Dodaj do ulubionych

jakie mleko dla roczniaka?

09.03.05, 13:20
Wlasnie odstawiam 13-miesiecznego synka od piersi.W zwiazku z tym mam
pytanie.Czy musze wprowadzic mu mleko modyfikowane z numerem 3 czy moge juz
zwykle mleko krowie(nie ma alegrii)?

Krolisia
Obserwuj wątek
    • driadea Re: jakie mleko dla roczniaka? 09.03.05, 13:36
      A co zaproponował pediatra?
      Osobiscie uważam, że możesz dać zwykłe mleko, ale lepiej, gdyby taka decyzja
      wypłynęła od osoby kompetentnej.
      Pozdrawiam, Aga smile
      • jagienkaa Re: jakie mleko dla roczniaka? 09.03.05, 14:02
        się zgadzam z szanowną moderatorką (gratuluję!)
      • krolisia Re: jakie mleko dla roczniaka? 09.03.05, 15:20
        Lekarz juz 4 miesiace temu powiedzial ze jesli dziecko ma dobrze zbilansowana
        diete to nie ma potrzeby wprowadzania mleka modyfikowanego.
        Ale ja wole zapytac inne mamy,ktore mialy podobny dylemat.

Dzieki dziewczyny

Krolisia
        • nikita333 Re: jakie mleko dla roczniaka? 09.03.05, 20:22
          No tak, ale co to znaczy dobrze zbilansowana dieta, czy podał Ci ile czego
          Twoje dziecko ma jeść? ja też zastanawiam się nad wprowadzeniem mleka krowiego,
          ale trochę się boję... niektórzy twierdzą, że dziecko nie powinno go dostawać
          do trzech lat... czy to nie przesada??

pozdrawiam
          nikita
    • jasma76 Re: jakie mleko dla roczniaka? 09.03.05, 18:25
      Też odstawiłam synka od piersi jak miał 13 miesięcy i dostał zwykłe krowie
      mleko 3,2 % z kartonu, nie gotuję, podgrzewam i wypija ok. 500ml dziennie od
      ponad pół roku - jest zdrowy, nie ma problemów, ale na początek spróbuj po
      trochu, niech się przyzwyczai stopniowo - jak do każdej nowości.
      • aka10 Re: jakie mleko dla roczniaka? 09.03.05, 20:56
        Zwykle z kartonu,3,2 %,najlepiej nie UHT.Pozdrawiam.
        • katarzyna251 Re: jakie mleko dla roczniaka? 09.03.05, 22:07
          Moj sy ma 2,5 roku i ciagle je modyfikowane mleko. Wiem, ze dla niektorych to
          przesada, ale jest to taki niejadek, ze musze dawac mu takie mleko chocby
          dlatego ze jest bardzo bogate w witaminy itp. Tylko dzieki temu ze je takie
          mleko nie ma anemii- tak powiedziala nasza pediatra. Mysle ze wiele zalezy od
          tego jak urozmaicona diete dziecko ma poza mlekiem. Pozdrawiam.
          • averna Re: jakie mleko dla roczniaka? 10.03.05, 09:40
            ja pdaję mojemu synkow mleko modyfikowane (każde dostępne, ponieważ jakoś nie
            mogę się póki co zdecydować na kartonikowe. Syn ma 13 miesięcy i pewnie jeszcze
            rok będę go karmić w ten sposób

pozdrawiam
            Gośka
            • akseinga Re: jakie mleko dla roczniaka? 10.03.05, 10:16
              Martynka ma 2,5 roku nie podawałam jej jeszcze zwykłego mleka i nie spieszy mi
              sie bo chyba nie ma do czego. Wieczorem je kaszkę mleczną a ok południa lubi
              sobie wypić samo mleko modyfikowane np waniliowe albo z miodem.
              Nie wiem dlaczego mamą tak się spieszy z podaniem zwykłego mleka przecież jest
              taki wybór produktów typu kaszki samkowe, mleko modyfikowane też różnorodny
              wybór. W kilku wątkach starałam się dowiedzieć w czym mleko zwykłe jest lepsze
              od modyfikowanego i nie doczekałam się konkretnej odpowiedzi dlatego wolę nie
              przekonywać się o tym na własnym dziecku.
              • jasma76 Re: jakie mleko dla roczniaka? 10.03.05, 12:01
                Hmmm, nie wiesz w czym jest lepsze???? Choćby w tym, że modyfikowane kupiłam
                chyba wszystkie jakie są na rynku i każdym mój synek pluł dalej niż widział, to
                samo ze wszystkimi kaszkami, a szczególnie tym "owocowym" świństwem, co sie
                zwie smakową, a w smaku i dla mnie i dla synka jest nie do przełknięcia - taka
                sztuczna, słodka landryna - bleee.
                Jak dostał normalne mkleko wypił 250 ml i prosił o jeszcze - to samo jak mu
                zrobiłam zwykłą manne na zwykłym mleku, czy zwykłe (jajo z bazaru +mąka z
                pszenicy - o zgrozo!!!) lane kluseczki na zwykłym mleku.
                Więc to jest najlepszy argument - wiele dzieci lubi zwykłe mleko a nie jakiś
                sztuczny proszek z terminem ważności 3 lata - ja sama nie jem nigdy czegoś co
                ma termin 2-3 lata i tez nigdy czegoś takiego nie dam dziecku, bo wg mnie ma to
                niewiele zwspólnego z pożywieniem. Ale każdy je co lubi i nie ma siły, żeby
                dziecko zjadło coś co mu nie smakuje - przynajmniej u mnie w domu każdy je to
                co chce i nikt nikomu nic nie wmusza.
                No i stawiam na naturalne jedzenie, a nie proszkowane, wzbogacane, koloryzowane
                itd, itp.
                Ale może inne mamy podające krowie mleko będą miały inne argumenty - na pewno
                jest ich dużo ZA podawaniem mleka naturalnego
                • akseinga Re: jakie mleko dla roczniaka? 10.03.05, 13:31
                  Argument, że dziecko lubi nie bardzo mnie przekonuje bo moje dziecko np
                  najbardziej lubi czekoladę, chodziło mi to które mleko jest lepsze pod względem
                  składu i wartości odżywczych a nie walorów smakowych .
                  Jeżeli chodzi zaś o termin ważności to mleko w kartonie też ma dosyć długi
                  termin przydatności.
                  I jeszcze jedno zgodnie z Twoim zdaniem o mleku modyfikowanym już noworodki
                  których mamy nie mogą karmić piersią powinny dostawać zwykłe mleko.
                  Nie mam wyrobionego zdania w temaci mleko zwykłe czy modyfikowane dlatego
                  chciałam, aby mamy podzieliły się swoja wiedzą na temat dobrodziejstw mleka
                  zwykłego, ale do tej pory oprócz argumentów takich jak Twój czyli, że dziecku
                  smakuje nie poznałam innych niestety.
                  • jasma76 Re: jakie mleko dla roczniaka? 10.03.05, 13:49
                    OK, ale nie ma sensu dyskusja co jest zdrowsze jak dziecko chce pić tylko
                    jedno, czyli krowie, bo na pewno jest ono lepsze niż żadne!!! A noworodek nie
                    ma za bardzo wyjścia, bo jak jest głodny i dostanie tylko modyfikowane to
                    poryczy a w końcu z głodu zje, nawet jak mu nie smakuje, z dzieckiem rocznym
                    nie jest to już takie proste, a o takie dziecko autorka wątku sie pyta.
                    A jeśli chodzi o witaminy, i inne takie to jak dziecko je róznorodne posiłki,
                    czyli owoce (mój uwielbia i je dużo) - ma witaminy, je mięso (też czerwone)-
                    ma żelazo, kasze, nabiał - ma białko itd, itp. Róznorodna dieta z naturalnych,
                    świeżych składników zapewnia na pewno i dziecku i dorosłemu wszystkie potrzebne
                    składniki, a jeśli nie to może sobie coś witaminowego łyknąć i nie musi być to
                    mleczny proszek suplementowany witaminami.
                    Przecież dziecko może w ogóle nie lubić żadnego mleka i być zdrowiutkie, je
                    serki, jogurty i to wystarczy.
                    Jeśli twoje lubi modyfikowane to dobrze,- moje lubi krowie też dobrze, więc
                    najważniejsze jest wybrać dla dziecka to co mu będzie smakować i co będzie dla
                    nie go dobrym źródłem białka, witamin i nie tylko.
                    Wydaje mi sie , że nie można zrobić dziecku krzywdy dając mu krowie mleko!!!!!
                    jeśli ma 13 miesięcy i nie jest uczulone.
                    A jak chcesz to spiszę z kartonu zawartość białka itp w krowim, ty spiszesz ze
                    swojego pudełka i porównamy. Z tym, że to ,że w twoim są dodane (a nie
                    naturalne)witaminy, nie znaczy, że jest zdrowsze, bo wg mnie zdrowsza jest
                    szklanka krowiego mleka i jabłko, albo pomarańcza, niż szklanka modyfikowanego
                    z dodanymi witaminami, ale to tylko moje zdanie.
                    Pozdrawiam
                  • m.u.m.m.y Re: jakie mleko dla roczniaka? 10.03.05, 13:52
                    Na początku napiszę, że zgadzam się z wypowiedzią driadea76.
                    Ja ostatnio też miałam dylemat, jakie mleko podawać, piersią nie karmię od ponad
                    miesiąca, próbowałam modyfikowane, pachnie paskudnie i dziecko też nie chciało
                    jeść, a ponieważ podawałam już serki twarogowe i jogurty, więc postanowiłam
                    podać mleko krowie, ale nie UHT, lekarz mi powiedział, że takiego nie należy
                    podawać do 3 roku życia, ale podaję mleko pasteryzowane, z terminem ważności
                    około 2 tygodnie jak np. Milko. To mleko moja córcia pije chętnie i myślę, że ta
                    niechęć do mleka sztucznego wynika z tego, że była karmiona piersią i nie znała
                    ( z czego bardzo się cieszę) smaku mleka modyfikowanego. więc polecam, moja
                    córcia też nie jest alergiczką, więc spokojnie możesz spróbować.
                    • m.u.m.m.y pomyłka, chodziło mi o jasmę76 10.03.05, 13:54

• jasma76 Re: pomyłka, chodziło mi o jasmę76 10.03.05, 14:07
                        Hej, miło mi. Mam pytanie - nie powiedział ci lekarz dlaczego UHT nie podawać,
                        bo jestem mikrobiologiem i wiem, że proces UHT nie niszczy zadnych wartości
                        odzywczych mleka, to b. szybkie podgrzanie do wys. temp. i natychmiastowe
                        schłodzenie.
                        Niszczy jedynie bakterie mlekowe, te co w świeżym mleku powodują kwaśnienie, no
                        i te niepożądane oczywiście, dlatego takie mleko jest jałowe- bez bakterii i
                        sie nie psuje.
                        Oczywiście bakterie mlekowe są bardzo potrzebne, ale je zjadamy w jogurtach,
                        białych serach, kefirach itp. Dlatego nie rozumiem dlaczego mleko UHT miałoby
                        być "gorsze" od pasteryzowanego - przecież pasteryzacja to długie trzymanie w
                        wys. temp. w celu pozbycia sie bakterii (tak jak dżemy, kompoty - też się
                        pasteryzuje w domu), więc....... Nie rozumiem zdania twojego lekarza, ale może
                        to jakoś argumentował????
                        pozdrawiam
                        • cocosek1 Re: mleko UHT 12.03.05, 17:32
                          ja myślę że z tym UHT to jest nieuzadniona obawa, jak pisała poprzedniczka to
                          tylko proces skutkujący dłuższą trwałością takiego mleka. Ale ja mam pytanie
                          czy takie UHT gotować czy nie? bo lekarka mi kazała gotować ale jak zagotowałam
                          to mały nie chciał pić a jak ostatnio podgrzałam troszkę w mikrofalówce (też
                          nie wiem czy to zdrowo) to wypił. My dopiero próbujemy przejść na mleko krowie
    • stefa.k Re: jakie mleko dla roczniaka? 13.03.05, 12:17
      Hmm, ja spotkałam na swojej drodze 6 pediatrów i wszyscy jak do tej pory
      podkreślali mleko krowie od 2 roku życia. Moja siostra w Warszawie też uzyskała
      takie odpowiedzi od pediatrów. Spotkałam się z poglądem: lepiej nic niż krowie
      za wcześnie. Od roku kazali nam zacząć podawanie jogurtów i kefirów.. Sama już
      nie wiem, tyle poglądów i opinii. Niedługo mała skończy 18 m-cy, ponieważ już
      nie mam siły chcę zakończyć karmienie (nocne pobudki a rano do pracy). Do tej
      pory nie dała się namówić na żadne modyfikowane i też mam dylemat dać już
      krowie, może zasmakuje... czy ... Jest chyba jest tylko jedna dobra rada zaufać
      intuicji matki. Pozdrawiam.
    • magda474 Re: jakie mleko dla roczniaka? 16.03.05, 09:22
      Znam osobę, która o zgrozo zaczęła podawać mleko prosto od krowy dla 5 m-cznego
      dziecka (domyślam się, że nie było ją stać na modyfikowane, zrobiła to za
      przyzwoleniem pediatry). W lutym dziewczynka skończyła rok, waży ponad 15kg,
      sama jeszcze nie siedzi, nie wspomnę już o chodzeniu.
      Gdy moje dziecko skończyło rok przeszliśmy na mleko kartonowe, teraz ma 17 m-cy
      i czasem podaję jeszcze bebiko 3 (ze względu na zawartość).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka