radosna15 30.12.06, 13:15 hejka, Tak, sałąta, kukurydza z puszki, cebula,ser feta, ogorek ziel. , pomidor i sos (albo tatziki firmy prymat, albo czosnkowy- knora?) oliwek nie dodaję bo towarzystwo nie trawi. Dzięki za sugestie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:18 Ja robię z sałaty lodowej, papryki, ogórka, pomidora, czarnych oliwek, sera feta, zalewam wszystko sosem winegret z ziołami prowansalskimi i solą, pieprzem. Innej sałatki po grecku nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 mathiola 30.12.06, 13:24 Twój przepis mi się podoba. Ja robię dużo prościej, ale ta twoja już mi pachnie i smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:21 salatka grecka: salata lub kapusta pekinska, oliwki zielone i czarne pokrojone w koleczka, papryka (kazdy kolor) w kostki, pomidor (kostki), ogórki (kostki), pieprz i ser feta w kostki(słony wiec juz nie sole), czasem bazylia najlepiej swieza. sosu zadnego sie nie daje, sos sam powstaje z sera i soku warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:29 Radosna ja myślę że nie warto dodawać kukurydzy. Ja proponuję ogórek ,pomidor papryka, feta no i można sałatę lodową oczywiscie. a sosik ja robię sama : sok z cytryny, oliwa, czosnek, sól ,pieprz najlepiej cytrynowy z kamisa, trochę cukru i zioła prowansalskie. Prostota ale jaka pyszna Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:39 No i jeszcze cebula zapomniałam dodać najlepiej czerwona,ale może też być zwykła. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 18:34 ogórek i pomidor nigdy i przenigdy nie moga być razem w sałatce!! wydzielają podobno gorzką substancję bedąc zmieszane razem!!!!!!! Dlatego zawsze robimy mizerie osobno , a pomidory oddzielnie.. A co do sałatki z serem feta każda sałatka smakuje cokolwiek dodasz plus sos vinegret bedzie OK tylko nie mieszaj pomidorów z ogórkami!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 19:05 babka71 napisała: > ogórek i pomidor nigdy i przenigdy nie moga być razem w sałatce!! > wydzielają podobno gorzką substancję bedąc zmieszane razem!!!!!!! > Dlatego zawsze robimy mizerie osobno , a pomidory oddzielnie.. moje nie wydzielają sa salatki z samych ogorkow, samych pomidorow i z ogorkow i pomidorow razem nikt sie nie truje, a grecka ma w skladzie i to i to > A co do sałatki z serem feta każda sałatka smakuje cokolwiek dodasz plus sos > vinegret bedzie OK tylko nie mieszaj pomidorów z ogórkami!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 23:44 moofka napisała: > > moje nie wydzielają Moofka, bo pewnie masz genetycznie modyfikowane ))) Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 31.12.06, 00:26 no i pewnie, genetycznie modyfikowane sa lepsze ! Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 19:09 Babko-podstawą greckiej sałatki jak zresztą wielu innych jest ogórek i pomidor i wcale nie są gorzkie!!!!! Prawdą jest że nie powinno się ich łączyć ale to ze wzgledu na walory odżywcze a nie smakowe. Nawet w najlepszych restauracjach sałatka grecka zawiera ogórek i pomidor i nigdy nie zdażyło się aby były gorzkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 20:59 ZAWSZE robię sałatkę grecką z pomidorami i ogórkami i nic gorzkiego się nie wydziela. Ponoć jakiś tam składnik, potas czy coś, nie przyswaja się z jednego z tych warzyw jeśli jemy je w towarzystwie drugiego, ale prawdę mówiąc sałatka grecka smakuje tak rewelacyjnie, że walić potas Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 31.12.06, 09:56 Babka- niezupelnie.Pomidory i ogorki nie moga dłuzej lezec razem w salatce , bo z pomidorow "uciekaja" witaminy- nie zadne tam gorzkie substancje. Polaczyc te warzywa nalezy przed podaniem na stol i juz.Dlatego jak robie salatke to ukladam warzywa warstwami, rozdzielajac pomidory i ogorki, mieszam tuz przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:41 Podpowiem przy okazji:przepis na swietny sos do salatek- pasuje do twojej, ale bez fety(czyli juz nie grecka- robie winegret z oliwy, musztardy francuskiej z calymi ziarnami gorczycy(ze 2 łyzki), odrobiny octu winnego, łyzki cukru (rozpuszczam w goracej wodzie) lub łyzki miodu i ziol prowansalskch.Dodaje tez odrobine oleju z dyni, ale i bez niego dobry.To ubijam i na koniec dodaje kilka łyzek majonezu.Sos jest swietny, moi goscie zawsze sie domagaja michy swiezych warzyw z tym sosikiem, pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: zapomnialam o najwazniejszym! 30.12.06, 13:54 czosnek- trzeba wcisnac ze dwa zabki, dobrze ze mi Rita przypomniala. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: zapomnialam o najwazniejszym! 30.12.06, 13:57 te wyprobuje twoj przepis...a do salatki pieczone zimniaki, gyros i tzatziki Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:55 Lola fajny pomysł na sos Muszę wypróbować, myślę też że można nie dodawać do niego majonezu i wtedy do fety też będzie pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:41 Zdecydowanie bez kukurydzy. A sos daję winegret, jak już któraś z dziewczyn napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:52 albo tatziki firmy prymat, albo czosnkowy- knora?) a dlaczego musisz stosowac te substytuty? Nie wystarczy oliwa, wycisniety czosnek, ocet winny, troche cukru, sol? Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:57 Na pewno będzie super, ale nie będzie grecka Ponoć Grecy się strasznie denerwują, kiedy sałatkę z dodatkiem zielonej sałaty nazywa się sałatką grecką (Kiedyś w TV śniadaniowej jeden Grek o tym mówił) Ja robię tak: papryka (2 lub 3 kolory), ogórek, cebula (cieniutkie plastry), pomidor, oliwki, feta, sos winegret. Zimą drogo wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 18:47 To tak jak ruskie pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 14:01 ja robię bez kukurydzy: feta, oliwki, pomidor, sałata, ogórek zielony i sos grecki (z torebki, oczywiście BTW przyprawa prymatu jest palce lizać - choćby do serka homogenizowanego Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 16:29 ja podobnie, tylko jeszcze papryka w 3 kolorach i czerwona cebula a mój trick na ser feta, który podpatrzyłam w jakiejś knajpie, to przeciskam fetę przez wyciskarkę do ziemniaków. Robią się takie ,,makaroniki" Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 21:02 Klasyczna, grecka sałatka horiatiki to: pomidory, ogórki, cebula czerwona (ta w Grecji ciut inaczej smakuje, cebulowo ale nie ostro), oliwki, feta. Prawdziwa grecka feta trzyma się w kawałkach, nie jest taka mazista jak ta polska. Jako sos - tylko i wyłącznie oliwa z oliwek plus odrobina octu winnego, żadnych wynalazków typu knorr itp. Prostota jest najlepsza. Jeśli dasz kukurydzę (ogólnie uwielbiam, ale w tej sałatce mi nie smakuje) czy inne rzeczy, to już nie będzie sałatka grecka. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 21:03 Aha, oliwki czarne oczywiście, i w całości, nie krojone. Odpowiedz Link Zgłoś
sara70 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 21:12 Bedac kilka razy w Grecji pytalismy Grekow jak robia swoja pyszna salatke. Mam wyprobowany wielokrotnie przepis, bo salatke grecka uwielbiam i ta w moim wykonaniu najbardziej przypomina mi to co jadlam w Grecji: zielona salata (pocieta w dosc cienkie paseczki), pomidor pokrojony na dosc duze kawalki, ogorek zielony obrany, pokrojony na dosc duze kawalki, papryka koniecznie zielona przecieta na pol i pokrojona w cieniutkie plasterki, czerwona cebula (koniecznie bo ma jednak inny smak niz biala), przecieta na pol i pokrojona w cieniutkie plasterki, to wszystko lekko osolic, dodac oregano i polac oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tloczenia (do greckiej nie dodaje sie pieprzu). Do tego feta w grube plastry posypana oregano i polana oliwa, ulozona na salatce albo na osobnym talerzyku (nie miszac z salatka bo sie packa robi ) ). Oczywiscie trzeba dodac jeszcze oliwki, najlepiej czarne, ale ja nie lubie wiec mam grecka bezoliwkowa ). Naprawde ta salatka pachnie Grecja (zwlaszcza zapach oregano z czerwona cebula ). Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka sałata w greckiej sałatce? 30.12.06, 23:13 Ciekawe rzeczy opowiadasz, ja będąc w Grecji nigdy nie spotkałam sałaty w greckiej sałatce, która jest tam podawana niemal wszędzie, a dodanie do niej kapusty to już profanacja (choć oczywiście każdy ma prawo do swoich smaków)- nie nazywajmy tego jednak sałatką grecką !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sara70 Re: sałata w greckiej sałatce? 30.12.06, 23:23 No wlasnie, ciekawe. Jadalam salatke grecka i w hotelach, i w tawernach na zapyzialej greckiej prowincji i zawsze byla salata (co do kapusty to sie zgadzam, nienawidze pseudo salatek z kapusta pekinska). Natomiast bez podaje sie w Polsce w greckich knajpach. Co ciekawe zawsze slyszalam, ze salaty nie kroi sie nozem, a oni wlasnie kroja, moze nie bylysmy na tych samych wyspach DD. Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Hehe :))) to jest grecka sałatka made in poland :) 30.12.06, 21:13 a prawdziwa grecka - elliniki - sałatka której zjadałam w Grecji tony to li i jedynie: pomidor, ogórek, oliwki - najczęściej czarne(w całosci), cebula czerwona - krojona w dosć grube talarki, feta w kostkę i to całkiem spora kostka, oliwa!!!!, pieprz i sól do smaku. Czosnek wbrew pozorom wcale nie.I ta sałatka jest raczej grubo krojona i świetnie się ją je z bułką którą łamie się w rękach i w sosie oliwnym macza... Cała reszta to są wariacje na temat, ale oryginalna "elliniki salata" ma składniki jak powyżej.I możecie być pewne, że kukurydzy w niej nie ma )). Oliwki greckie to osobna sprawa, sporadycznie udaje mi sie w Polsce dostać oliwki smakujące jak te w Grecji...te w słoikach z Hiszpanii są zupełnie inne...no ale ja jestem zepsuta latami spędzonymi w Elladzie )). Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 30.12.06, 21:15 pewnie twoja smakuje bosko z oryginalnie greckich skladnikow zimowy polski pomidor to megaohyda dlatego poza sezonem prawie w ogle greckiej nie robie a papryki w oryginalnym przepisie nie ma czyli? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 30.12.06, 21:38 No niestety, z oryginalnych składników smakuje o niebo lepiej. Feta polska jest mazista, czerwona cebula pali w gardło. Grecką fetę, tą prawdziwą, można u nas dostać, ale jest droga. Czasami sobie robię takie małe szaleństwo i kupuję. Oliwek greckich w ogóle nie można u nas dostać, a te co są, smakują zupełnie inaczej. W zimie nasze pomidory i ogórki smakują do kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 30.12.06, 22:01 Co do fety to w Polsce nie sposób dostać fety, tak zresztą jak w Grecji nie uświadczysz normalnego białego sera. He, do dziś pamiętam szok totalny, jakim była moja pierwsza wizyta w sklepie z serami w Grecji...powalił mnie zapach ( kto zgadnie co mam na myśli haha)i te sery kozie i owcze z beczek w wielkich kawałkach....i dwie rzeczy - jestem absolutnie pewna - nigdzie nie smakują jak w Grecji - feta i oliwki.Jeszcze frappe i wino, ale to ze wzgledu na dodatek w postaci miejsca )). Udało mi sie kilka razy w Almie dostać oliwki robione na grecki sposób - zbliżone ale nie to... No i fakt - pomidor czy ogórek w Grecji w środku zimy jest pyszny, ziemniaki zawsze są tam "młode" i wogóle warzywno - owocowe bazary to zawsze jest orgia kolorów i smaków. Zima jest czasem pomarańczy... Rozmarzyłam się )). Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 30.12.06, 23:16 Każda cebula będzie palić w gardło, jeżeli wcześniej nie skruszeje w odpowiednim sosie Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 31.12.06, 10:16 I tu się mylisz. Grecka czerwona cebula w smaku, nawet świeżo pokrojona, jest łagodna - chociaż pachnie cebulowo. Także nie każda. A co do kruszenia - nie za bardzo lubię takie wymemłane warzywa które od kilku godzin leżą niby w celu "przegryzienia" - stokroć wolę świeżo pokrojone i chrupiące. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 31.12.06, 10:49 Grecka sałatka powinna być zrobiona na ok pół godziny przed podaniem i oczywiście nie wolno fety mieszać z resztą tylko układamy ją na wymieszanych i połączonych z sosem warzywach. Cebulę (jeśli jej ostry smak komuś przeszkadza) można polać sosem wcześniej, by skruszała, takie osoby czasem zastępują ją też szczypiorkiem, ale to już nie to samo ... A co do cebuli w Polsce tez mozna spotkać te mniej i bardziej palące w zależności od gatunku ... Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 31.12.06, 11:00 cebula grecka jest faktycznie łagodniejsza od naszej i słodsza i jakby bardziej krucha i nie przypominam sobie żeby ktoś ją zalewał oliwą w celu przegryzienia...A jeszcze zasadnicza sprawa, ze i tam sałatki w knajpach dla turystów często robi się na rózne sposoby i sąrózne wariacje z sałatą i innymi dodatkami bo te turyści po prostu lubią. A jadłyście w Grecji sałatę z kapusty- lachanosalatę - z oliwą i sokiem z cytryny??? Mniam mniam...prosta i popularna i jakże smaczna .Jedna z moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 no i jeszcze oregano !!!!koniecznie!!!! 30.12.06, 21:17 zapomniałam a to bardzo bardzo ważne!!!! ))) Odpowiedz Link Zgłoś
sara.24 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 21:32 Ja robię tak: 2 ogórki, 1-2 pomidory, trochę sałaty, 1 opakowanie sera feta, słoik zielonych oliwek, czasem 1 cebula, do tego 2 opakowania sosu koperkowo- ziołowego knorra. Aż mi się zachciało zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka nie bardzo 30.12.06, 23:04 To na pewno nie będzie grecka sałatka, tzn taka jak ją grecy przyrządzają. Oczywiście każdy ma prawo do własnych smaków i na jej bazie robić inne, podobne, ale to już nie będzie sałatka grecka, która powinna składać się z pomidorów, papryki cebuli oraz oliwek oczywiście polana oliwą w sosie a'la vinegret Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: nie bardzo 30.12.06, 23:06 zapomniałam o najważniejszym serze feta, oczywiście najlepiej owczym Pyszna, nam z mężem ta sałatka nigdy się nie znudzi i jemy ją bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 23:13 zerknij tu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,30311858,30311858.html?f=777&w=30311858&a=30311858 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39950619,39950619,0,2.html?v=2 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36941482,36941482,0,2.html?v=2 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,31623022,31623022,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa justyka ma rację 30.12.06, 23:42 prawdziwa grecka sałatka jest bez salaty. Ale mi apetytu narobiłyscie, jutro zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sza Re: justyka ma rację 31.12.06, 10:22 szkoda,że się wirtualnie porcji nie da przesłać, narobiłyście dziewczęta ciężarnej smaku, muszę lecieć teraz do sklepu, a deszcz pada pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: justyka ma rację 31.12.06, 10:53 Nie tylko tobie, zaraz zabieram się również za nią, bo też mi się zachciało Odpowiedz Link Zgłoś