Dodaj do ulubionych

SZPARAGI!!!!!!!!!!!!!

IP: *.* 08.05.02, 15:32
Jak ja się cieszę ze szparagi wróciły po przerwie na nasze stoły.Oto mój najnowszy przepis:obrać szparagi, opłukać włożyć do brytfanki zalać niedużą ilością oliwy lekko posolić i do ....... piekarnika w temp 200 C na jakieś 10 minut polecam !!!!!!!ulcik
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryba Re: SZPARAGI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 08.05.02, 22:00
      Ja lubie gotowane w ziolach i podawane na goraca albo na zimno z domowej roboty majonezem jako przystawka.
      • Gość: Hermiona Re: SZPARAGI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 08.05.02, 22:08
        A ja tak uwielbiam szparagi, że nawet jeśli wymyślę sobie jakieś wspaniałe danie, to i tak zjadam je od razu jak sie tylko ugotują i to parząc paluchy! Nawet nie jestem w stanie czekać na zrumienioną tartą bułeczkę.Och, Wy paskudy,narobiłyście mi apetytu; teraz czuję, jaką mam na nie ochotę!!! A sklepy zamknięte... :lol: :lol: :lol: Monika
    • Gość: Monik_a Re: SZPARAGI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 15.05.02, 21:23
      Może to głupie pytanie, ale ..... jak obrać takie cienkie szparagi ??Toż nic z nich nie zostanie ...!!!I jakie są najlepsze? cienkie czy grube?Monika
      • Gość: Ryba Re: SZPARAGI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 16.05.02, 17:23
        Szparogow sie nie obiera !!!Ucinasz tylko koncowki jakies pol cm i to wszystko.Najlepsze sa szparagi zielone i jak najciensze bo wtedy nie maja wlokien i sa smaczniejsze.Pozdrowienia i smacznego !
        • Gość: Sławka Re: SZPARAGI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 16.05.02, 18:53
          Szparagi obiera się i jest to - moim zdaniem - najważniejsza rzecz jeśli chodzi o ich przyrządzanie. Moi Rodzice kiedyś uprawiali szparagi na działce i miałam pewną wprawę w ich obieraniu :benetton:Zielonych to może rzeczywiście nie trzeba, ale te białe, grubsze trzeba koniecznie obrać, bo są bardzo łykowate. Obiera się delikatnie, z wyczuciem, najlepiej cienkim nożem (np. scyzorykiem). To łyko dość wyraźnie się oddziela od reszty. Zaczynamy obieranie od grubszej części szparaga, tej która siedziała w ziemi, czyli od tej przyciętej. Obieramy nie za grubo - bo faktycznie szkoda i nie za cienko - żeby nie zostawić łyka.Gotuje się je w sporej ilości wody osolonej i posłodzonej do smaku (cukier łagodzi goryczkę). Najlepsze z tartą bułeczką lub jak ktoś lubi z czosnkiem zmieszanym z oliwą.Ach, i można je przed gotowaniem związać jakimś jadalnym sznurkiem (tylko nie niebieskim, jak Bridget Jones :lol: ), żeby nie wyciągać ich z tego wrzątku po sztuce, bo można dostać nie powiem czego, a i mogą się przy tym rozwalić.Pycha :pSławka
          • Gość: Betka Re: SZPARAGI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 16.05.02, 19:11
            Właśnie robiłam szparagi z pysznym sosem holenderskim:(na 1.5kg szparagów)17 dag masła2 zółtka2 łyżki wody1 łyżka soku z cutryny (ja daję więcej)sól i biały pieprz, szczypta sosu cayenneRoztopić w rondelku masło, żółtka rozmieszać z wodą, sokiem z cytryny i solą. Ubijać na parze, aż masa stanie się kremowa. Zestawić z ognia, dodawać po trochę stopionego masła, cały czas ubijając. Doprawić solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.Ugotowane i odcedzne (oraz obrane :) ) szparagi polać sosem, można posypać koperkiem.Polecam, jest przepyszne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka