Dodaj do ulubionych

Obiad z dwóch dań

IP: *.* 05.09.01, 07:59
MOja JAgódka ma 10 m-cy i czytam w różnych mądrych książkach, że należy podawać dziecku w tym wieku obiad z dwóch dań. Czy wy tak robicie? Trudno mi sobie to wyobrazić - zmniejszyć ilość zupki o połowę? I co dalej?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 05.09.01, 10:21
      Ja też tak czytałam w różnych mądrych książkach, ale mój Ksawerek ma już prawie 1,5 roku i nadal je obiad z jednego dania, tzn. albo tylko drugie danie, albo tylko zupe z dodatkiem mięsa. I ma się całkiem dobrze, wygląda na dobrze odżywionego. Synus po prostu więcej nie jest w stanie zjeść. Gdyby to miały byc dwa dania, to musiałabym gotować w ilościach przeznaczonych dla krasnoludka.PozdrawiamATA
    • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 05.09.01, 11:06
      Trochę dystansu do "mądrych książek". Ludzkość już tyle mądrości wymyślała i odkręcała od tego , że słońce wokół ziemi krąży poczynając , przez to , że nie ma możliwości operowania w znieczuleniu , na obowiązkowych dwóch daniach kończąc, że trzeba się kierować przede wszystkim swoim rozsądkiem.A wiesz , że wielu krajach nie istnieje wogóle pojęcie naszych "dwóch dań"? Na przykład Włosi na ogół jedzą sałatkę na pierwsze i makarony na "drugie" ,a Amerykanie zwykle jedzą posiłki "jednogarnkowe".
    • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 05.09.01, 11:16
      Dzięki, też wydaje mi się to trudne i niepotrzebne. My sami nie jemy nigdy dwóch dań, bo po prostu nie jesteśmy w stanie tyle zjeść. No ale rodzice mojego męża - zawsze obowiązkowo zupa + drugie danie + kompot, a potem ciasto + kawa. A są bardzo szczupli...
      • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 05.09.01, 11:23
        My jadamy obiad złozony z dwóch dań ale jemy go około godz.18 i po prostu nie jemy juz kolacji, a moja 3letnia córeczka je zupkę około 13 a drugie razem z tatą wieczorem, dwa dania dla dziecka podczas jednego posiłku to się chyba nie sprawdza :)
    • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 05.09.01, 11:17
      Aha, wilga to ja, nie wiem czemu mie tak wpisało - od dawna już tym nickiem się nie posługuję.
    • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 05.09.01, 13:18
      Na pierwsze najlepiej tłusty rosół z kury a na drugie smażony schabowy z kapustą zasmażaną...Tak tak, babcie też by tak chciały, tylko gdzie to zmieścić w mały brzuszek?Mój ma ponad 2 lata i jada albo zupkę z mięskiem albo samo mięsko nawet bez ziemnaczków. I naprawdę jest ok.ebe
    • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 05.09.01, 19:21
      Hej, Jest na to sposob - moje kluski maja wprawdzie tylko 8 miesiecy ale juz czesto jedza obiad z dwoch dan. A mianowicie - jeden sloiczek na obiadek im nie wystarcz, wiec daje jeden duzy sloiczek i dwa male. Jedno moze byc zupka a drugie drugim daniem. To oczywiscie zart.Natomiast ostatnio przeczytalam cos, co mnie zdumialo. otoz pewna mama dziewieciomiesiecznych blizniat (z USA) pisze, ze jej dzieci jedza przynajmniej jeden posilek dziennie samodzielnie: kladzie im ona na tacce krzeselka ziemniaczka, warzywka w calosci (fasolke szparag., rozyczki kalafiorka) lub.... kielbaske (!?) i one jedza a ona krzata sie po kuchni i obserwuje. No i co Wy na to?
      • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 05.09.01, 19:30
        Dokladnie we wrzesniowym "Twoim Dziecku" pediatra podobnie radzila (oczywiscie nie polecala kielbaski) rodzicom bohaterki cyklicznego artykulu - 9-miesiecznej Lubki. Otoz Lubka zniechecila sie do jedzenia papek (chodzilo przede wszystkim o zupki). Sposobem na rozbudzenie zainteresowania 9-miesiecznego dziecka jedzeniem takich posilkow bylo wlasnie atrakcyjne kolorystycznie podanie dziecku do samodzielnego jedzenia cząstek ugotowanych w rosole warzyw. Kto wie? Moze to jest jakis patent? Sama probuje dawac dziecku do raczki (albo do miseczki, z ktorej sobie maluch sam powyciaga to, co go interesuje) a to kawalek jablka, a to chrupke i dziecko samo zajada pod moim czujnym (!!!) okiem. Coz... Nie uchronie dziecka przed samodzielnoscia, dorosloscia, tym bardziej, ze ono coraz czesciej chce... samo :)PozdrawiamYennaM
        • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 06.09.01, 07:24
          Moja młodsza coreczka od około 8miesiąca życia właśnie w ten sposób jadła, na początek trochę od mamy łyżeczką a potem próbowała sama, wcinała łapkami, oczywiście wszystko pokrojone w malutkie kawałki, zresztą zupki na gęsto też wyjadała rączkami, teraz ma 16 miesięcy i je sama , swobodnie posługuje się łyżeczką (taką zakręconą ), ze starszą corką też to "przerabialiśmy" i naprawdę ten sposób daje efekty a dzieciaczek wbrew pozorom dośc dużo potrafi w ten sposób zjeść :hello:
          • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 06.09.01, 19:37
            Hej jola,Bardzo bym chciala sprobowac tej metody - przy blizniakach wszelka samodzielonosc jest pozadana. Jakie jedzonko tak podawalas? czy jabluszko np. gotowane czy surowe? Czy kawalki byly takie male jak rodzynki mniej wiecej? Ja slyszalam, zeby dawac duze, to dziecko bedzie zulo. A co jesli wsadzi caly do buzi? A co z kolei jesli sie zakrztusi takim malym kawalkiem? czy zdarzylo Ci sie cos takiego? Mam juz dosyc sloiczkow - kosztuja fortune!
            • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 06.09.01, 20:19
              Natuśka zaczynała od jedzenia rączką naszych zupek "na gęsto" po prostu nabierała do łapki i do pyszczka,do takiego jedzonka najlepiej rozebrać malucha do rosołu i do wysokiego krzesełka :) z czasem dawałam drugie dania ale w małych kawałeczkach , nigdy się nie zakrztusiła i żuć też się nauczyła :) Takich surowych kawałków jabłka czy marchewki nie dawałam bo się właśnie bałam, że się zakrztusi, pozdrowienia :hello:
            • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 06.09.01, 20:25
              Moja mała też szybko zaczęła jeść sobie coś z rączki, przepada za tym - nie zje zupki, ale fasolkę albo jabłuszko zje zawsze. Ja dawałam ugotowane kawałki warzyw, najpierw kroiłam na kawałki i wsadzałam do małego pysia, potem kładłam na tacce krzesełka. Moja mała nie miała alergii, więc dość szybko zaczęła jeść banany - to chyba najłatwiej gryźć, chociaż z drugiej strony wyślizguje się z łapki. Jabłuszko - nie gotuję, początkowo kroiłam na dosyć cienkie plastry, chociaż raz zdarzyło się, że Jagódka poodgryzała kawałki jabłka i "schomikowała" w buźce - musiałam jej wyciągać, potem była obrażona.
    • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 06.09.01, 22:36
      Mój Kiciak też nie jadał dwóch dań, robiłam Mu dosyć gęstą zupkę z kartofli, jarzyn i mięska, taką jak w słoiczkach. A teraz jak wsuwa z nami to się czasami przytrafi zupa, daję Mu trochę a resztę drugiego dania.I pozwalam Mu samemu jeść. Tak jak Wy, daję Danielowi ugotowane jarzynki. Teraz ma roczek. Ale jak już miał ząbki to dawałam Mu całe jabłko obrane albo marchewkę. Z tego dużo nie ugryzł ale trochę czasu się Mu zajęło jedzenie.
    • Gość: guest Re: Obiad z dwóch dań IP: *.* 07.09.01, 11:50
      moja Kamilka ma teraz 15 miesiecy i juz od 8 miesiąca zawsze gdy jemy obiad jest u mnie na kolanch,i sobie cos tam z mojego talerza sama zje. Poczatkowo były to małe kawałki ziemiaków, lub jakaś surówka np. z marchwi, a potem kawałki mieska które ja wczesniej podrobiłam. W ten sposób nauczyła się juz całkiem niezle radzić z łyzeczką(potem zaczeła robic tak ja wszyscy przy stole)i z plastikowym widelcem. Jogurty np. to je wyłacznie sama, fakt trochę się przy takim jedzeniu pobrudzi, ale i tak jestem zadowolona bo uczy się samodzielnosci.Jesli chodzi o zupki to najczesciej dostaje około godziny 13 , a potem razem z nami o 18, je drugie danie u mnie na kolanach to co my.I widac ze jej to smakuje. Zupki dla niej ja najczesciej gotuję.pozdrawiam
    • Gość: guest Re: chudy a je 2 dania IP: *.* 14.09.01, 13:46
      Moj 2-letni KUba, który waży tylko 12,300 i jest baaardzo chudy już od ok. roku je 2-daniowy odiad: zupe ok. 12.30 a 2gie danie jak wstanie ok. 16.30. Moim zdaniem to bardzo indywidualna kwestia.
      • Gość: guest Re: chudy a je 2 dania IP: *.* 14.09.01, 15:52
        Wieki temu, jak mój Mały niejadek skończył roczek (teraz jest żarłoicznym 6latkiem) żywiłam go diokładnie tak samo - ok. 12-13 zupka i 15-16 drugie danie. Ten model doskonale się sprawdził do 4 roku życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka