jolper 02.12.05, 19:55 Czy któraś z was robi może sama jogurt? Prawdopodobnie to bardzo proste, proszę o przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniecha1976 Re: Jogurt- robicie same? 02.12.05, 21:54 Podgrzewasz litr mleka, tak zeby cieple bylo, wlewasz do tego jogurt maly jeden. Odstawiasz mleko w cieple miejsca i za dwa dni masz litr jogurtu. Jaks ie zrobi to przechowujesz juz w lodowce. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkimroz Re: Jogurt- robicie same? 03.12.05, 11:09 Robię sama jak wyżej. Tylwe że poza mna nikt w domu nie chce ruszyć tego jogurtu, więc zastanawiam się czy nie dać sobie spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
ewarainko Re: Jogurt- robicie same? 04.12.05, 09:15 czytalam w jakims czasopisie dla dzieci,ze z takim jougurtem trzeba uwazac,bo to w odpowiedniej temperaturze musi dojrzewac,odpowiednie bakterie musza wytworzyc i takie tam.Jednym slowem lepiej dac sobie spokoj,bo dobrymi checiami mozna krzywde wyrzadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
jolper Re: Jogurt- robicie same? 04.12.05, 11:49 Dzięki za rady, chociaż po ich przeczytaniu chyba pozostanę przy kupnych jogurtach. Szkoda bo myślałam,że to proste, zdrowe i dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenamk Re: Jogurt- robicie same? 06.12.05, 20:43 ciekawe ile w tym marketingu firm robiących jogurty? Odpowiedz Link Zgłoś
ewkam1 Re: Jogurt- robicie same? 08.12.05, 00:18 Rewelacyjny jogurt wychodzi w termosie z dodatkiem odtluszczonego mleka w proszku. Podgrzane mleko (moze byc rowniez takie z kartonu) zakwasza sie 2-4 lyzkami jogurtu naturalnego i dodaje 2-4 lyzki odtluszczonego mleka w proszku. To przelewa sie do termosu. Po kilku godzinach, jak jogurt jest gotowy, przechowuje sie go w lodowce. Jest gesty i pyszny. Nie podawalam go dziecku, wiec nie wiem, czy sie nadaje... Robilam go jedynie na wlasny uzytek. Ale POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klarek Re: Jogurt- robicie same? 10.12.05, 04:57 Ja też robiłam z mlekiem w proszku. Po dodaniu owoców i zmiksowaniu rewelacyjny napój. Mój mąż wypija litrami. Do tego tanie i świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
jolper Re: jakie mleko? 12.12.05, 08:28 A jakie to mleko w proszku ma być? Chodzi o te zwykłe w niebieskiej folii? I czy wsypuje się je takie suche do mleka? Zaintrygował mnie ten przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
ewkam1 Re: jakie mleko? 12.12.05, 11:28 Ja dodawalam suche bezposrednio do mleka, granulowane, bo akurat takie udalo mi sie kupic. I jogurt wychodzi naprawde smaczny. Mleko przegotowuje i studze, nie wiem czy samo podgrzanie wystarczyloby? Moze ktos inny podpowie?? Odpowiedz Link Zgłoś