Dodaj do ulubionych

Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU

21.01.06, 10:57
Myślicie że jest lepszy od kubusia?Ma opinie instytutu!
Wogóle to zacynam wprowadzać nowe jedzenie i jestem ogólnie zdezorjętowana!
Obserwuj wątek
    • driadea Wyłącz Capslocka - nie krzyczmy bez powodu :) n/t 21.01.06, 11:08

• alpepe Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 11:17
      pozytywną opinię zdobędzie nawet papier toaletowy i każde goowno, jak się za to
      zapłaci. Cukru coraz mniej, bo często stosuje się dosładzacze takie jak syrop
      glukozowo-fruktozowy, fruktoza i słodziki typu aspartam.
      • alicez Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 13:14
        aspartam jest rakotwórczy na dłuższą metę a fruktoza jest zdecydowanie gorzej
        trawiona od "zwykłego" cukru i chyba należy wybrać tzw najmniejsze zło. Na
        opinii też za bardzo bym nie polegała....
        • alpepe Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 13:22
          i wychodiz na to, ze domowe kompoty są zdrowsze smile
    • bomba001 Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 17:27
      a dlaczego leony? one sa dla starszych dzieci powyżej 3 roku zycia. a bobovita
      gerber hipp? one sa dla niemowlaków, nie maja dodatku cukru i innych sztucznych
      rzeczy.. kubusie odradzam, to dopiero jest świństwo, wystarczy przeczytać
      skład.! a kompoty maja zerowe prawie wartości odżywcze- lepiej dać dziecku
      herbatke owocową: z malin, hibiskusa dzikiej róży etc.
      • mamaolivki1 Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 17:40
        Przepraszam za duże litery ale to właśnie sprawka mojej Olivki która często krąży koło komputera i czasem rączką coś zmajstruje.
      • figrut bomba001 - podaje sklad Kubusia 21.01.06, 19:18
        Kubus - marchew, morela, jablko. Sok z marchwi, moreli i jablek, przecierowy,
        pasteryzowany, wzbogacony witamina C . Czesciowo wyprodukowany z zageszczonego
        soku. Sklad : przeciery i soki { 48% }z : marchwi Mazurska, moreli i jablek,
        woda, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowosci-kwas cytrynowy,
        substancja wzbogacajaca-witamina C, aromat. Gdzie te swinstwa w Kubusiach ?
        Bomba001 napisala - kubusie odradzam,
        to dopiero jest świństwo, wystarczy przeczytać
        > skład.! a kompoty maja zerowe prawie wartości odżywcze- lepiej dać dziecku
        > herbatke owocową: z malin, hibiskusa dzikiej róży etc.
        No, a ja jak najbardziej polecam domowe przetwory - wiesz dokladnie z czego je
        zrobilas, po wlasnorecznym przebraniu owocow masz pewnosc, ze nie znalazl sie
        wsrod nich ani jeden splesnialy czy zgnily. A do herbatek tez na upartego mozna
        sie przyczepic - nie masz zielonego pojecia o tym, gdzie ich skladniki zostaly
        zebrane. Od Leona dziecko kaleka z pewnoscia nie bedzie.
      • driadea Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 19:21
        bomba001 napisała:
        > kompoty maja zerowe prawie wartości odżywcze

A czym różni się pod względem wartości odżywczych taki kompot od jakiegoś
        soczku?
      • alicez Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 19:41
        Zgadzam się, że Kubuś dla dzieci starszych, ale że to świństwo - tu muszę
        stanowczo zaprotestować!
        • mamaolivki1 Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 21:38
          No to podsumowując:
          1. soki dla maluchów typu Bobovita i Hipp- no ok ale jak zbyt długo będziesz podawać dziecku takie super to jak gdzieś napije sie soku z konserwantami to wysypka murowana
          2. soki tj. Kubuś- gęstość soku owoduje jego osiadanie na zębach a zawarty cukier w soku robi swoje.( co do zawartości to nikt nie zna prawdy)
          3. kompociki domowej roboty- z domowego ogródka który jest tuż koło ulicy i owoce nafaszerowane ołowiem i innymi metalami ciężkimi a wogóle to gotowane i straciły cały smak.
          4. herbatki( hipp, bobovita)- sztuczne i chociaż przeznaczone dla dzieci to mają co nieco w sobie cukru i składników wiążących( nie pisze konserwantów ! )
          5. ziółka - jak sie ich używa regularnie to organizm nie reaguje na ich lecznicze właściewości.
          6. domowe soki - przecierowe - kupujesz kilo marchwi, kilo jabłek , pół kilo buraków czerwonych i puszczasz wszystko przez sokowirówke - masz świeżutki soczek, pachnący, bez cukru i konserwantów ale po 24 godzinach na wierzchu pływa piękna warstwa chemicznego nawozu, oprysku czy innego świństwa.
          No i co tu wybrać ?
          Wydaje mi sie że należy podawać wszystkiego po troszku i od małego przyzwyczajać dziecko do tego co niesie ze sobą cywilizacja. Niestety chyba nie jest możliwe uchronić nasze maleństwo przed tą chemią czającą sie dosłownie wszędzie.
          No niewiem sama co o tym wszystkim myśleć ?
          • anilewel Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 21.01.06, 22:30
            Leon to nie sok a napój.
          • b.bujak Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 22.01.06, 12:01
            mamaolivki1 napisała:
            No i co tu wybrać ?
            > Wydaje mi sie że należy podawać wszystkiego po troszku i od małego
            przyzwyczaja
            > ć dziecko do tego co niesie ze sobą cywilizacja. Niestety chyba nie jest możli
            > we uchronić nasze maleństwo przed tą chemią czającą sie dosłownie wszędzie.
            > No niewiem sama co o tym wszystkim myśleć ?

do picia najzdrowsza jest czysta woda, dlatego od tego warto zacząć...
            a jak komuś przeszkadza chemia, zawsze można ją przedestylować smile
    • bomba001 Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 22.01.06, 11:45
      jesteśmy na forum niemowlę, prawda? więc mówimy o żyswiniu dzieci do 1 roku.
      1. kubuś- owszem świństwo- to jest napój a nie sok! soku, jak napisała któraś z
      was, 60%. slodzony, gęsty, osiadający na zębach. nie lepiej dać dziecku 100%,
      nawet rozcieńczony, ale bez cukru, fruktozy, glukozy? w jego wypadku nie ma
      mowy o zbadanych owocach, więc lepiej dziecku dać sok zrobiony w domu, lub
      zwykły sok dla dorosłych. po co dawać dziecku napoje z cukrem?
      2. kompot- każdy żywieniowiec powie, że tam wartości typu witaminy jak kot
      napłakał! słodzona woda z wygotowanymi truskawkami. na pewno nie zaszkodzi, ale
      ja w przedszkolu każę mojemu 5 latkowi podawać wode mineralną zamiast kompotu
      na obiad. na szczęście podobnie jak mamusia nie przepada za takimi specjałamismile)
      a tak w ogóle to soków wcale nie trzeba pićsmile). lepiej jeść owoce. oczyswiście
      nie zatruja sie dzieciaki kubusiami i leonami, ale to nie dla takich maluchów.
      • mamaolivki1 Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 23.01.06, 18:09
        Ten pomysł z wodą bardzo mi sie podoba . Dzięki za podpowiedz . Byłabym wdzięczna za nazwy wody która sie nadaje dla takich maluchów. Wiem że ma być niska zawartość sodu w takiej wodzie.
        • b.bujak Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 23.01.06, 18:36
          tu pisałam o wodzie:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=34588388&a=34590088
    • niki129 Re: Sok LEON PODOBNO BEZ CUKRU 23.01.06, 18:44
      Dziewczyny Leon jest dla dzieci w wieku przedszkolnym i starszych ale moej
      dziecko juz go skosztowalo(16 miesiecy-sprobowal) Tam nie ma cukru to fakt i
      nie jest niczym dosladzany Oto sklad:witaminy, kwas foliowy, zelazo, woda, soki
      zsgeszczone, aromaty. Chyba to nic strasznego Moje dziecko codzinnie pije wode
      mineralna (czasem zrobi lyka herbaty ode mnie , soku)zazwyczaj jest to zywiec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka