bajakaja 18.11.06, 13:48 Tak sie wlasnie zastanawiam od kiedy podaje sie dzieciom ryby, jakie no i w jakiej postaci? Przegladalam rozne schematy zywienia i niestety nic w nich na temat ryb nie znalazlam. Moze Wy mi pomozecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniskap Re: Od kiedy ryby? 18.11.06, 16:33 z tego co wiem to ryby sa silnie alerizujace,jesli ddiecko nie jest uczuleniowcem to chyba mozna podac jak skonczy rok ale jak jest alergikiem to dopiero po 3cim roku zycia. a jesli chodzi o sposob podania to w pierwszym roku-na parze a w trzecim chyba mozna juz podac smazona. Odpowiedz Link Zgłoś
alexander2006 Re: Od kiedy ryby? 21.11.06, 21:19 ja mieszkam w anglii i moge z pewnoscia przekazac ze tutaj ryby podaje sie dzieciom juz po 6 miesiacach.moj synek ma dopiero 4 wiec nie spraktykowalam, ale moja bratowa ma 11 miesiecznego synka,ktory od 6 m-ca zajada sie tunczykiem i lososie (gotowanym na parze) Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Od kiedy ryby? 21.11.06, 21:37 ja podałam pierwszy raz jak mały miał 15 miesięcy to był pieczony w folii łosoś smakował Odpowiedz Link Zgłoś
an76 Re: Od kiedy ryby? 21.11.06, 22:22 Hej, my malemu podajemy rybe od skonczonego 10 miesiaca. Zgodnie z zaleceniem naszego lekarza. Najpierw slodkowodne, ale za 3-4 razem morska (jest podobno zdrowsza, ale bardziej alergizujaca). Bez klopotow. Ryba gotowana +potrawka. Nim sie nauczylam to maly sie troche krzywil Ale rybe w wodzie gotuj z cebulka (2-3 pojedyncze krazki), duuuzo lepiej smakuje. Obierz z osci (sprawdzam po kilka razy, czy wszystko wyciagnelam), wrzuc do potrawki i krotko zagotuj (z ta cebulka, jesli dziecko nie ma problemow) A jak czasem czasu brak, to uzywam sloiczka warzywnego Gerbera, np. groszek z pietruszka i suuper smakuje (wbrew pozorom). Kupujemy szlechetne ryby: pstragi itp. gruby dzwonek dziele na kilka czesci i zamrazam (20-30 gramowe porcje). Oplaca sie, bo my, dorosli, raz w tygodniu nie jadamy ryb, a maluch owszem. Tego co ma ryba nie ma nic na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś