Dodaj do ulubionych

mrożenie zupek

24.10.06, 13:01
można??
Póki co jedziemy na gotowcach, ale chyba czas zacząć coś samodzielnie
pichcić. Zakupiłam króliczka i biorę się dziś za gotowanie. Mam jednak
pytanie- czy po przygotowaniu ( ugotowaniu, zmiksowaniu itp) mogę taką domową
zupkę zamrozić np.:w szklanych słoiczkach zbieranych po zupkach Gerbera.
(Pracuję po 8-9 godz./dziennie i chciałabym sobie przygotowywać zapasy na
kilka dni)
Obserwuj wątek
    • fasolka99 Re: mrożenie zupek 24.10.06, 13:15
      Czesc, ja mroze zupy w plastikowych naczynkach (jakie mam pod reka) - ale nie
      zmiksowane, tylko takie jak sa. Robie tak odkad maly je zupy niemiksowane,
      czyli od jakiegos 7-8 miesiaca, gdzies tak do roku przed podaniem rozgniatalam
      je widelcem (coraz mniej dokladnie), miesko drobno kroilam. Potem synek jadl
      zupy takie jak my - z kawalkami warzyw.
      Przed zamrozeniem zmiksowanej zupy chyba bym ja jeszcze raz przegotowala. Albo
      bym miksowala po rozmrozeniu.
      • anet77 Re: mrożenie zupek 24.10.06, 13:46
        Ja przewaznie gotuję sama zupki. Robie tka, ze taką ugotowaną zupkę miksuję,
        porcjuję i zamrażam. Po rozmrożeniu przegotowuję dodając oliwę z oliwek lub
        macełko czy klepik ryżowy.
        • magda270519761 Re: mrożenie zupek 24.10.06, 18:08
          Zamrażam w pojemnikach plastykowych , ale w słoiczkach chyba też można , jeżeli
          je miksowane , to zmiksuj i zamroź.
          • ewamiki Re: mrożenie zupek 26.10.06, 13:22
            Mozna zamrazac ale nie w sloikach bo zamarzniete szklo moze popekac.
            Sprawdzone sa plastikowe pojemniki. Mozna tez zamrazac w pojemniku do lodu i
            wtedy kostki (odpowiednia ilosc na porcje) gdy sie zmroza przekladac do
            woreczkow foliowych, to w sytuacji gdy masz malo pojemnikow plastikowych.
            Mozna zamrazac i miksowane i w kawalkach.
            • kasiadzie Re: mrożenie zupek 26.10.06, 13:46
              Dobry patent z tymi pojemnikami do lodu!! a potem do woreczka. Mój Mały konczy
              6 miesiecy, ale nie wiem czy nie jest za maly na mrożone jedzonko...? dla mnie
              byłoby wygodniej.
              • ewamiki Re: mrożenie zupek 27.10.06, 10:29
                Aby mrozone jedzonko zatrzymywalo jak najwiecej skladnikow odzywczych nalezy je
                zamrazac bezposrenio po wystudzeniu a nie dopiero np wieczorem
                Sloiczki przeciez tez sa przygotowane wczesniej i poddawane bardzo wysokim tem
                aby sie nie psuly wiec czesc skladnikow odzywczych tez jest tracona.

Pozdr
                Ewa
    • cubaro Re: mrożenie zupek 27.10.06, 11:34
      Ja jestem mamą dwójki i pierwsze dziecko wychowałam na mrożonych zupkach,
      ale... ostatnio przeczytałam w TD lub Dziecku, że mięska przetworzonego nie
      powinno sie zamrażać. I zdębiałam, teraz się boję i pasteryzuję. Przecież do
      zupek dodaję mięsko. I co Wy na to?
      • anet77 Re: mrożenie zupek 27.10.06, 13:16
        Ja mrożę same warzywka ugotowane. Dopiero przy odgrzewaniu każdej porcji dodaję
        mięsko, tak samo masełko czy oliwę.
      • fasolka99 Re: mrożenie zupek 27.10.06, 14:09
        Nie bardzo wiem dlaczego nie zamrazac przetworzonego mieska? Oczywiscie swiezo
        przygotowanej potrawy? Przeciez mrozimy surowe mieso, a ugotowane ma mniej
        wszelakich mikrobow i czynnych enzymow? jedyne, co mi do glowy przychodzi, to
        ew. uaktywnienie jakis przetrwalnikowych form mikrobow czy pasozytow (po
        gotowaniu gdy sie schlodzi potrawe to tak moze sie stac - dlatego mozna
        zastosowac dla pewnosci "tyndalizacje" - trzykrotne zagotowanie i schlodzenie,
        jak by ktos chcial miec pewnosc).
        Ja mroze zupy i inne miesne potrawy i nigdy nie bylo problemu (mroze swiezo
        ugotowane i szybko ostudzone).
    • mongolia4 Re: mrożenie zupek 27.10.06, 16:46
      Poszukaj w wyszukiwarce bedziesz miala wiecej odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka