Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie diety - kilka pytań

25.10.14, 23:18
Zaczęłam rozszerzać dietę. Jemy juz brokuły, cukinię, ziemniaka, marchewkę i jabłko.
W necie jest tyle różnych info... Pytam Was drogie mamysmile co ile wprowadzać nowe potrawy? Narazie czekałam 2-3 dni. Dać juz np jaglanke na śniadanie? Mięsko tez juz zaraz? W ogóle jakoś kierować się tymi schematami czy raczej jak mi się wydaje, np przeczytałam, żeby dać selera, pietruszkę a dopiero później buraka. Wg mnie jest łagodniejszy i juz chciałam go dać. Chodzi mi o Wasze doświadczenia w temacie. A i kiedy surowe warzywa? Pomidor itp?
Obserwuj wątek
    • julka.82 Re: Rozszerzanie diety - kilka pytań 26.10.14, 07:14
      My wprowadzilysmy jaglanke po jakichs 10 dniach, podawalam ja z owocami. Mieso tez jakos po 2 tygodniach zaczelam dodawac do zupek.
      Jesli chodzi o warzywa to nie patrzylam specjalnie na kolejnosc, do koncepcji zupy pasowal mi burak to dawalam. U nas nigdy nic sie nie dzialo, zadnej sytuacji alergicznej nie bylo - z wyjatkiem malin.
      Z surowymi bym sie nie spieszyla, moje dziecko zreszta nie polubilo ani pomidorow ani ogorkow.
    • myaka Re: Rozszerzanie diety - kilka pytań 26.10.14, 08:14
      Z burakiem jest taki problem, ze moze zawierac zbyt duzo azotanow (podobnie jak np. szpinak) i dlatego nie nalezy podawac ich za czesto.

U nas na poczatku swietnie sprawdzaly sie tez bataty - zreszta do teraz chetnie synek je jada. Aktualnie sezon na dynie - warto z tego skorzystac.
      Moim zdaniem spokojnie mozesz podac juz jaglanke (np. z jabkiem, ktore Twoje dziecko juz zna).
      Mieso zaczelam podawac okolo 7. miesiaca chyba - krolik, cielecina, indyk.
      Surowe warzywa, czyli pomidor, ogorek podalam, gdy rozpoczal sie na nie sezon (czyli na przelomie 7 i 8 miesiaca zycia malucha).
      • ewelina.90 Re: Rozszerzanie diety - kilka pytań 26.10.14, 18:24
        Mnie jakoś przeraża to mięso. Kurcze no nie wiem. Raczej jeszcze nie będę dawać po prostu. Może jak pozna więcej warzyw i zacznie troszkę więcej jeść. Narazie to symboliczne iloścismile
        a tak obok tematu, już teraz od taty zjada dwa razy tyle co ode mnie.
    • mama.malegomuminka84 Re: Rozszerzanie diety - kilka pytań 26.10.14, 16:00
      ciekawy wątek. mnie też to wkrótce czeka. zamierzam kierowac się nowym schematem, ale dobrze jest posłuchac jak to wychodzi w praktyce. słyszałam, że na pewno warto zacząć od warzyw, a dopiero później prowadzać owoce. szkoda, że rozszerzanie przypadnie nam na zimę, która nie jest najlepszym sezonem na warzywa iowoce sad
    • ewelina.90 Re: Rozszerzanie diety - kilka pytań 26.10.14, 18:25
      A pory posiłków? Jeżeli nie chce zjeść obiadu to proponujcie później czy dostaje dopiero kolejny posiłek?
    • ewelina.90 Re: Rozszerzanie diety - kilka pytań 28.10.14, 21:32
      Ktoś Podzieli się jeszcze doświadczeniami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka