Dodaj do ulubionych

od kiedy normalne soki

IP: *.* 30.07.01, 09:41
Moje dziecko ma prawie 1,5 roku i dotychczas do picia dostaje soczki dla niemowląt BoboVity lub Gerbera. Zastanawiam się czy nie możnaby mu podawać normalnych soków (jak dla dorosłych)z kartonu np. jabłkowy. Jednak na soczkach dla starszych dzieci (Gerbera) znalazłam uwagę, że do trzech lat zaleca się używanie soków Bobo Fruit i Junior Fruit z atestem IMiD, stąd moje wątpliwości.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: od kiedy normalne soki IP: *.* 13.08.01, 09:32
      Ponieważ nikt mi nie odpowiedział :-( to sama sobie jeszcze raz wyciągnę ten temat. Wprawdzie na innym forum jedna osoba uspokoiła mnie , że można dawać zwykłe soki, ale przed chwilą usłyszałam w radiu reklamę o takiej treści "Matko, nie ryzukuj! Do trzeciego roku życia należy podawać soki z atestem IMiD, na przykład soki Gerbera."A jak Wy postępujecie?
      • Gość: guest Re: od kiedy normalne soki IP: *.* 13.08.01, 10:39
        Ja daje dzieciom tak długo jak chcą pić i jak długo mnie na to stac. Starsza córka, osmioletnia też pije. Te zwykłe, kartnowe robione są z kazdych owoców - równiez podgniłych spadów, itp. Przepraszam za czarnowidztwo - na studiach miałam praktyki i widziałam jak sie robo soki, dżemy, czy parówki. Dobrze ze nie widziałam np. produkcji żółtego sera, hi,hi. Pewnie bym nie jadła.
        • Gość: guest Re: od kiedy normalne soki IP: *.* 14.08.01, 11:26
          Odkąd Gerber (chyba) wypuścił serię soczków dla matek w ciąży i karmiących, to jakoś przejrzałam na oczy...Dobrze, że na soczkach nie ma: dla kobiet w ciązy od 1-3 m-ca, albo dla matki karmiącej chłopca i dziewczynkę, lub specjalny, "wzbogacony" dla matek karmiących bliźnięta. Dobrze, że ta seria pokazała sie jakiś czas po tym jak skończyłam karmić i dlatego spojrzałam na to innym wzrokiem. Bo być moze też dała bym sie zwariować i piłabym TYLKO TE soki, bo inne by źle wpłynęły na moje dziecko...A jeśli chodzi o pitko dla dzieciątek, ja,kiedy wrodzone lenistwo przezwycięzę, gotuję Kubie kompocik. W zimie korzystałam z przetworów mamy, miał około roku, jak mu dałam pierwszy raz, i uważam, że żadne soki z atestami nie są lepsze od zwykłego kompociku lekko posłodzonego CUKREM a nie żadnymi cudami.Wczoraj znajoma pani przyniosła nam właśnie śliwki z działki, nie sypane - ale Kubie smakowało!!!!!!!ebe
          • Gość: guest Re: od kiedy normalne soki IP: *.* 16.08.01, 10:07
            Ja też jestem za tym, żeby nie przesadzać, bo reklama typu "Matko, nie ryzykuj ...." wywołują u mnie efekt odwrotny od zamierzonego, tzn. zaczynam się zastanawiać, co jest naprawdę celem takiej reklamy. Przecież zanim Gerber wypuscił swoje nowe soki, potrzeby dzieci były takie same. Ja osobiście zwykle kupuje dziecku soki Bobo i Junior Frut, ale nie robie tragedii jesli mały (16 miesięcy) wypije Kubusia, zwykłą albo owocową herbatę bez atestu, a sporadycznie nawet sok z kartonu (chociaż tych raczej unikam, nie ze względu na reklamę, ale z uwagi na swoje odczucia). A kompot to rzeczywiście coś o czym jakoś dotąd nie pomyslałam, bo sami nie pijemy, ale chyba kupię ten pomysł.Pozdrawiam ATA
    • Gość: guest Re: od kiedy normalne soki IP: *.* 16.08.01, 20:41
      A mój Malutki (11 miesięcy) dostaje do picia tylko niesłodzoną herbatkę (z dzikiej róży , rumiankową, koperkową albo miętową). Dostaje codziennie świeże owoce, wię uważam, że soczków już nie potrzebuje.Ada mama Daniela
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka