Dodaj do ulubionych

Dwudaniowy obiad

07.07.13, 09:26
Według wszystkich schematów żywienia niemowlakom od któregoś miesiąca trzeba dawać dwudaniowy obiad. Stosujecie się do tego? Bo ja szczerze mówiąc nie... Nie wyobrażam sobie, żeby moja córka tyle zjadła na raz, czy nawet z pólgodzinną przerwą. A robić pół słoiczka zupki i kilka łyżeczek drugiego dania jest dla mnie bez sensu.
Naszego jedzenia jeszcze nie je (dość ostro sobie przyprawiamy), zresztą my też nie jadamy obiadu z dwóch dań, więc i tak trzeba by było jedno danie gotować specjalnie dla niej.

A wy dajecie dwa dania?
Obserwuj wątek
    • hanusina_mama Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 10:27
      Dwóch dań na raz nigdy. U nas zwykle ok godz. 12 zupka albo jakieś warzywka w zamian, ok. 15 mięsko z kaszą i warzywami. Wtedy jest szansa, że zje big_grin
      • hanusina_mama Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 10:30
        Dodam jeszcze, że ma już 2,5 roku i nawet w bliskiej przyszłości nie widzę podawania dwudaniowego obiadu na raz.
      • taka-sobie-mysz Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 10:34
        my nie możemy jeszcze tak robić, przynajmniej teoretycznie, bo niby dziecko w tym wieku (11 miesięcy) powinno jeszcze jesć 3 posiłki mleczne. ma więc mleczne śniadanie i drugie śniadanie oraz kolację.. Zostają dwa posiłki - obiad właśnie i na deser jakieś owoce.
        • rozalka81 Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 10:56
          Mój mały ma 10 miesięcy. Podawanie dwóch dań czy to na raz czy w odstępach wydaje mi sie bez sensu. Karmię go piersią i podaje 2 posiłki niemleczne. Około 13-14 daje mu słoiczek - zupkę LUB mięso z czymś tam, zazwyczaj nie zjada wszystkiego, czasem do tego dodaję ugotowane żółtko albo trochę kaszki mannej. Potem deserek - owoce ze słoiczka, np. o 16 czy później. Sami nie jadamy dwóch dań prawie nigdy, nie widzę sensu tyle się babrać w kuchni. Dzieciak też nie będzie tyle jadł. Wystarczy mu mięsko z ziemniakami, weźmie tyle ile będzie potrzebował i się naje, po diabła mu jeszcze zupa?
          • taka-sobie-mysz Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 11:03
            no właśnie, ja robię podobnie. też ALBO zupka ALBO jakaś tam potrawka z mięska i warzyw. Nawet nie myślałam, żeby robić dwa dania, tylko przeglądając schematy żywienia lub czytając o żywieniu starszych niemowląt, wszędzie piszą o tych nieszczęsnych dwóch daniach. A ja - nawet gdybym chciała- nie mam pojęcia, jak niby miałabym podać dziecku to drugie danie bez karmienia dziecka na siłę - czego robić nie zamierzam lub bez przyrządzania jakichś śmieszne małych ilości obu dań - czego też nie planuję.
            • rozalka81 Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 11:07
              Dajmy sobie spokój wink Czy to zupka czy potrawka itp. to i tak jest to wartościowy posiłek, i tu i tu są warzywka i chyba jakieś tam mięso. Po co dziecku tyle smaków na raz? No i ta babranina, raz grzejesz to, za chwilę tamto, bez sensu...
    • neffi79 Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 11:52
      Ja gotuję zupkę ze wszystkich mozliwych warzyw (ostatnio królują młode buraczki), lekką ją rozdrabniam, do tego daję miesko. Porcjuje do miseczek na 3 dni, resztę czyli ok 2 porcje zamrażam. To jest obiadek. Nie daje dwóch dań. Potem gdy my jemy obiad mała zawsze coś podskubie, czy to kotlecika lub innego mięska, ziemniaka, brokuła, fasolkę szpar. A czasem nic bo czasem obiadu dla nas nie ma bo nie mam czasu i jemy tzw byle co na szybko.
      A więc jednoznacznie 1 danie. Nie dała rady by zjeść dwóch, nawet w odstępach czasu. Zresztą, obiadek ma koło 15:00 po obudzeniu więc potem juz tylko deser w formie owoców itp.
    • mynia_pynia Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 12:11
      My jadamy dwudaniowy obiad. Jest on uzależniony jednak od tego jaka jest zupa.
      Jeśli gotuję rosół, to potem jest drugie danie. Jeśli zupa krem i syn macza sobie chlebek w zupie do drugie danie jest na kolację wink.
      Syn jada małe ilości a mi nie w głowie zmuszać go do jedzenia więc jak czasem tylko zamiesza widelcem to problemu nie robię.
      Przestałam podawać dziecku zupy na gęsto już z kilka miesięcy temu, oczywiście w krupniku pływa sobie kawałek selera, marchewki, ziemniaka i kaszy ale zupa jest wodnista i jest jej naprawdę na kilka łyżek - bo my tak jemy od zawsze.
    • ilianna Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 13:36
      Sama nie jadam dwudaniowych obiadów, a dziecko właściwie od początku je to co i my (na początku część, teraz już wszystko), więc i ono dwóch dań nie jada. Czasem zimą jak jest zupa, to wtedy dwa dania wyglądają tak, że zupa jest na tzw. lunch, a drugie danie na obiad smile.
    • aaaniula Re: Dwudaniowy obiad 07.07.13, 21:05
      Ja nie jadam dwóch dań, więc nie widzę powodu aby syn jadał. Na dzień dzisiejszy jada zupę- przecier, choć na dzień dzisiejszy to już warzywa gniecione widelcem i krojone mięso i nie wiem gdzie by miał zmieścić coś jeszcze. A nie zaprzątam sobie głowy gotowaniem czegoś ekstra na kolację, bo i tak najlepszy chlebek z wędlinką, pastą, do tego jakiś owoc.
    • aniaurszula Re: Dwudaniowy obiad 08.07.13, 00:16
      ja matka 2 dzieci nigdy nie przstrzegalam zasad ile i jakie posilki ma zjesc dziecko.dzieci karmione wg swoich potrzeb i apetytow bywalo ze i byl zien bez obiadku bo nie chcialo zjesc i bylo sobie tylko na butli. nawet obecnie 2l8m ma takie dni ze woli mleko niz inne jedzonko i dostaje tyle ile chce i nie wpycham na sile zupki czy 2 dania,
    • natchniuza86 Re: Dwudaniowy obiad 08.07.13, 01:12
      U nas nie ma dwudaniowego obiadu, ale zwykle sa dwa dania obiadowe tongue_out Pierwszy obiad przed drzemka, drugi po drzemce. Ja sama zawsze jem tylko jedno danie, ale dziecku gotuje podwojnie lub daje sloik.
    • murwa.kac Re: Dwudaniowy obiad 08.07.13, 09:26
      nie, zwlaszcza, ze my sami dwudaniowych obiadow nie jemy. gdzie to wszystko miescic? po kieszeniach chyba...
      • libretinka Re: Dwudaniowy obiad 08.07.13, 16:59
        U nas od zawsze byla zupa i drugie. Maly je zupe ok 12 i drugie ok 15, gotujemy na 2 dni albo malemu gotuje niania. U nas musi byc zupa, chyba kwestia nawykow z domu rodzinnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka