Dodaj do ulubionych

najprostsza zupa świata

IP: *.* 09.01.02, 10:18
1. świeży ogórek ok 30dkg. (może być ze skórką) i dwie łyżki mąki - dobrze zmiksować2. zawartość miksera wlać do 1l wrzątku3. dodać dużą kostkę topionego serka, dwie kostki rosołu drobiowego, płaską łyżeczkę vegety i łyżkę posiekanego koperku (może być suszony)4. wlać szklankę słodkiej śmietany5. gotować mieszając przez kilka minut6. podawać z groszkiem ptysiowym lub lanymi kluseczkamiUwaga dodatkowa: smakuje dzieciom - sprawdziłam na sporej grupie dzieci w rodzinie i wśród znajomych
Obserwuj wątek
    • Gość: guest najprostsza sałatka świata - Bawarska IP: *.* 09.01.02, 10:27
      1. 1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, zdjąć skórki, ostudzić, pokroić w GRUBĄ kostkę (chyba, że ktos lubi mamałygę)2. kilka ogórków koszonych (4-5 szt.) pokroić w drobna kostkę3. kilka cebul (3-4 szt.) pokroic w kostkę i zeszklić na tłuszu (nie rumienić)4. wszystko wymieszać z 1 torebką ziół prowansalskich i kilkoma łyżkami majonezu; w razie potrzeby dosolić5. schłodzić w lodówceUwaga: 1. można podawać samą lub jako dodatek do gorących parówek lub kiełbasek2. można nią smacznie nakarmić niespodziewanych gości, gdy w lodówce i kieszeni pustka
      • Gość: guest Re: najprostsza sałatka świata - Bawarska IP: *.* 09.01.02, 11:24
        Wiesia,dziekuje i prosze o wiecej najprostszych przepisow.A ja zrobilam pierwszy raz kluski na parze.mam fajny,prosty przepis.Jesli ktos chce-napiszcie to podam. Ola
        • Gość: guest Re: najprostsza sałatka świata - Bawarska IP: *.* 09.01.02, 20:12
          tojaola napisała/ł:> Wiesia,dziekuje i prosze o wiecej najprostszych przepisow.A ja zrobilam pierwszy raz kluski na parze.mam fajny,prosty przepis.Jesli ktos chce-napiszcie to podam.> Olato ja poprosze ten przepis na kluski na parze :)
      • Gość: guest inny przepis na sałatkę bawarską IP: *.* 10.01.02, 09:16
        A ja mam inny przepis na sałatkę bawarską:ziemniaki (ugotowane w mundurkach) pokroić w plasterki lub półplasterki (w zależności do wielkości), dodać cebule, pokrojone w plasterki i przelaną na sicie wrzątkiem (robi sie wówczas miękka i traci troche ostrość i zapach), oraz dużo siekanego koperku. całość zalać sosem winegret, ale z dodatkiem octu winnego a nie cytryny i bez cukru, czyli: 1/4 szklanki dobrej oliwy, 3-4 łyżki octu (jak kto lubi), sól, pieprz, trochę wody. Wymieszać. Sałatka doskonała do grilla, ale też do wszystkich pieczonych mięs, kiełbasek, ale jako samodzielne danie tez może być. Zawsze jak ją robie znika w oka mgnieniu. PozdrawiamSylwia
    • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata IP: *.* 09.01.02, 11:46
      Wiesiu, nie śmiej się tylko z mojego pytania, w kuchni przebywam rzadko, ale już z paru przepisów na forum skorzystała i rodziny jeszcze nie wytrułam, a Twoja zupka wygląda smakowicie.Czy ten ogórek ma być zmiażdżony i zmiksowany z mąką? W całości to się raczej nie da.Pozdrawiam,Ludek
      • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata IP: *.* 09.01.02, 12:02
        Pokrój sobie tego ogórka np. na cztery części i wrzuć do miksera- powinno się dobrze rozbić. A mąkę możesz równie dobrze rozrobić z odrobiną wody na boku i wlać do wrzątku - mąka służy wyłącznie zagęczczeniu zupy. Ja mam o tyle prościej , że korzystam z cudownego urządzenia zwanego Thermomiksem, które jednocześnie miksuje i gotuje potrawy. Przepis wzięłam właśnie z ksiązki załączonej do owego urządzenia. Ale myślę, że zwykły, surowy ogórek można zmiksować w nawet w najprostszym mikserze (blenderze), a całość ugotować w normalnym garczku.
        • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata IP: *.* 09.01.02, 12:06
          Dzięki, będę próbować. Już mi ślinka leci.Pozdrawiam,Ludek
          • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata IP: *.* 09.01.02, 12:36
            Ciekawa jestem efektów. W razie potrzeby można dodać tochę więcej wody - jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta jak na Twój gust lub okaże zbyt słona. Powinna mieć konsystencję zupy "krem". Pamiętam swoje zdziwienie, gdy spróbowałam to po raz pierwszy- w Polsce powszechnie je się zupy z kiszonych ogórkówi myśl o gotowaniu zielonego, świeżego ogórka wydawała mi się nieprawdopodobna.
          • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - pilne do Ludka i innych IP: *.* 10.01.02, 07:52
            Ludzie , podałam, by zupę z ogórka zagęścić mąką, a chodzi konkretnie o mąkę ziemniaczaną. Mam nadzieję, że jeśli ktoś nawet zagęścił pszenną to nie wyszło z tego jakieś świństwo. Proszę o odzew, bo mnie wyrzuty sumienia wykończą :-(
        • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata IP: *.* 09.01.02, 13:10
          Co to za urządzenie ten Thermomiks? Nigdy nie słyszałam. Mogłabyś napisać coś o nim bliżej?Kasia
          • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - thermomix IP: *.* 09.01.02, 13:50
            Jest to coś w rodzaju bardzo wielofunkcyjnego robota kuchennego. Nie można tego kupić w normalnym sklepie - rozprowadza się poprzez sieć. Urządzenie jest potwornie drogie (dwa lata temu zapłaciłam 2 800zł),ale bardzo praktyczne. Ja kupiłam je sobie ponad dwa lata temu, kiedy po pierwsze i ja i mąż mieliśmy pracę i przyzwoite zarobki (teraz bym sobie na coś takiego nie pozwoliła),a po drugie nie mieliśmy żadnych urządzeń kuchennych (dopiero urządzaliśmy nowe mieszkanie), więc i tak trzeba było w coś się zaopatrzyć.Jest co coś co spełnia jednocześnie funkcje najbardziej wymyślnych mikserów i malakserów, młynków do kawy, mielenia cukru, urządzeń do ucierania sera, mielenia ziarna na mąkę, zagniatania ciasta (w tym drożdzowego w 2-3 minuty), ubijania piany, robienia kawy capuucino, przecierów, sosów, sałatek, lodów, drinków, milkshaków, papek dla niemowląt, elektronicznej wagi kuchennej, jogurtownicy, naczynia do podgrzewania i gotowania (w dowolnie ustalonej temperaturze i przez określony czas), z jednoczesnym mieszaniem. Całe urządzenie ma tylko trzy elementy dodatkowe - "motylek do ubijania piany", łopatkę do mieszania i wyjmowania potraw oraz koszyczek do odcedzania.Zajmuje tyle miejsca co garczek średniej wielkości i może spokojnie stać na blacie kuchennym (ładnie wygląda) - a więc nie "zapycha" szafek kuchennych. Do zakupu zachęciła mnie moja siostra, która dzięki Thermomixowi zwolniła sobie miejsce w dwóch szafkach, bo po jego zakupie pozbyła się wszystkich innych urządzeń kuchennych.
            • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - thermomix IP: *.* 09.01.02, 15:16
              Wiesiu, mój kolega kawaler zaprosił mnie kiedyś do siebie i powiedział zaraz moja pół żona ugotuje nam zupę ;-)Pozdrawiam i przy okazji dziękuję za rady w sprawie nawilzacza - kupiłam i jestesmy zadowoleni. Pozdrawiam Ela
              • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - thermomix IP: *.* 09.01.02, 15:26
                Ta pół-żona to był Thermomix, czy coś żle zrozumiałam?
                • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - thermomix IP: *.* 10.01.02, 09:19
                  Tak Wiesiu, z pośpiechu to czasem gubię zęby ;-)
                  • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - do Wiesi IP: *.* 10.01.02, 13:42
                    Mam ochotę ugotować tą zupę, tylko jednoego nie mogę zrozumieć. GROSZEK PTYSIOWY????:what: Czy tu chodzi o ten konserwowy. Bo przyznam, że nie miałam z takowym do czynienia.Czekam na odpowiedź.Pozdrawiam Anka P :hello:
                    • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - do Anki P IP: *.* 10.01.02, 13:55
                      Groszek ptysiowy do takie kuleczki z ciasta ptysiowego (takiego jak ptysie) - można kupić gotowe lub zrobić w domu.Zupę można podać też z grzankami, a ja osobiście zwykle robię ją z lanymi kluseczkami. I jeszcze raz podkreślam , że zagęszczamy mąką ziemniaczaną (nie jestem pewna czy moje sprostowanie dotarło do świadomości zainteresowanych).
                      • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - do Anki P IP: *.* 11.01.02, 12:47
                        Wiesz co,że chyba bym się nigdy nie domyśliła, że to właśnie o to chodzi. Dziękuję za szybką odpowiedź.:)Będę robić, ale poniedzieli, gdyż w najblizszy weekend nie będzie nas w domu więc gotowanie odpada. Nie wiem tylko czy będę mogła Ci odpisać jak wyszła, niby zarejestrowałam się i zalogowałam (9.o1), ale jak do tej pory wszystko jest tak jak było. Nie wiem co jest tego przyczyną???? :what:Do szybkiego usłyszenia.:bic:Anka P
                      • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - do Wiesi IP: *.* 11.01.02, 12:51
                        Wiesz co,że chyba bym się nigdy nie domyśliła, że to właśnie o to chodzi. Dziękuję za szybką odpowiedź.:)Będę robić, ale poniedzieli, gdyż w najblizszy weekend nie będzie nas w domu więc gotowanie odpada. Nie wiem tylko czy będę mogła Ci odpisać jak wyszła, niby zarejestrowałam się i zalogowałam (9.o1), ale jak do tej pory wszystko jest tak jak było. Nie wiem co jest tego przyczyną???? :what:Do szybkiego usłyszenia.:bic: Mam nadzieje.Anka P
                        • Gość: guest Re: najprostsza zupa świata - do Anki P IP: *.* 11.01.02, 13:10
                          Trzymam kciuki. Muszę przy okazji do czegoś się przyznać -a to ze strachu jakby co nie wyszło. W oryginalnym przepisie jest serek topiony mały, a nie duży. Przerobiłam na duży , bo osobiście wolę zupy mniej wodniste. Poza tym ilość koperku w oryginale to łyżeczka a nie łyżka, a ja i tak sypię "na oko". To czy dasz mniej czy więcej nie ma większego znaczenia- po prostu raz będzie smak bardziej ogórkowy, a raz bardziej koperkowy. Ogólnie - w przepisie jest pewien margines wolności i zawsze możesz dosmakować do swojego gustu. A z tym groszkiem ptysiowym to się uśmiałam - mnie z koleji do głowy nie przyszłoby , że to może być zrozumiane jako rodzaj grochu :-)
    • Gość: Elik Re: najprostsza zupa świata- pyt do Wiesi o thermomix IP: *.* 17.01.02, 09:25
      Gdyby tak jeszcze to urządzenie wyciskało soki z owoców i warzyw to chyba zaczęłaby na nie odkładać kasę. Mam pytanko jak nazywa się firma rozprowadzająca, może mają stronę www. Mogłabyś podać jakiś inny kontakt? Dzięki
      • Gość: wiesia Re: najprostsza zupa świata- pyt do Wiesi o thermomix IP: *.* 17.01.02, 10:25
        Soków faktycznie nie wyciska i to jedyna funkcja, jakiej to urządzeni nie posiada. Niemniej jednak można w nim robić napoje podobne do soków. Na przykład napój z natki pietruszki i cytryny jest rewelacyjny.Przed chwilą sprawdziłam w Internecie - jest kilka stron firmy Vorverk (producenta) i samego urządzenia. Najlepiej wrzuć hasło "Thermomix" w przeglądarkę, a wszystkie strony będziesz mieć jednocześnie. Pierwsza jest chyba prywatna strona jakiejś dealerki.Warto wiedzieć , że dealerzy mają dość wysokie prowizje od sprzedaży i robią 2-2,5 godzinne prezentacje w domu u klienta- warto z takiej prezentacji skorzystać z dwóch powodów - po pierwsze daje dużo informacji , po drugie- urządzenie kupione podczas prezentacji kosztuje sporo mniej niż bezpośrednio. Takie tam mają zasady. Myślę ,że jeśli popytasz znajomych , to znajdzie się i ktoś w Twoim mieście, kto zna jakiegoś dealera - bo sprzedaż jest prowadzona tylko w taki sposób.
        • Gość: wiesia Re: najprostsza zupa świata- pyt do Wiesi o thermomix IP: *.* 17.01.02, 11:23
          http://republika.pl/klub_tm21 - to adres fajnej strony Thermomixa - przed chwilą nawet się tam wpisałam do księgi gości.Elik zainspirowałaś mnie ,bo wcześniej, mimo, że mam tę zabawkę ponad dwa lata nigdy mi nie przyszło do głowy ,że mogą istnieć jakieś kluby użytkowników.
    • Gość: Lilly Re: najprostsza zupa świata - do Wiesi pytanie o smietanę IP: *.* 18.01.02, 08:28
      Moje doswiadczenia w dodawaniu smietany, nawet słodkiej, do gorących potraw nie nastrajają mnie optymistycznie. Zawsze mi się potwornie warzy. Co robię żle? Taki mam apetyt na Twoją zupkę!
      • Gość: wiesia Re: najprostsza zupa świata - do Wiesi pytanie o smietanę IP: *.* 18.01.02, 09:05
        Ja dolewam śmietanę UHT z kartoników i nie mam złych doświadczań- a przy tej "zwykłej" z kubeczków lub buteleczek różnie bywa. No i zminimalizujesz ryzyko jeśli śmietanę wlejesz w ostatniej chwili.
        • Gość: Lilly Re: najprostsza zupa świata - do Wiesi pytanie o smietanę IP: *.* 18.01.02, 09:49
          No własnie - zawsze dodaję taką specjalną smietanę w kartoniku - do sosów i zup. I co? Fiasko - tak mi się warzy, że hej. No i co ja biedna poczynić? Może gotuję na za dużym ogniu? Albo powinnam doleać tę smietanę wolno? Bądź tu mądry.Niemniej jednak za odpwowiedź dziękuję. :)
          • Gość: wiesia Re: najprostsza zupa świata - do Wiesi pytanie o smietanę IP: *.* 18.01.02, 12:06
            Ta kartonikowa się warzy? No to wysiadam... chociaż może dodajesz śmietanę do zup kwaśnych typu ogórkowa z kiszonych ogórków czy kwaśna pomidorowa i masz takie zjawisko? Jakoś łatwiej mi zrozumieć zwarzenie się śmietamy w kwaśnym środowisku.:what: W przepisie na zupę z surowego ogórka żadnych kwaśnych rzeczy nie ma- może więc nic się nie stanie. A nawet jeśli, to też żyć się z tym da.
    • Gość: 2305 Re: najprostsza zupa świata - śmietana do Lilly IP: *.* 18.01.02, 10:17
      Drogie emamy,Ja to robię tak :odlewam trochę gorącej zupy do kubka, leciutko9ale ba5rdzo leciutko) wystudzam ale i dodaję smietane i dopiero wlewam do zupy. dobry efekt daje dodanie 1 łyzeczki mąki.Ale ja to nie zawsze praktykuję. Ewa
      • Gość: Lilly Re: najprostsza zupa świata - śmietana do Lilly IP: *.* 18.01.02, 10:52
        Spróbuję tak. Bardzo dziękuję za radę.
    • Gość: 2305 Re: najprostszy biały sos do makaronu IP: *.* 18.01.02, 10:37
      Przy okazji jeżeli już tu jestem to podam przepis na szybki makaron: na patelni rozpuszczam masło, dodaję 1/2 szklanki wywaru z kostki(np, warzywny lub drobiowy), ścieram na tarce wprost do patelni ser pleśniowytzwy niebieski(np.rokpol), jak juz się rozpuści dodaje odrobine snietany 12% lub mleka. Przysmaczm pieprzem. Wersja dla męża: dodaję pokrojoną w paski szynkę, Wersja dla przyjaciół na lekką kolację: kawałki wczesniej podduszonej piersi z kurczaka.najlepszy makaron do sosu; kokardki.A poniewaz uwielbiam niebieskie sery to jeszcze najprostsza sałata serowa. Sałata lodowa + sos zrobiony z jogurtu naturalnego i śnietany 12%(pół na pół)+ser starty na drobnej tarce.Dosmaczam wedle uznania.Jak mam fantazje to na bazie takiej sałaty robie danie bardziej okazałe Np. dodaję jajko na twardo, podsiekana dymkę(cebulka + szczypiorek) cząstki pomidoea, ogórka zielonego, paseczki szynki. Do tego bagietka. Dla mnie "majonez".Ewa
    • Gość:  Dorka Re: najprostsza zupa świata IP: *.* 19.02.02, 15:27
      Wiesiu, chylę czoło.Dopiero dziś odkryłam Twoją bytność tutaj. A przecież zapowiadałaś, że przenosisz się na to forum.Od rana siedzę z kartką i długopisem myszkując po wątkach i spisując co ciekawsze przepisy. Od jutra będę je wprowadzać w dietę mojej rodzinki :-)Dorka m. Eleonory i Marceliny
      • Gość: wiesia Re: najprostsza zupa świata - off topic IP: *.* 20.02.02, 09:33
        A....dziekuję :jap: A gdzie Ty dotychczas bywałaś? Tylko na emamie i Salonie? Swoją drogą gratuluję odzyskania własnej osobowości jeśli chodzi o login i nick ;-)Napisz jak zupa wyszła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka