Dodaj do ulubionych

Oponki-szukam przepisu!!!

IP: *.* 07.11.02, 21:52
Jadłam dawno temu,może ktoś wie jak zrobić.Ciasto podobne do pączkowego ale jeszcze jest tam biały ser,kształt :wycinane z grubego placka kółko szklanką,potem w środku małym kieliszkiem(stąd nazwa oponki ),gotowane na oleju jak paczki,posypane cukrem pudrem.Tyle wiem ,ale to za mało żeby zrobić,szukam proporcji,droga poób i błedów już wyczerpała moją cierpliwość.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: 2112 Re: Oponki-szukam przepisu!!! IP: *.* 07.11.02, 23:03
      Służę uprzejmie:- 1/2 kg białego sera- 2 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru- 2 jajka- 1 łyżeczka sodywyrobić, wycinać szklanką i szklaneczką, smażyć ( na smalcu lub oleju ) i zajadać!Jadłam już różne oponki, ale te smakują mi najbardziej! Mało z nimi roboty, a radości z jedzenia mnóstwo. Jeśli wypróbujesz, to daj znać czy o to Ci chodziło.
    • Gość: BeataG Re: Oponki-szukam przepisu!!! IP: *.* 10.11.02, 20:15
      WitamOstatnio też miałam wielką ochotę na oponki, zwane też donatami i oto co znalazłam w internecie:15 dag półtłustego albo chudego twarogu7 dag cukrucukier waniliowy6 łyżek mleka6 łyżek olejuszczypta soli30 dag mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaolej do smażeniacukier puder Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się je tak:Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30 dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło.Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty kolor.(Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w środku).Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.Najsmaczniejsze są świeżutkie.Przepis wypróbowałam, wszystkim samkowało a najbardziej chyba te środki-małe pączusie, po wycięciu kieliszkiem. Oczywiście póki oponki są ciepłe są najlepsze, później były trochę twardawe, ale też dobre do kawki. Życzę udanego pitraszenia i oczywiście smacznegoPozdrawiamBeata
    • Gość: Reni Re: Oponki-szukam przepisu!!! IP: *.* 10.11.02, 23:53
      Hej :hello:Mam taki przepis na oponki:· ½ kg mąki pszennej· ½ kg sera białego· 5 łyżek cukru· 3 jajka· łyżeczka sodyZe wszystkich składników zagnieść ciasto, później wałkować, wycinać i smażyć.Życzę smacznego Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka