pacia811 18.12.06, 09:04 hej pytam, bo każdy zakątek Polski co innego gotuje!! ja jestem ze Śląska i gotuję zupę rybną z lanymi kluskami, ziemniaki, kapustę z grzybami, karpia panierowanego oraz karpia w pieczarkach, moi rodzice dodatkowo robią makówki??? a Wy??????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: co robicie do jedzenia na Wigilię?? 18.12.06, 09:07 Wrocław- barszcz a uszkami, pierogi z kapusta, kapusta z grochem, karp w galarecie i smazony(tego nie jem), ryba po grecku(moja ulubiona), kutia, kompot z suszu- bez tych potraw nie wyobrazam sobie Wigilii. Odpowiedz Link Zgłoś
mamulinka2 do lola :) 18.12.06, 09:38 czy mogłabyś podać przepis na rybe po grecku? bardzo proszę fotoforum.gazeta.pl/5,3.html?new=3&loadKey=1165925465235 Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ryba po grecku 18.12.06, 10:03 A prosze bardzo Smaze morska rybe- pange, mintaja na przyklad.Filety wczesniej skrapiam sokiem z cytryny, sol, przyprawa do ryb i oproszam maka. Sos robie w rondlu: 5 cebul pokrojonych w piorka podduszam na dobrej oliwie, do tego dodaje ze 3 starte marchewki(na tych najgrubszych okach), starty korzen pietruszki i pol selera.Wrzucam lisc, ziele ang, sole i podlewam troche woda.Dusi sie jakies pol godz., trzeba mieszac i ewentualnie podlewac odrobina wody, by nie przywarlo do dna.Dodaje sloiczek koncentratu pomidorowego, cukier, okolo łyzki i sok z cytryny- sos ma miec smak slodko- kwasny i ma byc gesty. Na polmisku warstwami ukladam sos- ryba-sos- ryba-sos.Pyszne zarowno na cieplo jak i na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
ominika Re: co robicie do jedzenia na Wigilię?? 18.12.06, 09:10 Czerwony barszcz z grzybkiem i krokiety z kapusta i grzybami, postna kapusta z grzybami i olejem lnianym, karp w galarecie, pstrąg smazony, gołabki z pęczakiem i grzybami, kluski z makiem, śledź w oleju i w smietanie, kompot z suszu i zupa rybna krem dla córeczki, ryba faszerowana w galarecie i juz wiecej nie pamietam, szczerze mówiac. A i sałatka wielowarzywna i racucszki. Odpowiedz Link Zgłoś
erka235 Re: co robicie do jedzenia na Wigilię?? 18.12.06, 09:14 Ja jestem z lubuskiego i na wigilię robię;barszcz z uszkami,krokiety z kapustą i grzybami,karp smażony,ryba po grecku,kapusta z grzybami,kompot,śledzie w śmietanie,sałatka śledziowa,makowiec,sernik,kutie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: co robicie do jedzenia na Wigilię?? 18.12.06, 10:06 zupa grzybowa ziemniaczki+karp smazony+kapusta z grzybami chleb-kupiony oczywiscie kompot z suszu no i moczka KONIECZNIE w tym roku chyba schabem rzuce, bo moja familija takich rzeczy nie jada Odpowiedz Link Zgłoś
lucia77 Re: co robicie do jedzenia na Wigilię?? 18.12.06, 10:22 Witam i ja , Swieta spedzamy w Szwecji ale Wigilia bedzie tradycyjna polska : barszcz czerwony z uszkami karp smazony karp w galarecie pierogi postne ryba po grecku bigos postny kompot z suszonych sliwek i sernik , piernik ...keks Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek19 Re: co robicie do jedzenia na Wigilię?? 18.12.06, 10:42 ja z małopolskiego (prawie z gór . zupa fasolowa kapusta z grzybami pierogi z kapusty ,jabłek ,śliw barszcz z uszkami ryba smażona żur z ziemniakami ryz ze śliwkami kompot z suszu a na deser gruszki w syropie (wykonanie mojej babci ) pozdrawiam świątecznie G Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 ryba po grecku, kluski z makiem, makowiec 18.12.06, 10:49 jak w tytule.. Odpowiedz Link Zgłoś