19.12.11, 21:57
Czy ktoś wie - czy to trzeba zagotować lub podgrzać? -inaczej zgrzyta w zębach.
Czy można mikserem? - ręcznie nie mogę tego ukręcić.
Jak można to rozmieszać z tak małą ilością wody? Zgodnie z przepisem daje 15 dag cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody - no i nie wychodzi.
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: lukier 19.12.11, 22:00
      Lukier robi się z cukru pudru. Zwykły cukier zawsze będzie zgrzytał w zebach.
    • rain.forest Re: lukier 19.12.11, 22:02
      może spróbować cukier PUDER smile
    • tygrysiatko1 Re: lukier 19.12.11, 22:02
      lukier robisz z cukru pudru inaczej nie ma opcji żeby wymieszać i żeby nie chrzęściło...
    • figrut Re: lukier 19.12.11, 22:03
      Ja lukier gotuję i nic mi nie zgrzyta.
    • baltycki Re: lukier 19.12.11, 22:14
      allela napisała:
      Cudnie, usmialem sie smile

• donatta Re: lukier 19.12.11, 22:19
      Pół kubka cukru pudru, parę kropli zimnej wody, łyżeczka soku z cytryny i jedziesz. Jak za gęsty, dodajesz wodę (kroplami), jak za rzadki - cukier (konkretnie).
      • allela Re: lukier 20.12.11, 10:41
        Co to znaczy "jedziesz"? Bo ja właśnie pojechać nie mogę...
        • yenna_m Re: lukier 20.12.11, 13:21
          to znaczy: mieszasz smile

wczoraj robilam lukier z tego przepisu
          mojewypieki.blox.pl/2008/12/Glazura-czekoladowa-i-lukier-do-pierniczkow.html
          wyszedl bardzo fajny
    • kosmitka06 Re: lukier 20.12.11, 08:41
      Najprostszy sposób... białko i ok. pół szklanki cukru pudru. Podczas kręcenia mikserem dodajesz cukier puder w zależności jaka konsystencja ma wyjść. Lukier wychodzi naprawdę dobry smile
      • beata985 Re: lukier 20.12.11, 10:04
        po raz kolejny męczy mnie lukier z białka....
        wiadomo-białko do spożycia na surowo więc sparzyć trzeba jak sparzone to się zetnie..to jak...???
    • lola211 Re: lukier 20.12.11, 09:41
      Zagotuj,skoro juz wymieszlas zwykly cukier.Do rozpuszczenia.A na drugi raz z cukru pudru zrób.
      • allela Re: lukier 20.12.11, 10:51
        Robiłam z cukru pudru, tylko napisałam skrótowo - sorry. Ale chrzęści i tak. Trochę podgrzewałam ale nie pomogło. No i - jak to ukręcić. Serio - mikserem wychodzą takie kuleczko-grudki, a ręcznie - no czym mam "jechać" - łyżką? I jak? Bo przy tych proporcjach nie wychodzi mi jednolita masa - woda gdzieś "przepada" w cukrze, a jak dodam więcej płynu, to, hm, trochę brzydki wychodzi ten lukier jak już zaschnie na pierniczkach. Fakt faktem, że dzieci mało elegancko chlastają ten lukier na ciastka. Myślałam o opcji z białkiem, ale się waham ze względu na małe dzieci ze skłonnościami do alergii.
        • azjaodkuchni Re: lukier 20.12.11, 11:00
          Ja robię tak : ciut gorącej wody trochę soku z cytryny i dużo cukru pudru a potem miksuję i podgrzewam na małym palniku jest trochę rzadki, ale jak zastyga to gęstnieje.
        • paszczakowna1 Re: lukier 20.12.11, 11:46
          Daj wiecej wody i podgrzej mieszajac do pojawienia sie babelkow (w jednolitym syropie), a potem wkrec jeszcze (najlepiej drewniana lyzka) troche cukru pudru (przesianego przez sitko).
        • lola211 Re: lukier 20.12.11, 11:50
          Najlepiej utrzec drewniana pałką.
          • eliszka25 Re: lukier 20.12.11, 12:19
            lukier najlepiej utrzec walkiem do ucierania ciasta, taka "kulka na kiju". wtedy rozgnieciesz wszystkie grudki i wyjdzie ci bardzo ladna konsystencja. ja lukier do piernikow robie na soku z pomaranczy. wyciskam sok z polowy pomaranczy, do tego ok. szklanka pudru, w zaleznosci od konsystencji i ucieram walkiem az bedzie jednolita masa. do lukru na piernik dodaje jeszcze lyzeczke stopionego masla, wtedy lukier nie zasycha na kamien. do pierniczkow lepiej bez masla.
            o taki "walek" mi chodzi
            www.pomocnicykuchenni.pl/#
            wiem, ze to sie pewnie inaczej nazywa, ale u nas w domu mowilo sie walek rowniez na to tongue_out
            • eliszka25 poprawny link 20.12.11, 12:21
              przepraszam, cos pokrecilam z linkiem
              www.pomocnicykuchenni.pl/akcesoria-do-ciast,drewaniana-kula-do-ucierania,35,030802010,1125.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka