Dodaj do ulubionych

Dieta 8 mcy

28.08.16, 12:30
Syn ma 8 mcy. Od jakichś dwóch tygodni rozkrecil się z jedzeniem i zamiast kilku łyżeczek zupy zjada całą miseczkę. Obecnie na śniadanie je kaszkę z owocami, okolo południa zupę jarzynową z mięsem lub żółtkiem. Po poludniu skubnie owoc ode mnie (radzi sobie z gryzieniem) lub coś z naszego obiadu (wczoraj 2 łyżki stolowe kaszy gryczanej i dwa spore kawałki wolowiny z gulaszu.
Pytania mam dwa- jakie przyprawy mogę stosowac w jego posiłkach? Od kiedy mogę dać całe jajko?. Niby teraz nie ma scislych wytycznych co do rozszerzania diety ale nie chciałabym mu zaszkodzić.
I jeszcze co podajecie na sniadania/kolacje swoim dzieciom?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Dieta 8 mcy 28.08.16, 12:58
      W związku z tym, że mój starszy mało jadł, to olałam wytyczne i robiłam po swojemu. Ja w tym wieku zaczęłam dawać jajecznicę. Z przypraw próbowałam z koperkiem i natką pietruszki, ale wszelkie zielska są dalej nieakceptowane. Generalnie gotowałam dla siebie i unikałam soli i przypraw typu Vegeta. Może tymianek, rozmaryn, kolendra, kminek ?
      • ela.dzi Re: Dieta 8 mcy 28.08.16, 12:59
        Wtedy też zaczęłam wprowadzać nabiał w postaci jogurtu naturalnego, twarożka, kefiru czy maślanki. Przeważnie z owocami.
        • melancho_lia Re: Dieta 8 mcy 28.08.16, 13:17
          Ja mlecznych produktów na razie nie daję bo syn dostawał po nich jakichś plam na twarzy (które po kilkudziesięciu minutach znikały ale wolę jeszcze poczekać).
          Zielone jest jadalne póki co- na razie dawałam natkę, koperek i bazylię.
          • elokuu77 Re: Dieta 8 mcy 28.08.16, 15:15
            u nas już kilka razy była jajecznica i nie dość, ze nic się nie działo to smakowała
            a z zup to generalnie najlepsze są zupy starszej siostry delikatnie przyprawione solą ziołową
            u nas kasza dwa razy - i na śniadanie i na kolację
    • marellakarola Re: Dieta 8 mcy 28.08.16, 21:14
      Przyprawy wszystkie jakie chcesz z tych naturalnych. Moja w 8m jadła zioa typu rozmaryn i bazylia, świeży imbir, świeży czosnek, kolendre, dania z papryczka chilli itp.
      Jajka nigdy nie lubiła, dawałam w 7-8m całe ale nie chciała, najbardziej pasował omlet, teraz je w plackach.
      Śniadanie i kolacja to kaszka orkiszowa /jaglana z mm plus na śniadanie coś z naszego stołu np kromka z kozim serem lub serem cheddar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka