kali_pso 19.08.11, 12:35 ..twierdzi mój dzieć i odmawia ich jedzenia- jak go przekonać do ich jedzenia stosując wyłącznie humanitarne metody? Mam ładnego dorsza w lodówce i szukam natchnienia zarówno wychowawczo-kulinarnego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikorason Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:38 E spokojnie, masa dzieci nie lubi ryb... Zwykle przełamują się przy paluszkach w panierce . Przetestowane na kilku "pokoleniach" przedszkolaków. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:40 Mój uwielbia pod każdą postacią, wędzone, surowe, pieczone itd. itp. Może zrób sama nuggetsy, np. w płakach kukurydzianych. Będą chrupiące. Z fryteczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:46 Może zrób > sama nuggetsy, np. w płakach kukurydzianych o, to jest świetny pomysł, samo hasło nuggetsy wydaje się lodołamaczem Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:38 moze zrob kotlety rybne? powiesz dzieciowi, ze to kotlety i moze łyknie? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:51 powiesz dzieciowi, ze to kotlety i moze łyknie? ...heheheh..dobre Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:53 > moze zrob kotlety rybne? powiesz dzieciowi, ze to kotlety i moze łyknie? koszmarna rada , w imie nie wiadomo czego robisz z siebie klamce i tracisz caly autorytet, Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:25 No nie wiem, moja córka ryby uwielbia we wszelkich postaciach, ale kotletów rybnych nie tyka. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:38 Przychodzą mi do głowy kotleciki rybne. A może jakaś potrawka z rybą? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:40 Olać. Są inne produkty, które mogą spokojnie zastąpić ryby. Taka leniwa jesteś, że wolisz kombinować, żeby dziecko zmuszać do nielubianego żarcia niż zastąpić je takim, które zje na spokojnie cała rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:47 Jak to co? Nie chodzi mi o lenistwo fizyczne, ale umysłowe. O pomysł, zamianę, odrobinę kreatywnego myślenia. A nie - moje dziecko nie lubi ryb, jak je zmusić do jedzenia? No proszsz.. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:50 Próby przekonania kogoś do czegoś są dość dalekie od lenistwa umysłowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:56 Tak, jestem leniwa, bo szukam pomysłów na to, aby przekonać i zachęcić zamiast tradycyjnego zmuszania w postaci komunikatu- "jak nie zjesz to szlaban na tv"- ulżyło?p Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:40 Może zapiekana ryba z mozarellą i pomidorami? Oczywiście doprawić po swojemu przyprawami, ziołami. Bardzo apetycznie wygląda i smaczna jest . Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:45 Dziecko nie polubi ryb, ktore mają charakterystyczny smak, jesli bedzie mu się je regularnie wciskało pod różnymi postaciami w różnych daniach. Moze się stać podejrzliwe co do jedzenia w ogóle. Rada jest prosta - nie dawać ryb przez pewien czas. A może spróbować ze sledziami? Mają inny smak niż typowa ryba. Jesli śledzi tez nie lubi, to niech nie je. Ostatecznie dorosli tez nie lubią wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso :) 19.08.11, 12:50 Verdano, nie pytaj mnie co moje dziecko ma z przyrody w szkole, ale on twierdzi, że skoro lubi śledzie to one nie moga być rybami)))) Śledzie zjada ze smakiem, faktycznie, trochę więc przekłamałam w pierwszym poście- idzie bardziej o rybę taką własnie pieczoną itp. Skoro więc tak, to jest nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Verdana 19.08.11, 13:29 Nie Nic od Ciebie nie było, sprawdziłam przed chwilą, wyslij może jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
vivibon Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:44 Mój bardzo lubi z pieca, jedynie z odrobiną masła ziołowego i kolendrą, ale jeżeli masz antyfana, to chyba bez panierki się nie obejdzie. Rozmrożonego dorsza osuszam, kroję w paski, bełtam w woreczku z mąką i ziołami, potem jajo, buła i na głęboki tłuszcz, a najlepiej do frytownicy. Do tego tzatziki, sos tatarski albo salsa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:46 a ty lubisz wszystko, zwłaszcza jak jest to cos zdrowe i pożywne? Nie lubi, to nie lubi, moze za jakis czas polubi Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:47 > a ty lubisz wszystko, zwłaszcza jak jest to cos zdrowe i pożywne? No nie, ale ja jestem dorosłap Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:49 Moja starsza corka nie znosi smaku ani zapachu ryb, toleruje tylko te w akwarium nie jada tez owocow morza, nie zmuszam do ich jedzenia, po prostu ich nie je. Ja nie lubie mleka ani przetworow i ich nie jadam, nie zmuszano mnie do tego w dziecinstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:53 No właśnie ja też nie chcę zmuszać, na siłę nie będę w niego nic wpychać.... Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 12:53 Może daj mu rybę w obecności innych dzieci. Jak zobaczy, że jedzą, to też posmakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:01 Nie lubiłam ryb jako dziecko, nie lubię ich do tej pory. Co kilka lat próbuję czy może coś się zmieniło w tym temacie i stwierdzam że nic . Czemu koniecznie chcesz dziecko przekonywać do ryb? Niby zdrowe, ale da się bez nich żyć, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:14 > Czemu koniecznie chcesz dziecko przekonywać do ryb? Niby zdrowe, ale da się bez > nich żyć, naprawdę. Ależ świeci w to wierzę, naprawdę, że da się bez nich żyć i nie mam zamiaru przez ryby i niechęć do nich nadwyrężać relacji z synem Czemu? Proza- bo my z mężem uwielbiamy i jemy często. Bo łatwiej jest mi ogarnąć obiad jak nie muszę kombinować, co synowi wymyslić w zamian. Bo może to moje kuchenne wariacje mu nie odpowiadają, może jestem zbyt monotematyczna.... Bo może ktoś miał podobnie i znalazł na to sposób, z którego mogłabym skorzystać i przynajmniej spróbować- prościzna i nic odkrywczego zdaje się. Najwyżej będe próbować za jakiś czas znowu... Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:30 Ależ to proste. Daj mu sledzia. Nie wymaga przygotowań, a też ryba Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:02 Ja tez nie lubie i nie toleruje w zadnej postaci. Ani w akwarium, ani na obrazku. Sklepy i stoiska rybne omijam bardzo szerokim lukiem, na wdechu i z przechodzeniem na druga strone ulicy wlacznie. Jestesmy byc moze jedyna polska rodzina, u ktorej w Wigilie nie uswiadczy sie w domu ani sladu ryby. Moje dzieci takoz ryb nie lubia (przynajmniej dwojka z trojki). Do glowy by mi nie przyszlo przekonywanie, zachecanie, czy zmuszanie dziecka do jedzenia tego swinstwa, na ktorego samo wspomnienie wzbiera we mnie paw. Tego sie nie robi ludziom, ktorych sie kocha. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:07 Tego sie nie robi lu > dziom, ktorych sie kocha. ło matko bolka...co jeszcze? Opieka społeczna i odebranie praw rodzicielskich?p Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 14:46 Nie. Uszanowac, ze czegos dziecko nie lubi i nie oszukiwac, nie przemycac, nie zmuszac, nie udawac, ze serwuje sie nie-rybe, ktora jest ryba. Dac spokoj. Z glodu nie umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:14 zostan przy sledziach ewentualnie niech dziec sam "gotuje" np ciapie tego ryba w panierce moze jak sam zrob i to bedzie chcial sprobowac Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:15 > zostan przy sledziach ..chyba tak zrobię... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:32 Tunczyk jest bardzo "miesny" w smaku - w ogole nie smakuje (ani nie wyglada) jak ryba. Podobnie rekin. A sushi? Nie znam dziecka, ktore nie lubi sushi, no procz tych typowo vegan, ktore po prostu nigdy nie probowaly Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:41 bi_scotti napisała: > Nie znam dziecka, ktore nie lubi sushi, no procz tych typowo vegan, ktore po prostu nigdy > nie probowaly Moje nie lubi. Próbowało. Ja też nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 14:15 bi_scotti napisała: > Tunczyk jest bardzo "miesny" w smaku - w ogole nie smakuje (ani nie wyglada) ja > k ryba. Moje dziecko nie lubi ryb, tunczyka, ktory pachnie i smakuje jak ryba bo nia jest tez nie. Nie znam dziecka, ktore nie lubi sushi, no procz tych typowo vegan, kt > ore po prostu nigdy nie probowaly Moja corka nie lubi, ja tez nie, a tata i syn owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 13:31 Też myślę, że ewentualnie kotlety rybne (ze zmielonej, ale tego dorsza na to szkoda ) mogłyby ewentualnie przejść. Ale jednak jestem zwolenniczką nieprzekonywania do jedzenia - moje dziecko odmawia kategorycznie jedzenia pomidorów. A że je inne warzywa, to luzuję. Dorośnie. Wcina za to szpinak Chociaż rozumiem ból, bo ja bym mogła jeść ryby na okrągło, a gotować siedmiu dań nie lubię. Ale Młody mój rybny tak, jak my. Na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: nie lubię ryb... 19.08.11, 14:03 > moje dziecko odma > wia kategorycznie jedzenia pomidorów. Dorośnie Niekoniecznie - moja córka ma lat 27 i jeszcze nie dorosła do jedzenia pomidorów A co do pytania autorki wątku - jak Wy macie rybę, to synowi smaż kotleta z piersi kurzęczej, to danie proste, tanie i szybkie, nie wymaga wiele zachodu, zrobisz je "mimochodem" przyrządzając rybę dla siebie i męża. Dodatki dzieć może mieć do tego takie jak Wy do ryby i cześć. Odpowiedz Link Zgłoś