Dodaj do ulubionych

pierwsza zupka

29.06.06, 22:13
Witajcie,
mój Synek za tydzień kończy 5 miesięcy. Karmię go mlekiem modyfikowanym,
dodatkowo dostaje soczek z jabłka i marchwi oraz mus jabłkowy i tartą
marchewkę. Bardzo prosze o rady dotyczace pierwszych zupek (przepisy,
dokładne proporcje), a także Wasze rady odnośnie rozszerzania diety (m.in
sprawdzone kaszki, kleiki)- co i ile mogę podawac takiemu maluchowi.
Z góry bardzo dziekuję!
Obserwuj wątek
    • kuncwotek Re: pierwsza zupka 30.06.06, 13:58
      przesle Ci na maila kuchcie niemowlakawink Pierwsza zupka to głownie zupka
      jednoskładnikowa z marchweki. Przeczytaj to co Ci wyślę. Jeżeli będziesz miała
      jakieś pytania to napewno Ci odpowiemwink
    • iwkabieniek Re: pierwsza zupka 30.06.06, 16:55
      Ugotuj mu zupke z buraczka, marczewki, ziemniaczka i kawałka schabiku.
      • kuncwotek Re: pierwsza zupka 30.06.06, 17:43
        ależ pierwsza zupka nie jest z mięskime! Nie! Mieso wprowadza się po około 2-3
        tyg. I absolutnie nie schabik, ewentualnie któlik lub indyk!
      • ewpiot Re: pierwsza zupka 01.07.06, 21:43
        Zgadzam sie z przedmówcą. Wprowadzaj ostroznie, miesko dopiero od 6 miesiąca.
        Ja się naczytałam o zupkach warzywnych i na pierwszy posiłek oczywiście
        wybrałam zupkę warzywną Bobovita-po 3 dniach podawania dostał strasznego
        uczulenia z którym walczyłam potem 2 miesiące. Za duzo było na raz nowości ( 4
        składniki na raz), a poza tym Bobovita zawiera pietruszke która jest bardzo
        alergizujaca dla większości dzieci, a niestety jest w prawie wszystkich
        słoiczkach Bobovity. Przerzuciłam się na Gerbera i Hippa i było OK.
        Przy drugim dziecku będę juz ostrozniejsza,będę wprowadzać dodatkowy skladnik
        pojedynczo i co kilka dni, tak aby przewód pokarmowy dziecka zdążył się
        przyzwyczaić.Z mięska na początku królik, indyk.Zaczełabym od jabłuszka,
        marchewki, potem dodałabym ziemniak, kalafior,brokuł,dynię.
        Hitem były u nas dania słoiczkowe-dynia z ziemniakiem-absolutnie uwielbiał, i
        morele jako deserek. I oczywiście chrupki kukurydziane które mały wcinał sam
        juz od 5 miesiąca. Pozdrawiam.
        • ewpiot Re: pierwsza zupka 01.07.06, 21:50
          Acha, chcę jeszcze dodać że domowych zupek bardzo długo nie chciał jeść, tylko
          słoiczki, cos mu nie smakowało, sądzę że ten wyrazisty smak domowych warzyw,
          słoiczkowe dania są bardziej mdłe, co chyba mu odpowiadało, bo małe dziecki
          mają 4-krotnie bardziej wyrazisty smak niz dorosli ( gdzies o tym czytałam).
          Trzeba uważać zeby nie przesadzić z masełkiem lub oliwą z oliwek, bo też mocno
          zmieniają smak zupek. Generalnie polecałabym na początek słoiczki Gerbera i
          Hippa, a Bobovite jak mały podrośnie-synek ma teraz 11 mies. i przerzucił sie
          na Bobovite bo w samku bardziej przypomina dorosłe jedzenie, poza tym jest
          mniej rozdrobniona bo ma znaczenie przy nauce gryzienia.pzdr
      • kitka20061 Re: pierwsza zupka 01.07.06, 21:48
        Jaki schabik? I nie do pierwszej zupki. Na początku tylko warzywka. Zaczynamy
        od marchewki, po kilku dniach ziemniaczek i za kilka znowu kolejne warzywka;
        fasolka szparagowa, kalarepka, buraczek, pietruszka, cukinia, dynia... Mięsko
        dopiero po miesiącu, jak również żółtko jajka i olej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka