Dodaj do ulubionych

nie lubię ryb...

19.08.11, 12:35

..twierdzi mój dzieć i odmawia ich jedzenia- jak go przekonać do ich jedzenia stosując wyłącznie humanitarne metody?wink

Mam ładnego dorsza w lodówce i szukam natchnienia zarówno wychowawczo-kulinarnegosmile
Obserwuj wątek
    • nikorason Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:38
      E spokojnie, masa dzieci nie lubi ryb... Zwykle przełamują się przy paluszkach w panierce big_grin. Przetestowane na kilku "pokoleniach" przedszkolaków.
      • gaskama Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:40
        Mój uwielbia pod każdą postacią, wędzone, surowe, pieczone itd. itp. Może zrób sama nuggetsy, np. w płakach kukurydzianych. Będą chrupiące. Z fryteczkami.
        • kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:46
          Może zrób
          > sama nuggetsy, np. w płakach kukurydzianych

o, to jest świetny pomysł, samo hasło nuggetsy wydaje się lodołamaczemsmile
    • dzoaann Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:38
      moze zrob kotlety rybne? powiesz dzieciowi, ze to kotlety i moze łyknie?smile
      • kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:51
        powiesz dzieciowi, ze to kotlety i moze łyknie?smile

...heheheh..dobre
      • jamesonwhiskey Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:53
        > moze zrob kotlety rybne? powiesz dzieciowi, ze to kotlety i moze łyknie?smile

koszmarna rada , w imie nie wiadomo czego robisz z siebie klamce i tracisz caly autorytet,
      • bri Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:25
        No nie wiem, moja córka ryby uwielbia we wszelkich postaciach, ale kotletów rybnych nie tyka.
    • pitahaya1 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:38
      Przychodzą mi do głowy kotleciki rybne. A może jakaś potrawka z rybą?
    • rosapulchra-0 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:40
      Olać. Są inne produkty, które mogą spokojnie zastąpić ryby. Taka leniwa jesteś, że wolisz kombinować, żeby dziecko zmuszać do nielubianego żarcia niż zastąpić je takim, które zje na spokojnie cała rodzina?
      • angazetka Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:42
        Co ma do tego lenistwo???
        • rosapulchra-0 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:47
          Jak to co? Nie chodzi mi o lenistwo fizyczne, ale umysłowe. O pomysł, zamianę, odrobinę kreatywnego myślenia. A nie - moje dziecko nie lubi ryb, jak je zmusić do jedzenia? No proszsz..
          • angazetka Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:50
            Próby przekonania kogoś do czegoś są dość dalekie od lenistwa umysłowego.
      • kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:56

Tak, jestem leniwa, bo szukam pomysłów na to, aby przekonać i zachęcić zamiast tradycyjnego zmuszania w postaci komunikatu- "jak nie zjesz to szlaban na tv"- ulżyło?winkp
        • rosapulchra-0 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:09
          Dobrze, że chociaż to wiesz tongue_out
    • aniuta75 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:40
      Może zapiekana ryba z mozarellą i pomidorami? Oczywiście doprawić po swojemu przyprawami, ziołami. Bardzo apetycznie wygląda i smaczna jest smile.
      • verdana Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:45
        Dziecko nie polubi ryb, ktore mają charakterystyczny smak, jesli bedzie mu się je regularnie wciskało pod różnymi postaciami w różnych daniach. Moze się stać podejrzliwe co do jedzenia w ogóle.
        Rada jest prosta - nie dawać ryb przez pewien czas. A może spróbować ze sledziami? Mają inny smak niż typowa ryba. Jesli śledzi tez nie lubi, to niech nie je.
        Ostatecznie dorosli tez nie lubią wszystkiego.
        • kali_pso :) 19.08.11, 12:50

Verdano, nie pytaj mnie co moje dziecko ma z przyrody w szkole, ale on twierdzi, że skoro lubi śledzie to one nie moga być rybamismile))))

Śledzie zjada ze smakiem, faktycznie, trochę więc przekłamałam w pierwszym poście- idzie bardziej o rybę taką własnie pieczoną itp. Skoro więc tak, to jest nadziejasmile
        • zona_mi Verdana 19.08.11, 13:20
          napisałam kilka dni temu, odebrałaś może?
          • verdana Re: Verdana 19.08.11, 13:29
            Niesad Nic od Ciebie nie było, sprawdziłam przed chwilą, wyslij może jeszcze raz...
    • vivibon Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:44
      Mój bardzo lubi z pieca, jedynie z odrobiną masła ziołowego i kolendrą, ale jeżeli masz antyfana, to chyba bez panierki się nie obejdzie. Rozmrożonego dorsza osuszam, kroję w paski, bełtam w woreczku z mąką i ziołami, potem jajo, buła i na głęboki tłuszcz, a najlepiej do frytownicy. Do tego tzatziki, sos tatarski albo salsa.
    • kamelia04.08.2007 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:46
      a ty lubisz wszystko, zwłaszcza jak jest to cos zdrowe i pożywne?

Nie lubi, to nie lubi, moze za jakis czas polubi
      • kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:47
        > a ty lubisz wszystko, zwłaszcza jak jest to cos zdrowe i pożywne?

No nie, ale ja jestem dorosławinkp
    • najma78 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:49
      Moja starsza corka nie znosi smaku ani zapachu ryb, toleruje tylko te w akwarium smile nie jada tez owocow morza, nie zmuszam do ich jedzenia, po prostu ich nie je. Ja nie lubie mleka ani przetworow i ich nie jadam, nie zmuszano mnie do tego w dziecinstwie.
      • kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:53

No właśnie ja też nie chcę zmuszać, na siłę nie będę w niego nic wpychać....
    • lilly_about Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:53
      Może daj mu rybę w obecności innych dzieci. Jak zobaczy, że jedzą, to też posmakuje.
    • kura28 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:01
      Nie lubiłam ryb jako dziecko, nie lubię ich do tej pory. Co kilka lat próbuję czy może coś się zmieniło w tym temacie i stwierdzam że nic wink.
      Czemu koniecznie chcesz dziecko przekonywać do ryb? Niby zdrowe, ale da się bez nich żyć, naprawdę.
      • kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:14
        > Czemu koniecznie chcesz dziecko przekonywać do ryb? Niby zdrowe, ale da się bez
        > nich żyć, naprawdę.

Ależ świeci w to wierzę, naprawdę, że da się bez nich żyć i nie mam zamiaru przez ryby i niechęć do nich nadwyrężać relacji z synemwink

Czemu? Proza- bo my z mężem uwielbiamywink i jemy często. Bo łatwiej jest mi ogarnąć obiad jak nie muszę kombinować, co synowi wymyslić w zamian. Bo może to moje kuchenne wariacje mu nie odpowiadają, może jestem zbyt monotematyczna.... Bo może ktoś miał podobnie i znalazł na to sposób, z którego mogłabym skorzystać i przynajmniej spróbować- prościzna i nic odkrywczego zdaje się.

Najwyżej będe próbować za jakiś czas znowu...
        • verdana Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:30
          Ależ to proste. Daj mu sledzia. Nie wymaga przygotowań, a też rybasmile
    • mruwa9 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:02
      Ja tez nie lubie i nie toleruje w zadnej postaci. Ani w akwarium, ani na obrazku. Sklepy i stoiska rybne omijam bardzo szerokim lukiem, na wdechu i z przechodzeniem na druga strone ulicy wlacznie. Jestesmy byc moze jedyna polska rodzina, u ktorej w Wigilie nie uswiadczy sie w domu ani sladu ryby.
      Moje dzieci takoz ryb nie lubia (przynajmniej dwojka z trojki). Do glowy by mi nie przyszlo przekonywanie, zachecanie, czy zmuszanie dziecka do jedzenia tego swinstwa, na ktorego samo wspomnienie wzbiera we mnie paw. Tego sie nie robi ludziom, ktorych sie kocha.
      • kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:07
        Tego sie nie robi lu
        > dziom, ktorych sie kocha.

ło matko bolka...co jeszcze? Opieka społeczna i odebranie praw rodzicielskich?winkp
        • mruwa9 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 14:46
          Nie. Uszanowac, ze czegos dziecko nie lubi i nie oszukiwac, nie przemycac, nie zmuszac, nie udawac, ze serwuje sie nie-rybe, ktora jest ryba. Dac spokoj. Z glodu nie umrze.
    • czarnaalineczka Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:14
      zostan przy sledziach tongue_out

ewentualnie niech dziec sam "gotuje" np ciapie tego ryba w panierce
      moze jak sam zrob i to bedzie chcial sprobowac
      • kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:15
        > zostan przy sledziach tongue_out

..chyba tak zrobię...
        • bi_scotti Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:32
          Tunczyk jest bardzo "miesny" w smaku - w ogole nie smakuje (ani nie wyglada) jak ryba. Podobnie rekin.
          A sushi? Nie znam dziecka, ktore nie lubi sushi, no procz tych typowo vegan, ktore po prostu nigdy nie probowaly smile
          • e_r_i_n Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:41
            bi_scotti napisała:

> Nie znam dziecka, ktore nie lubi sushi, no procz tych typowo vegan, ktore po prostu nigdy
            > nie probowaly smile

Moje nie lubi. Próbowało.
            Ja też nie lubię.
          • najma78 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 14:15
            bi_scotti napisała:

> Tunczyk jest bardzo "miesny" w smaku - w ogole nie smakuje (ani nie wyglada) ja
            > k ryba.

Moje dziecko nie lubi ryb, tunczyka, ktory pachnie i smakuje jak ryba bo nia jest tez nie.wink

Nie znam dziecka, ktore nie lubi sushi, no procz tych typowo vegan, kt
            > ore po prostu nigdy nie probowaly smile

Moja corka nie lubi, ja tez nie, a tata i syn owszem.
    • e_r_i_n Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:31
      Też myślę, że ewentualnie kotlety rybne (ze zmielonej, ale tego dorsza na to szkoda smile) mogłyby ewentualnie przejść.
      Ale jednak jestem zwolenniczką nieprzekonywania do jedzenia - moje dziecko odmawia kategorycznie jedzenia pomidorów. A że je inne warzywa, to luzuję. Dorośnie. Wcina za to szpinak smile
      Chociaż rozumiem ból, bo ja bym mogła jeść ryby na okrągło, a gotować siedmiu dań nie lubię. Ale Młody mój rybny tak, jak my. Na szczęście.
      • default Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 14:03
        > moje dziecko odma
        > wia kategorycznie jedzenia pomidorów. Dorośnie

Niekoniecznie - moja córka ma lat 27 i jeszcze nie dorosła do jedzenia pomidorów smile

A co do pytania autorki wątku - jak Wy macie rybę, to synowi smaż kotleta z piersi kurzęczej, to danie proste, tanie i szybkie, nie wymaga wiele zachodu, zrobisz je "mimochodem" przyrządzając rybę dla siebie i męża. Dodatki dzieć może mieć do tego takie jak Wy do ryby i cześć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka