19.10.16, 21:28
Córeczka ma skończone 15m. Je chętnie i prawie wszystko co damy. Zerknijcie jak urozmaicić jej menu, ze względu na to ze rano się spieszymy a później jest w żłobku-nie wygląda to imponująco...Jedzenie do żłobka jej daję i panie odgrzewają.

śniadanie w domu o 7 codziennie kaszka Hipp jaglano-ryżowo-kukurydzina z mm ( to z wygody bo szybko) 220ml, planuję zamienić na owsiankę z mlekiem Łaciate Junior, na inne urozmaicenia nie ma za bardzo czasu rano
2 śniadanie w żłobku o 10 codziennie jogurt Piątuś 125ml, sucha kromka pełnoziarnista 5x5cm, plaster sera koziego 5x2cm
obiad w żłobku o 12 -różnie dziś np zupa warzywna z kaszą jęczmienną 220ml
drzemka 12.20-14
podwieczorek w żłobku o 14.30 codziennie banan
podwieczorek w domu o 15.15 gruszka, 1 oliwka, plaster sera cheddar 5 x 2cm
kolacja w domu 18 kiełbaska typu parówka 95%mięsa z królika, kromka z twarożkiem i szczypiorkiem 5 x 5cm, 1 oliwka, plaster sera cheddar/ czasem omlet z pomidorem na klarowanym maśle zamiast parówki
sen 19

Proszę o wyrozumiałość i pomocne uwagi co do zmiany smile
Obserwuj wątek
    • koralik37 Re: menu 15m 20.10.16, 08:41
      Praktycznie nie ma warzywuncertain dorzuc do przegryzienia chociaż pomidora/ogorka kiszonego. Wieczorem moze risotto warzywne? Albo makaron ze szpinakiem, brokulem, porem. Klopsiki miesne, soczewica - albo sama doprawiona cebula, czosnkiem, pomidorem, albo w formie klopsikow. Albo moze gdzies w ciagu dnia sok pomidorowy. Teraz w sezonie zimowym dobra tez bylaby kiszona kapusta. Nabialu masz duuuzo. Wieksze zróżnicowanie owoców - jablka, winogrona, mrozone maliny albo porzeczki.
      No i to śniadanie domoweuncertain chodze do pracy wiec tez musze dzialac szybko a propozycje sniadaniowe mam takie: jajecznica + warzywo+ kawalek piewczywa, jaglana z owocami, owsianka z owocem, placki twarogowo-owocowe. To naprawdę nie zajmuje duzo czasu a wydaje mi sie sporo zdrowsze od gotowej kaszki i mleka mm. No i moze jednak dobrze by bylo nie codziennie to samo, tylko wiecej opcji i zmian.
      • koralik37 Re: menu 15m 20.10.16, 08:57
        Jeszcze zapomniałam! Marchewka - gotowana, surowa w slupkach lub utarta z jabłkiem. Buraczki! No i sposob na warzywa to koktajle! Na odrobinie soku jabłkowego lub wody.
      • ashraf Re: menu 15m 20.10.16, 13:11
        Do szybkich sniadan dodalabym koktajle. Moj maz i syn uwielbiaja dlugo spac, wiec jak juz w koncu sie zbiora to musza pedzic i nie ma czasu na placki itd. - wtedy wlasnie najszybsze sa wieloowocowe koktajle, mozna do nich dorzucic w zasadzie wszystko - muesli, suszone owoce, amarantus, nasiona chia itd.
      • lifecolor Re: menu 15m 25.10.16, 19:26
        jak robisz te placki?
        • marellakarola Re: menu 15m 25.10.16, 21:08
          Cokolwiek plus jajko i mąka. Np tarta cukinia, łosoś, 1 jajko i kilka łyżek mąki, albo wersja z soczewica i dynia, jajko i mąka na oko- tak żeby się kleilo. Smaże jak placki ziemniaczane.
          • lifecolor Re: menu 15m 26.10.16, 05:51
            tak myślałam, dzięki wink
    • lifecolor Re: menu 15m 20.10.16, 14:23
      Mało warzyw, że jakaś tarta albo muffiny z warzywami. I wydaje mi się, że mało mięsa/ryb, chyba, że na obiad zazwyczaj dostaje.
      To drugie śniadanie aż się prosi o warzywo, np.pomidor
    • jaki.login Re: menu 15m 20.10.16, 20:18
      U nas tez 15m smile. Jezeli mlody jest w zlobku (do tej pory zaliczyl od wrzesnia 10 dni i przyniosl do domu wirusa ktory rozlozyl cala rodzine) to wyglada to tak:
      0700 (po pobudce) - okolo 200ml mm
      zlobek (maja tam niezle zbilansowane wyzywienie, calkiem dobre bo smakowalamwink:
      0830 sniadanie - zwykle jakas kanapka (pieczywo mieso/nabial warzywo)
      1000 II sniadanie - owoc, kisiel, koktail
      1100 zupa
      Drzemka
      1400 II danie - naprawde roznorodne
      1530 podwieczorek - kanapka, owoc, serek
      Dom:
      1730-1800 kolacja - kanapka (pomidor - zwykle zjada calego bo lubi, wedlina, chleb/bulka), jogurt z owocami z owsianka, jogurt z jajkiem i szpinakiem plus pietka itp

Ostatnio odeszlismy od kaszek na mm na kolacje, jeszcze nam pozostalo to poranne mm, ale przyjdzie pora i na to.

Gdy siedzimy w domu, dzien wyglada inaczej (nie gotuje dla siebie i dziecka obiadow z dwoch dan - taka wyrodna matka wink. Sniadania i kolacje sa wymienne, byle sie nie powtarzaly jednego dnia:
      0700 mm
      09-10 sniadanie - patrz kolacja jw czasem tez robie jakis koktail na bazie szpinaku (z jogurtem lub owocem jak na slodko) plus pieczywo, czasem parowki plus pomidor i bula (z surowych warzyw kroluje u nas pomidor i szpinak, ogorkow nie chce, papryki jeszcze nie jadl). Nalesnikow i plackow w zadnej postaci nie zje, chyba ze pokrojone na drobno z jogurtem - podobnie jak jajo.
      13-15 obiad (pora zalezy od konca drzemki) na 80% jest to zupa - pomidorowa, ogorkowa, kapusniak, krupnik, buraczkowa.... itp - duzo warzyw, miesa, kaszy, makaronu itd - tak ze lyzka stoi wiec jest to prawie jak drugie danie.
      16 - podwieczorek, prawie zawsze owoc
      1730-1800 - kolacja - patrz sniadanie.

Ja z kolei nie mam pomyslu na ryby - no po prostu nie wiem jak je podawac, w domu rodzinnym zawsze byly smazone, a takich nie chce dziecku dawac, jedynie pozostaje pieczony losos/pstrag i to tyle sad
      Jakies rybne pomysly?

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

• lifecolor Re: menu 15m 20.10.16, 20:39
        pulpety rybne?
      • leni6 Re: menu 15m 20.10.16, 20:48
        Moj synek chętnie je dorsza ugotowanego na parze.
        • marellakarola Re: menu 15m 20.10.16, 21:43
          Dzięki dziewczyny za wskazówki, bardzo to pomocne.
          Moja rybę je w formie plackow. Takie jakby placki ziemniaczane ake z ugotowanych ziemniaków z dorszem i natka. Druga wersja to placki łosoś, cukinia i koperek. Obie wersje sklejam jajkiem.
          • jaki.login Re: menu 15m 21.10.16, 13:07
            Dziekuje za pomysly, pulpety pewnie pojda na pierwszy ogien, placki brzmia smakowicie ale bylyby to pierwsze ktore junior zjadl - sprobujemy. Chodzi mi jeszcze po glowie jakas zupa (a jakze!) rybna - poszukam przepisu.
            Zapomnialam napisac, ze jestem mega fanem surowej ryby (sushi, sashimi), niestety to poczeka jeszcze troche.

Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
      • babybump Re: menu 15m 20.10.16, 21:49
        Trzy razy dziennie kanapki?
        • marellakarola Re: menu 15m 21.10.16, 11:38
          2 x bo śniadanie w żłobku i kolacja. Muszę urozmaicić, fakt.
          • babybump Re: menu 15m 21.10.16, 12:27
            To bylo pyt do jaki.login. Tam chyba sa trzy razy.
            • jaki.login Re: menu 15m 21.10.16, 13:00
              Hmm, 3 x dziennie nie.
              2 x dziennie pewnie sie zdarza, jak w domu dostaje na kolacje a w zlobku na ktorys posilek, ale tym sie nie przejmuje.

Pozdrawiam
              • babybump Re: menu 15m 21.10.16, 15:59
                8.30 kanapka
                15.30 kanapka
                17.30 kanapka

No jak byk jest trzy razy.
                Rowniez pozdrawiam.
                • jaki.login Re: menu 15m 21.10.16, 16:31
                  smile
                • friarielli Re: menu 15m 21.10.16, 20:44
                  Ona wymienia po przecinku chyba różne alternatywy, więc pewnie jak da na podwieczorek to na kolacje już nie
    • tanja8 Re: menu 15m 21.10.16, 21:02
      Marella Twoje menu wygląda i tak nieźle wink Mój pięknie jedzący synek na 14msc zmienił się o 180 stopni. Odmawia warzyw, jogurtu, twarożku, jajecznicy, w zasadzie nie rusza domowego jedzenia (pieczone ryby, puplety, mięso z sosem też nie), surowe warzywa też nie. Wcinałby teraz tylko kanapki, najchętniej z masłem orzechowym 100%, placki wszelkiej maści (i tu np. robię ze szpinakiem i twarogiem, z cukinii), racuchy lub ciasto drożdżowe od prababci (no właśnie chyba od tego się zaczął zjazd), dania gotowe ze słoików i owoce. Byliśmy też w greckiej knajpie to zjadł pieczoną ośmiornicę i chlebek z pastami (z fasoli, humus, tzatziki). No ale w domu dramat. Jeszcze zje np coś a la słoik czyli danie jednogarnkowe mix - soczewica, pomidory, cukinia, dynia na bazie wywaru mięsnego, niewielka ilość kaszy. Ale nie bedę tego podawać codziennie sad Nie zmuszam, jak nie chce nie karmię.
      • marellakarola Re: menu 15m 22.10.16, 12:13
        Tanja, jednogarnkowe to u nas też hit no ale jak na talerzu jest pulpet, warzywo, ryż to zje pulpeta, poprosi i drugiego a reszty nie chce. Więc w domu daje najpierw warzywo - jest głodna to je, potem ryz z natka, marchewką i masłem a na końcu pulpeta. Placki, kanapki, ciasta też są hitem. I banan i winogrona. Czyli najslodsze owoce. Robię też pieczone jabłko z ryżem i cynamonem to też zje. Surowe warzywa typu pomidor, ogórek, rzodkiewka nie. Jeśli warzywa to pieczone np w leczo. Proponuję w weekend dużo nowości, w knajpach też próbuje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka