Dodaj do ulubionych

menu 8 - 9 miesięczniaka

09.10.06, 11:33
Witam serdecznie smile))
Kochane dziewczyny, mam nadzieję,że jak zwykle mi pomożecie smile) Nie jestem
pewna czy mój 8 m-czny (skończył 8 m-cy 4.10.) nie dostaje za mało jedzonka.
Rozkład jego posiłków wygląda następująco:
- 7-8 210 ml bebilonu
- 11 -12 również mleczko - 210 ml
- 14-15 zupka z mięskiem (ale taka na gęsto), zjada jej sporo, około 300 ml
- 17-18 deserek (banan + nektarynka z dodatkiem kaszki bezmlecznej, kaszka z
powidłami morelowymi, jagodami, itp. brak mi pomysłów na deserkisad), dodam że
mały to uwielbia
- ok. 20:30 kaszka mleczna smakowa - 210 ml wody i 7 łyżeczek (takich od
bebilonu kaszki)
Dodam jeszcze, że od 3 dni daję małemu "dupkę" chlebka. Jako,że nie ma
jeszcze żadnego ząbka niuniek ją ssie, z rego też powodu posiłki dostaje
zmiksowane (czasem z dodatkiem marchewki rozdziabanej widelcem, ale jak trafi
na "przeszkodę to pluje albo ma odruch wymiotny)smile
Co Wy na to? Jak wyglądają posiłki Waszych maleństw?
Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedzi smile))
Obserwuj wątek
    • kinia117 Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 09.10.06, 12:36
      oj moja mala o dwa tygodnie starsza jada znacznie mniej wyglada dobrze,
      przybiera ladnie ale tez sie martwie czy nei za malo odzywczo jada. Około 6
      rano ostatni cyc nie wiem ile wypija ale wydaje mi sie ze niewiele krótko ssie
      a ja mleka mam juz chyba coraz mniej. KOlo 10 zjada np kanapke, chlebek razowy
      + plasterek polędwicy (to dopiero od 2 dnismile wczesniej był cyc, koło 13 jakiś
      obiadek gardzi warzywami zupkami i słoiczkami wiec zwykle zjada np troszke
      piersi z kurczaka do tego albo marchewka albo brokuły albo buraczki,kalafior
      czasem nasz rosołek podjada wiem ze to bardzo dorosłe jedzenie ale co ja
      poradze jak inne jej niesmakuje póki co nie mamy objawów zadnych alergii wiec
      daję jej to co jej smakuje. Około 17 owocki, banany, jabłka, brzoskwinie,
      gruszki - zjada tyle owoca ile da radę + kilka łyżeczek śliwek suszonych zeby
      nei bylo zatwardzenia, około 19:30 kaszka bifidus na wodzie 160 ml+ owocek
      zmiksowany banan, jabłko. I 21 cyc i w nocy 2 razy minimum cyc. Myślicie ze to
      mało?? Tyle ze ona tego obiadku nie zawiele zjada ciężko mi powiedziec gramowo
      ale niewiele zależy od nia
    • dyniowamama Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 09.10.06, 15:28
      hej, mój Maciulek jest dwa dni młodszy od Twojego malucha. Na sniadanie zjada
      kaszkę mleczno-ryżową bananową albo malinową przygotowna na 120 ml wody, na
      drugie śniadanie albo danonek(duży kubeczek)albo przecierek z owoców-jabłka,
      banany, nektarynki, maliny itp, albo jak nie mamy czasu sami robic to słoiczek
      owocków. Na obiad dwie spore chochle zupy jarzynowej z miesem z królika
      masełkiem i kleikiem ryżowym. Potem podwieczorek-najczęściej przecier owocowy
      ale od niedawna robię małemu delikatny omlecik-grzybek na masełku, a na kolację
      200 ml kaszki do picia Nestle. No i jak się małemu zachce to jeszcze cycorek.
      Budzi się w nocy i dostaje cycorka do dzioba i spi dalej. Gdyby mu dac wiaderko
      zupy to tez by zjadl ale lekarz kazał mu nie dawać za dużo bo Macek przybiera 2
      kg na miesiąc. Nie jest gruby bo mu okropnie na długość idzie ma juz jakieś 78
      cm ale lekarz powiedział że jak on jest taki łakomczuch to potem sobie małego
      grubasa wyhodujemy. A, i zapomniałam, że czasem na drugie śniadanie dajemy mu
      kanapeczkę z masełkiem i polędwicą-nie ma jeszcze zębów więc kroimy kanapkę na
      drobną kosteczkę a mały wcina i brak zebów mu nie przeszkadza.
      A tak w ogóle to mnie pocieszyłaś-ja stale jojczę że mały nie ma zębów. Niby to
      normalne ale człowiek zaczyna sie martwić.Nie wiem jak w Twojej przychodni ale
      nam pani pediatra i pielęgniarka powiedziały, że jak chcemy to nam moga ustalić
      diete dla małego, może Twój pediatra tez Ci pomoże??pozdrawiamy
      • buszujacawtrawie Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 09.10.06, 15:52
        ech, każde dziecko rozwija się w swoim tempie ale nie mogę powiedzieć, że nie
        martwię się brakiem ząbkówsmile)) Do niedawna zamartwialam się że mój niuniek
        jeszcze nie siedzi - w łóżeczku wstaje już jakiś dobry miesiąc, raczkuje sporo
        dłużej, a samodzielnie siedzi dopiero od kilku dni smile)) Widocznie niektóre
        kobietki tak mają, że dzień bez zamartwiania się jest dniem straconym smile))
        Obecnie wałkuję brak ząbków u juniora i zastanawiam się nad prawidłowo
        zbilansowaną dietą. Posiłki przygotowuję sama, tylko czasem gdy mam "dzień
        lenia" podpieram się słoiczkami. Dlatego też zastanawiam się czy jego dieta nie
        jest za mało urozmaicona.Danonków i niczego z mlekiem (poza modyfikowanym)
        jeszcze nie dawałam, kanapeczki nie wchodzą w grę - musiałabym robić z nich
        papkę, bo inaczej odruch wymiotny nieunikniony. Skórkę od chlebka ssie, ale jak
        oderwie mu się jakiś kawalek to zachowanie takie jak wcześniej opisałam.
        • dyniowamama Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 09.10.06, 16:23
          ha widzisz, mój młody zaczął pełzać jak miał niecałe pół roku, od ponad dwóch
          miesięcy siedzi sam, stoi jak ma sie za co łapkami złapać ale sam nie wstaje i
          nie zabiera sie za raczkowanie(ale ani mój mąz ani ja ani moje siostry -w
          młodości nie raczkowaliśmy, dzieci moich sióstr też nie). A z jedzeniem to jest
          tak-mój dziadek mawiał że jak dziecko coś chce to tzrba mu dać a jak nie chce,
          to mu nie wciskac bo widać nie potzrebuje. I cos w tym jest. Jak mi młody pożre
          kawał kiełbachy albo wyje z miski biały ser z cebulką i pomidorem to nie
          dostaję apopleksji-na szczęscie nie mamy problemów z alergią a jego magiczny
          żołądek trawi wszystkosmileale za to zębami się martwię-matka wariatkasmilea Ty się
          nie martw że twój mały może za mało je-jak jest zadowolony i ma siłę brykać to
          pewnie ma w sam raz. Pomyśl że już niedługo pójdziecie do piaskownicy i Twój
          berbeć pożre garść piachusmilenie chcę Cię pouczać bo sama wiem jak to denerwuje
          ale może spróbuj dawac Małemu jednak coś z kawałkami-prędzej czy później się
          nauczy-czasem widze w parkudzieci co maja koło 4 lat i tylko papki i picie z
          butelki ze smoczkiem i nie chca nic innego. Może pare razy zwymiotuje a pewnego
          dnia zje. Ale ja się nie chce wtrącać i Cię urazić, tak sie tylko dziele
          spostrzeżeniami.Ide ubierac mojego gagatka bo jedziemy po nowy fotelik do
          samochodusmilepa pa pieniążkisad
    • catlan Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 09.10.06, 21:39
      Dziewczyno!!!! Za mało, a gdzie on to wszystko mieści???
      Moja Mała zaczęła 10 miesiac i jej menu to:
      - cyc - cala noc stałe łącze, w dzień jej juz staram sie nie dawać
      - rano 3 łyzki jakiejś kaszki na gesto, która wbogacam owocami, albo dodaję
      cynamon, albo słodzę albo coś tam - generalnie czy ryzowa czy smakowa czy
      kukurydziana i tak pójdzie w kanał bo zje może ze 30 ml
      - potem koło południa słoiczek owoców , najlepiej gruszki, albo sliwki, pół
      uprazonego jabłka lub swieżej zmiksowanej małej brzoskwini ewntualnie 2 cm
      banana
      - na obiad zupa: 1/2 sloiczka jarzynowej lub kurczakowej Gerbera innej nie ma
      mowy albo jakaś domowa w ilościach identycznych : 3 łyzki zjedzone, 3
      przemycone, 3 wmuszone i koniec
      - 1/2 sloiczka najlepiej marchewki z kukurydza albo znów odrobinkę owoca
      - na kolację znów cyrk z kaszka
      i upojna noc 20 karmienie, 23 karmienie, 02.30 karmienie, i tak do rana....

A i nic nie pije...
      Waży 8 kg, mierzy 67 cm, ma 4 zeby, raczkuje, bierze się do chodzenia
      nie choruje, wypróżnia elegancko, humor ma wysmienity,...
      za to ja nadaję się do renowacji...
    • ewa.mamaoli Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 11.10.06, 22:09
      u nas ( Ola ma 7.5 miesiąca) wygląda to tak:
      ok. 6- pierś
      8- mleko modyfikowane- 150 ml
      10.30- soczek owocowy ( 60 ml)lub mały deserek
      12.30 - mleko modyfikowane 150 ml
      15.30- zupka 130 g
      18.00- pierś
      20- pierś przed snem
      musze jednak coś zmienić w kolejności posiłków, chciałabym zrezygnowac z
      jednego mleka przed południem ale nie wiem czym w miare treściwym je zastąpić.
      Obecna waga - 10 kg, dł- 75 cm ( 97 centyl)
      • maja100maja Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 12.10.06, 14:42
        Szymek (8,5 m-ca)
        6.00 - mlesio 150 ml
        10.00 - kaszka pomieszana z kleikiem ryzowym i jakimś owockiem
        12.00 - mlesio 120 - 150 ml
        15.00 - obiadek ze słoiczka 190 ml
        19.00 - mlesio 210 z dwoma miarkami kaszki smakowej
        Pomiędzy 15.00 a 19.00 dostaje zazwyczaj jeszcze jakiś owocek i soczek
        Waga obecna - 10 kg dł ok 80 cm

A tak na marginesie dziewczyny zaskoczyłyście mnie z tymi kanapkami. Ja nie
        wpadłam na to, żeby dawać już swojemu. Wyczytałam, że gluten dopiero od 10 m-ca
        i teraz juz zgłupiałam.
        • ewa.mamaoli Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 12.10.06, 21:11
          najnowsze zalecenia sa takie zeby karmionym piersia powoli wprowadzać gluten
          między 5 a 7 miesiącem - przeciwciała zawarte w pokarmie kobiecym i wczesny
          kontakt z potencjalnym alergenem mają zabezpieczac przed rozwojem celiaki.
    • krycha79 Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 12.10.06, 22:06
      mój mały jest z 5 letego,waży 11,5kg i ma 85 cm
      8-9 kaszka
      11-12 deserek ze słoika lub świeże owoce
      14-15 obiadek ze sloiczka,czasami jeszcze zje troche tego co my mamy na obiad
      17 danonek
      19 kaszka kąpiel cyc i spać
      oczywiście pomiędzy tym jest jeszcze pierś
      czasami dam mu chrupki kukurydziane lub biszkpta ma już 8 zębów to sobie gryzie.
    • ewcia79 Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 21.10.06, 20:49
      Moja córka jest z 16 lutego. Wygląda pyzato, ale waży 8 kg, więc nie aż tak dużo.
      6.30-7.00 180 ml mleka modyfik.
      10.00 180 ml mleka modyfik. z 1 miarką kaszki
      13.30-14.00 zupka z reguły własna (słoiczek 200 g)
      17.00 pól miseczki kaszki z połową słoiczka z owocami lub tylko słoiczek owoców
      z jogurtem
      19.45-20.00 180 ml mleka modyfik. 2R
      W ciągu całego dnia 120 ml soczku, czasem jakiś chrupek i świeże jabłko do
      polizania lub utarte.
    • oskar_z_mama Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 25.10.06, 00:58
      Czesc Dziewczyny! Ale sie zmartwilam. Moj synek to jeszcze mniej je w porownaniu
      z Waszymi, taki jakis przywiazany do cyckowego mleczka... Powiedzcie prosze jak
      Wy ta zupke jarzynowa robicie? Z gory dziekuje
      • ewcia79 Re: menu 8 - 9 miesięczniaka 26.10.06, 20:27
        Jarzynowa to po prostu mix tego co masz w domu. Można zrobić na mięsku -
        kurczak, indyk lub cielęcina. Jak się zagotuje to wrzucam ziemniaki, marchewkę,
        korzeń i natkę pietruszki, kawałek selera, koperek, białą część pora, szczyptę
        soli i cukru i gotuję. Czasem dorzucam kilka ziarenek groszku zielonego, albo
        dynię, albo buraczka, brokuła czy kalafior. Po ugotowaniu do miękości miksuję i
        daję łyżkę oliwy z oliwek. Jak nie gotuję z mięsem to daję wcześniej ugotowane
        żółtko. Ostatnio zrobiłam też zamiast ziemniaków ryż, ugotowany osobno i
        zmiksowany.
        Moja córka uwielbia wszystkie zupki więc nie mam problemu co Jej wrzucę do menu.
        Przyjemnego gotowania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka