Dodaj do ulubionych

nie chce obiadu

IP: *.* 02.07.02, 15:11
Drogie mamy!!!Poradzcie mi jak przekonać mojego 1,5 rocznego synka do zjedzenia normalnego objadu. Mikołaj jest strasznym niejadkiem i nie chce wziąć nic do ust co nie jest kaszką manną, serkiem homogenizowanym, budyniem, owocami ze słoiczka, suchą bułką i masłem zjadanym z łyzeczki, bo na bułce go nie toleruje.Generalnie je same słodkie rzeczy.Już nie wiem co mam zrobić.Przecież to nie jest wystarczajace dla takiego szkraba. Warzywami, makaronem, czy ryzem ze swojego talerzyka nakarmi całą rodzinę a sam nie wezmie do buzi. Może ktoś ma jakiś pomysł. Bardzo proszę o radę, bo już nie wiem co mam robić.Patrycja
Obserwuj wątek
    • Gość: Alka Re: nie chce obiadu IP: *.* 03.07.02, 07:46
      Moja 1,5 roczna córeczka też najbardziej na świecie lubi kaszki :fou: i to jest jej główne jedzenie. Wszystko co jej podajemy [no nie wszystko - jajka (ale tylko na miękko), orzechy pistacjowe i masło z łyżeczki może jeść w każdych ilościach] traktuje jak deser: zypy - 3 łyżki, mięsa - 2 kęsy, kanapka - ćwierć, jabłko (jedyny owoc który wogóle chce przełknąć) też ćwierć itd. Wczoraj byłyśmy na szczepieniu i oczywiście pożaliłam się pediatrze i usłyszałam, żeby sie nie przejmować i podawać najpierw coś innego niż kaszka a jak dziecko zażąda kaszki to dać. I pewnie ma rację, bo w końcu nie widziałam jeszcze 3 latka wcinającego z upodobaniem kaszki modyfikowane :crazy:
      • Gość: MariaMamaOli Re: nie chce obiadu- do ALKI IP: *.* 03.07.02, 14:22
        ej, nieprawda, córka znajomych do wieku lat 5 !!! jadła z butelki ze smoczkiem z dużą dziura kaszkę modyfikowaną, a poza tym prawie sam makaron z sosem.... żyje, teraz je więcej rzeczy, a w przedszkolu i szkole wszystko .... pozdrawiam - moje dziecko w wieku lat 2,2 wróciło do słoików a jadło domowe gęste zupy mięsno-warzywne, i co z takim zrobić... przeczekac chyba tylkko wypada - maria
        • Gość: Alka Re: nie chce obiadu- do ALKI IP: *.* 04.07.02, 09:11
          No to mnie nie pocieszyłaś :-(Pozdrófka :hello:Alka
          • Gość: su Re: nie chce obiadu- do ALKI IP: *.* 07.08.02, 07:53
            Moja 2,5 letnia Zuzia w wieku pół roku nagle przestała jeść. Potrafi np. w ciągu dnia zjeść kromkę suchego chleba (nie mam mowy o masełku).Do niedawna zjadała przynajmniej 150 ml mleka z butli, ale teraz nawet tego nie rusza. Jedyne co wchłania to soki typu Kubuś. Kiedyś doprowadzało mnie to do szewskiej pasji, bo ile można nic nie jeść. Ale po mału się do tego przyzwyczajam, bo inaczej nabawiłabym się z tego powodu nerwicy. Może ktoś ma podobnego niejadka? Ja na prawdę nie wiem z czego Zuzia czerpie energię (bo takowej posiada mnóstwo).Ostatnio nawet zdażyło się jej zwymiotować dwie łyżki zupy. Ewentualnie trzymać jedzenie w buzi, dopóki nie wypluje lub samo nie wyleci. Horror!
    • Gość: Alka Re: nie chce obiadu IP: *.* 07.08.02, 08:17
      A u nas pomalutku jest coraz lepiej :hap: Wczoraj Pysia zjadła PÓŁ miseczki zupy o zagryzła 3 kwiatuszkami brokuła ze stopionym serem Brie. I tak jest coraz częściej :hap: :hap: hap:Pozdrófka dla wszystkich mam, a niejdków w szczególności:hello: Alka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka