Dodaj do ulubionych

czy gotujecie zupki

04.10.06, 19:23
czy sa na forum dziewczyny, które nie kupują zupek w słoiczkach tylko gotują
same, jeśli tak to ile czasu trzymacie je w lodówce, a może zamrażacie?
Poradxcie bo teściowa mnie skrytykowała, ze gotuje dziecku zupki na kilka
dni, jej zdaniem powinnam dziecku codziennie gotować świeżą zupkę, mój synek
ma 8 m-cy
Obserwuj wątek
    • moofka Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 19:36
      ja gotowalam sama czesto
      ale zawsze podawalam swieza

• a.lenard Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 19:37
      ja zaczęłam gotować zupki jak mała skończyła 10 miesięcy. Poprostu wcześniej
      byłam wygodna i podawałam słoiczki. Pózniej gotowałam sporo po dwa z każdego
      smaku i pasteryzowałam w słoiki. Teraz gotuję przeważnie codziennie, chociaż
      zdarza się ze na dwa dni.
    • kotbehemot6 Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 19:40
      Nie gotowałam zupek , z prostej przyczyny- nie miałam dostępu do jarzyn z
      wiadomego źródła, a do tych ze sklepów czy targów za chiny nie miałam zaufania-
      czy przypadkiem nie rosły na działeczce przy autostradzie itd... większe
      zaufanie miałam do tych słoiczkowych, może naiwnie, ale miałam lepsze
      sampoczucie, łudząc się ze jednak jakś kontrola nad tymi dostawcami jest.
    • mathiola Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 19:43
      Ja kupowalam najczesciej sloiczki, ale jesli juz gotowalam zupke, ZAWSZE
      • mathiola Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 19:43
        sorry smile Chcialam powiedziec ze zawsze podawalam ja swieza. W takiej odstanej
        kilka dni moze juz byc sporo namnozonych bakterii, co dla takiego maluszka moze
        byc niezbyt zdrowe.
        • balbina16 Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 20:00
          A ja gotowałam na dwa dni. Po ugotowaniu i podaniu partii zupki na dany dzień,
          resztę szybko schładzałam i do lodówki. I nigdy mój syn nie miał jakichkolwiek
          sensacji żołądkowych.
    • elza78 Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 20:03
      gotowalam na dwa dni
      • marcysia51 Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 20:08
        Ja gotowałam na dwa dni.
    • mika_p Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 20:20
      Gotowałam więcej, część dawałam od razu, część następnego dnia, resztę
      porcjowalam i mroziłam jak tylko ostygło po gotowaniu.
      • latouche Re: czy gotujecie zupki 05.10.06, 10:54
        mika_p napisała:

> Gotowałam więcej, część dawałam od razu, część następnego dnia, resztę
        > porcjowalam i mroziłam jak tylko ostygło po gotowaniu.
        ja tak samo. Dla niemowlaka trudno jest ugotowac tylko tyle zupki co na jeden
        dzien. Ja biore jeden ziemniak, marchewke i co tam popadnie z warzyw, osobno
        mieso gotuje albo dodaje zoltko (ale zoltko tylko do porcji przeznaczonej do
        natychmiastowego zjedzenia). I z tego wychodza jakies 4 porcje, jedna na dzis,
        jedna na jutro i dwie do zamrozenia.
      • joanmiro Re: czy gotujecie zupki 09.10.06, 00:07
        ja podobnie i nic się małemu nie działo.
    • onika27 Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 20:36
      jak byś codziennie chciala gotowac swierza zupke to na nic innego nie byłoby
      czasu smile dwa dni to standard a porcja do zamrozenia wy naprawdę gotowałyscie
      codziennie ?? matko i pewno jeszcze codziennie inną ?mi zawsze brakowało
      pomysłó teraz na szczęście kucharka w przedszkolu wymysla za mnie smile
    • zona_mi Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 20:43
      Gotowałam raz na dwa-trzy tygodnie w różnych smakach i zamrażałam poporcjowane.
    • edelka Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 21:09
      gotuję mniej więcej raz w tygodniu. Robię trzy rodzaje zupke. Gorącą wlewam do
      słoików, zakręcam, stawiam do góry dnem, a jak ostygną wstawiam do lodówki. Nic
      mojej córci nie jest.
    • anna-pia Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 21:23
      jak nie mam czasu, to podaję kupowane; jak mam, gotuję półtora litra zupy (tak,
      a co?!) i mrożę w buteleczkach avent 125 ml
      drugie danie młody je z nami - ma 2 lata, to coś tam z naszego gara zawsze mu
      wyskrobię ;p
      starcza teraz tej zupy na tydzień, ach, gdzie te czasy, kiedy na dłużej było...
      • fiolkowa_kraina Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 21:54
        Ja też zaczełam gotować...bo tak będzie chyba taniej.Dobrze,że wy też robicie
        obiadki na kilka dni bo już miałam wyrzuty!!!
    • karin.dsi Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 22:30
      Ja robię troche inaczej. Kupuję np. kawałek indyka, dzielę na małe kawałki
      (wielkości śliwki) zamrażam w osobnych woreczkach foliowych. A w ciągu dnia
      wrzucam tego indyka na gotującą wodę (mało wody), dorzucam kaszę jęczmienną
      albo ryż i gotuję. Potem drobię to mięso z kaszką i dodaję trochę zupki
      (np.jarzynowej) ze słoiczka. Mam gotową zupkę kompromisową- mięso i kasza
      domowa dodane z jarzynową (mam nadzieję, że ekologiczne jarzyny). Czasam
      zamiast słoiczka daję przecier ogórkowy (dziecko kocha ogórki kiszone).
      Wychodzi w miarę tanio- indyk na cały tydzień- 5 zł, jarzynowa w słoiczku 2 zł
      (starcza na 2 razy)
      • kate8025 Re: czy gotujecie zupki 04.10.06, 22:44
        Ja jak gotowalam to tez na dwa dni, a miesko to kupowalam piers z indyka, czy kurczaka, potem poledwiczki i dzielilam na malutkie porcje, tak jak zalecane i mrozilam. Szwagierka mrozila zupy, ja tez sprobowalam raz i mi przeszlo. Jakas dziwna ta zupa dla mnie byla po rozmrozeniu. Nie wiem czemu smile
        mysle ze lepiej zrobic na dwa dni a pozostalyt czas dziecku poswiecic. Nie miej wyrzutow.

pozdrawiam
        • olkaaaa Re: czy gotujecie zupki 05.10.06, 11:18
          tak powinno być ze sie goituje codziennie świeżą zupke sama zawsze robilam na
          dwadni ale poszłam do szkoły o profilu kelner i tam sa zajęcia tez z gastronomi
          zupe powinno sie gotować krótko z 30 min i robic codziiennie swieżą bo taka
          zupa na drugi dziern nie ma prawie nic juz w sobie wit i td
    • mercy2 Re: czy gotujecie zupki 06.10.06, 10:48
      Ja swojemu malcowi gotowałam zupki już od 6 misiąca życia. Genaeralnie zupka
      powinna być codziennie świeża, ale z braku czasu i organizacji zajęć ja zasze
      gotuję zaupkę co drugi dzień. Nie zabiera to dużo czasu, a można urozmaicać
      posiłki. Mój malec dzięki temu zrezygnował z zupek w słoiku ( nie chciał ich
      jeść po tym jak zasmakował mojej kuchni) co trochę ulżyło mojej kieszeni wink
      Powodzenia
      • anet77 Re: czy gotujecie zupki 06.10.06, 14:37
        Ja gotuję od razu na tydzień. Na dwa dni trzymam w lodówce, reszte zamrażam.
    • kahapala Re: czy gotujecie zupki 07.10.06, 10:51
      Ja gotuję kilka porcji szybko je schładzam i zamrażam. W dniu podania porządnie
      przegotuję. Robię tak już już kilka miesięcy i nie widzę zeby coś było nie tak.
      Dzięki temu zostawiając dziecko przy opiekunce wiem co mała je.
      • a.kom mamusia19781 07.10.06, 13:44
        jak teściowa taka mądra to niech ci sama codziennie gotuje świeżą zupę... ja
        jak mam czas, to gotuję-najczęściej na 2 dni, a jak nie mam czasu-daję słoik...
        czasem mrożę gotowe dania, a czasem robię tak, że zamrażam porcję warzyw na
        zupę, czy inne danie i wtedy tylko gotuję to, np z dodatkiem jakiegoś mięsa,
        kaszy, ryżu czy makaronu... moje dziecko żyje i jest zdrowe... zamiast sterczeć
        przy garach, wolę iść na spacer z synkiem...
    • dyniowamama Re: czy gotujecie zupki 07.10.06, 21:55
      gotuję bo mój Maciek nie cierpi tych ze słoików-też ma 8 miesięcy, wczoraj
      skonczył. Pierwsze zupy gotowałam mu codziennie ale teraz robię średnio raz na
      tydzień-codziennie jedną porcję trzeba zagotować potem dodaję masełka i kleik
      ryżowy albo misiowy ogródek z dynią i ziemniaczkiem i mały wcina az mu się
      uszka trzęsą. Nie daj sie teściowej-brzdąc już jest wystarczająco duży żeby
      jadł "kilkudniowa" zupę, a Ty i tak na pewno masz mase roboty i bez gotowania
      zup. Pozdrawiam
    • mongolia4 Re: czy gotujecie zupki 08.10.06, 05:41
      CZesc !!Ja tez mialam ten dylemat,ale dowiedzialam sie od p. pediatry,ze zupki
      mozna przetrzymywac w lodowce przez 48 godzin a zamrozone okolo
      miesiaca.Pozdrawiam!!!
    • fufcia26 Re: czy gotujecie zupki 08.10.06, 13:46
      bez przesady a tesciowa jak ma kuuupe czasu to niech gotuje nie ma sprawy ja
      gotuje dla swojej corci zupke na dwa dni dzis i jutro a reszte mroze porcuje i
      mroze, owszem jak sie dla rodziny gotuje zupe i dziecko moze ja jesc to nie ma
      sprawy nie trzeba specjalnie gotowac dla dziecka tylko odlozyc troche tej
      nieprzyprawionej zupki do garnuszka i reszta mozna dosalac itp dla smaku
      rodziny,
    • catlan Re: czy gotujecie zupki 09.10.06, 22:38
      ja jestem za opcja 48 godzin, dziś zgotowałam, do środy mam z głowy w czwartek
      znów coś zamieszam i zleci do soboty itd. Nie mroże - tez wydaje mi sie to
      jedzonko jakieś dziwne po odmrozeniu. Pozdrawiam Was mamy mamuśki i mateczki
      goraco!!!
      • lejla7 Rugotowałam pierwsza zupke:) 10.10.06, 08:45
        Hej moj maly ma 7,5 m-c ugotowałam mu pierwsza zupke na dwa dni i tam zamierzam
        robic gotowac na dwa dni Jestem na wychowawczym wiec nie moge zasłaniac sie
        brakiem czasu Nie wiem tylko czy moge gotowac np zupke wieczorem na 2 nastepne
        dni? moze wy wiecie Co do zamrazania wiem ze nie wolno zamrazac juz ugotowanego
        miesa przeczytałam to w artykule na edziecku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka