Dodaj do ulubionych

A co królika?

IP: *.* 04.11.02, 11:11
Dzewczyny, pomóżcie. Tata przywiózł mi królika ze wsie (w stanie zamrożonym). Kompletnie nie mam pojęcia co z niego zrobić do synunia (15 miesięcy). Czy jeżeli ugotuję na nim zupkę, czy sosik, a może klopsiki, to czy należy dodać jakieś specjalne przyprawy? Słyszałam, że mięsko z królika jest bardzo zdrowe dla dziecka. Wcześniej kupowałam zupki w słoiczku z królikiem. Ale nie mam rozeznania w tym temacie.Wiem, że na Was zawsze mogę liczyć.Z góry dziękuję!!!Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: q1313q Re: A co królika? IP: *.* 04.11.02, 19:17
      Brrrr!!!Osobiscie nie znosze kroliczyny (hi, hi, tak to sie mowi?) ale to prawda, ze jest zdrowa dla dziecka, prawie nigdy nie uczula.Pamietam, jak kilka razy jadlam, to moja mama robila z tego potrawke, taka jak z kurczaka. Mozna tez zrobic pasztet.Moze ktos inny Cie poratuje. Aha, mama mi podpowiada, ze dobry jest krolik duszony w smietanie. Robi sie tak: Podsmazasz mieso na oleju a potem wlewasz kubek smietany, dodajesz ulubione przyprawy i dusi sie do miekkosci.Jak masz Kuchnie Polska, to tam powinno byc konkretniej na ten temat... Ja nie mam akurat pod reka.
    • Gość: Behemot Re: A co królika? IP: *.* 04.11.02, 19:56
      Możesz na tym ugotować zupkę. Mięsko potem wykorzystasz np. po przysmażeniu. Dodasz przyprawy np. wegetę lub sól, pieprz ziołowy, tymianek, paprykę. Jeśli chcesz upiec dobrze jest kilka godzin marynować mięsko w kefirze, maślance lub kwaśnym mleku. Jest wtedy kruche. Potem możesz, jeśli chcesz, nadziać gotowanym ryżem pomieszanym z natką i smażoną wątróbką (jeśli masz)możesz dać jeszcze marchewkę. Mięsko natrzeć przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Mój tato naciera jeszcze tartymi orzechami. Pycha! Podlewać od czasu do czasu rosołkiem z kostki i sosem spod królika, by nie wyschło mięsko. Możesz oczywiście nie nadziewać albo nadziać czym innym, albo obłożyć różnymi warzywami. Piec aż się zarumieni.Smacznego. :hello: Gina
      • Gość: Behemot Re: A co królika? IP: *.* 04.11.02, 20:01
        A, jak będziesz podlewać rosołkiem, to nie sól królika, aby nie przesolić. Ziół też nie dawaj za dużo. Możesz podlewać gorącą wodą. Mięsko najlepiej chyba smakuje z ryżem. Gina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka