Gość: Maka__ IP: *.* 27.02.03, 21:35 Mam ogromną prośbę: podajcie mi przepis na fasolkę po bretońsku. Najlepiej prosty, bo kucharka ze mnie kiepska Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luna Re: Fasolka po bretońsku IP: *.* 27.02.03, 22:00 mam dwa przepisy, podawane na innym forum internetowym. Skopiowane i wklejone, sama nie robilam jeszcze, ale moze sie przyda.1.Fasolę namoczyć przez noc, potem gotować aż będzie miękka. Kiełbaskę w kostkę i podsmażyć, cebulkę zeszklić. Do wywaru (tylko żeby nie było go za dużo) dodajemy przecier pomidorowy i zasmażkę (z odrobiny mąki), doprawiamy do smaku czosnkiem, szczyptą cukru i soli, można dodać koperek (ja nie daję) lub majeranek.2. duża fasola, najlepiej Jaś boczek - ok. 20% ilości fasoli kiełbasa cebula marchewka bulion przecier pomidorowy trochę mąki do zagęszczenie - nie zawsze potrzeba papryka słodka, odrobina chili, pieprz, sól Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia smażymy boczek i kiełbaskę, a kiedy tłuszcz się trochę wytopi dodajemy posiekaną cebulę. W garnku gotujemy fasolę w bulionie, dodając przysmażoną kiełbaskę, boczek i cebulkę. Po ok. 15 min. wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, po kilku minutach zageszczamy przecierem pomidorowym. Pod koniec zagęszczamy mąką i przyprawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Re: Fasolka po bretońsku IP: *.* 28.02.03, 10:04 Ja tylko dodam, że smak fasolki podnosi dodanie do niej podsmażonego boczku wędzonego. No i konieczne kminek - pozbywamy się wtedy właściwości wzdymających fasolki. W tym celu dobrze jest w czasie moczenia zmieniać wodę i gotować w świeżej.Gina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AneczkaG Re: Fasolka po bretońsku IP: *.* 01.03.03, 10:12 Ja robię mniej więcej tak jak 1. przepis luny:namoczyć fasolę, ugotować, kiełbasę zesmażyć z cebulką (można i boczek, i taką wędlinę, która juz za długo leży w lodówce, i inne mięska), dodać do fasoli, dodać przecier pomidorowy.Nie robię zasmażki, bo i tak już jest gęste. Przyprawy do smaku (np. nie daję czosnku ani majeranku ani kminku, bo nie bardzo lubimy)Aneczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awetom Re: Fasolka po bretońsku IP: *.* 05.03.03, 15:24 Ja mam najłatwiejszy przepis, choć droższy.2 puszki fasolki Heiz w sosie pomidorowym - ale jest już polski tańszy pyszny odpowiednik - chyba Ole! ale pewna nie jestem - ma dość podobne opakowanie do HeinzaKiełbaska lub parówki ,cebulka - podsmażyć na patelni i dodać do podgrzanej fasoli - dodać ziół prowansalskich - 5 minut i niebo w gębie!Ewa Odpowiedz Link Zgłoś