomimo tego bardzo lubi
            > to co robi i nie narzeka.

No to mówmy szczerze że to pracoholik, a nie że musi żeby zarobić.
    • kotkowa Re: Schabowe 02.03.11, 14:09
      Z dodatkiem zoltego sera moze byc, z pieczarkami...
      • ella_nl Re: Schabowe 02.03.11, 14:37
        Dziewczyny, Dzięki za przepisy. Nie, nie jest pracoholikiem, po prostu musi zarobić na te kotlety i na rehabilitację swojego niepełnosprawnego dziecka. Wystarczy Ci już???
        Ja tylko poprosiłam o przepisy na schabowe, które mi się znudziły w "normalnej" postaci, ot co.
    • dynema Re: Schabowe 02.03.11, 14:48
      Dodatek: Cebula zeszklona na sklarowanym masle, pieprz, sol i troche musztardy.
      Smacznego smile
      • verdana Re: Schabowe 02.03.11, 14:57
        Bez panierki, posypane ziołami i pieprzem.
        Panierowane w sezamie. Sezam mieszasz z mąką (bez wody i jajek) i panierujesz. Bardzo to dobre, wprawdzie lepsze do ryby, niz schabowego, ale też może być.
        Na patelni smazysz równoczesnie śliwki i cebulę. Postaje gęsty sos, bardzo dobry. Do tego dodajesz rozbite schabowe, bez panierki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka