Dodaj do ulubionych

czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóżcie

30.12.06, 13:15
hejka,

Tak, sałąta, kukurydza z puszki, cebula,ser feta, ogorek ziel. , pomidor i sos
(albo tatziki firmy prymat, albo czosnkowy- knora?) oliwek nie dodaję bo
towarzystwo nie trawi. Dzięki za sugestie
Obserwuj wątek
    • mathiola Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:18
      Ja robię z sałaty lodowej, papryki, ogórka, pomidora, czarnych oliwek, sera
      feta, zalewam wszystko sosem winegret z ziołami prowansalskimi i solą,
      pieprzem. Innej sałatki po grecku nie znam smile
      • lila1974 mathiola 30.12.06, 13:24
        Twój przepis mi się podoba.
        Ja robię dużo prościej, ale ta twoja już mi pachnie i smakuje smile
    • fergie1975 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:21
      salatka grecka: salata lub kapusta pekinska, oliwki zielone i czarne pokrojone
      w koleczka, papryka (kazdy kolor) w kostki, pomidor (kostki), ogórki (kostki),
      pieprz i ser feta w kostki(słony wiec juz nie sole), czasem bazylia najlepiej
      swieza. sosu zadnego sie nie daje, sos sam powstaje z sera i soku warzyw
      • inez21 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:29
        Radosna ja myślę że nie warto dodawać kukurydzy. Ja proponuję ogórek ,pomidor
        papryka, feta no i można sałatę lodową oczywiscie. a sosik ja robię sama : sok
        z cytryny, oliwa, czosnek, sól ,pieprz najlepiej cytrynowy z kamisa, trochę
        cukru i zioła prowansalskie. Prostota ale jaka pysznasmile
        Pozdrawiam
        • inez21 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:39
          No i jeszcze cebula zapomniałam dodać najlepiej czerwona,ale może też być
          zwykła.
        • babka71 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 18:34
          ogórek i pomidor nigdy i przenigdy nie moga być razem w sałatce!!
          wydzielają podobno gorzką substancję bedąc zmieszane razem!!!!!!!
          Dlatego zawsze robimy mizerie osobno , a pomidory oddzielnie..
          A co do sałatki z serem feta każda sałatka smakuje cokolwiek dodasz plus sos
          vinegret bedzie OK tylko nie mieszaj pomidorów z ogórkami!!!!!!!!!!
          • moofka Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 19:05
            babka71 napisała:

> ogórek i pomidor nigdy i przenigdy nie moga być razem w sałatce!!
            > wydzielają podobno gorzką substancję bedąc zmieszane razem!!!!!!!
            > Dlatego zawsze robimy mizerie osobno , a pomidory oddzielnie..

moje nie wydzielają
            sa salatki z samych ogorkow, samych pomidorow i z ogorkow i pomidorow razem
            nikt sie nie truje, a grecka ma w skladzie i to i to

> A co do sałatki z serem feta każda sałatka smakuje cokolwiek dodasz plus sos
            > vinegret bedzie OK tylko nie mieszaj pomidorów z ogórkami!!!!!!!!!!
            • gemmavera Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 23:44
              moofka napisała:

>
              > moje nie wydzielają

Moofka, bo pewnie masz genetycznie modyfikowane wink)))
              • fergie1975 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 31.12.06, 00:26
                no i pewnie, genetycznie modyfikowane sa lepsze !
          • inez21 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 19:09
            Babko-podstawą greckiej sałatki jak zresztą wielu innych jest ogórek i pomidor i
            wcale nie są gorzkie!!!!!
            Prawdą jest że nie powinno się ich łączyć ale to ze wzgledu na walory odżywcze a
            nie smakowe. Nawet w najlepszych restauracjach sałatka grecka zawiera ogórek i
            pomidor i nigdy nie zdażyło się aby były gorzkie.
            Pozdrawiam
          • chicarica Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 20:59
            ZAWSZE robię sałatkę grecką z pomidorami i ogórkami i nic gorzkiego się nie
            wydziela. Ponoć jakiś tam składnik, potas czy coś, nie przyswaja się z jednego z
            tych warzyw jeśli jemy je w towarzystwie drugiego, ale prawdę mówiąc sałatka
            grecka smakuje tak rewelacyjnie, że walić potas wink
          • jusytka popieram - nigdy nie mieszam pomidora i ogórka 30.12.06, 23:08

• lola211 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 31.12.06, 09:56
            Babka- niezupelnie.Pomidory i ogorki nie moga dłuzej lezec razem w salatce , bo
            z pomidorow "uciekaja" witaminy- nie zadne tam gorzkie substancje.
            Polaczyc te warzywa nalezy przed podaniem na stol i juz.Dlatego jak robie
            salatke to ukladam warzywa warstwami, rozdzielajac pomidory i ogorki, mieszam
            tuz przed podaniem.
    • lola211 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:41
      Podpowiem przy okazji:przepis na swietny sos do salatek- pasuje do twojej, ale
      bez fety(czyli juz nie greckasmile- robie winegret z oliwy, musztardy francuskiej
      z calymi ziarnami gorczycy(ze 2 łyzki), odrobiny octu winnego, łyzki cukru
      (rozpuszczam w goracej wodzie) lub łyzki miodu i ziol prowansalskch.Dodaje tez
      odrobine oleju z dyni, ale i bez niego dobry.To ubijam i na koniec dodaje kilka
      łyzek majonezu.Sos jest swietny, moi goscie zawsze sie domagaja michy swiezych
      warzyw z tym sosikiem, pychasmile.
      • lola211 Re: zapomnialam o najwazniejszym! 30.12.06, 13:54
        czosnek- trzeba wcisnac ze dwa zabki, dobrze ze mi Rita przypomnialasmile.
        • rita75 Re: zapomnialam o najwazniejszym! 30.12.06, 13:57
          te wyprobuje twoj przepis...a do salatki pieczone zimniaki, gyros i tzatzikismile
      • inez21 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:55
        Lola fajny pomysł na sossmile Muszę wypróbować, myślę też że można nie dodawać do
        niego majonezu i wtedy do fety też będzie pasował.
    • iwoniaw Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:41
      Zdecydowanie bez kukurydzy. A sos daję winegret, jak już któraś z dziewczyn
      napisała.
    • rita75 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:52
      albo tatziki firmy prymat, albo czosnkowy- knora?)

a dlaczego musisz stosowac te substytuty?
      Nie wystarczy oliwa, wycisniety czosnek, ocet winny, troche cukru, sol?
    • owianka Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 13:57
      Na pewno będzie super, ale nie będzie grecka smile Ponoć Grecy się strasznie
      denerwują, kiedy sałatkę z dodatkiem zielonej sałaty nazywa się sałatką grecką
      smile (Kiedyś w TV śniadaniowej jeden Grek o tym mówił)

Ja robię tak: papryka (2 lub 3 kolory), ogórek, cebula (cieniutkie plastry),
      pomidor, oliwki, feta, sos winegret. Zimą drogo wychodzi sad
      • lola211 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 18:47
        To tak jak ruskie pierogismile.
    • kawka74 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 14:01
      ja robię bez kukurydzy: feta, oliwki, pomidor, sałata, ogórek zielony i sos
      grecki (z torebki, oczywiście wink
      BTW przyprawa prymatu jest palce lizać - choćby do serka homogenizowanego
      • dominika8 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 16:29
        ja podobnie, tylko jeszcze papryka w 3 kolorach i czerwona cebula
        a mój trick na ser feta, który podpatrzyłam w jakiejś knajpie, to przeciskam
        fetę przez wyciskarkę do ziemniaków. Robią się takie ,,makaroniki"
        • annak07 i sos 30.12.06, 16:38
          Jejuuulllku UWIELBIAM
    • chicarica Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 21:02
      Klasyczna, grecka sałatka horiatiki to:
      pomidory, ogórki, cebula czerwona (ta w Grecji ciut inaczej smakuje, cebulowo
      ale nie ostro), oliwki, feta. Prawdziwa grecka feta trzyma się w kawałkach, nie
      jest taka mazista jak ta polska. Jako sos - tylko i wyłącznie oliwa z oliwek
      plus odrobina octu winnego, żadnych wynalazków typu knorr itp. Prostota jest
      najlepsza.
      Jeśli dasz kukurydzę (ogólnie uwielbiam, ale w tej sałatce mi nie smakuje) czy
      inne rzeczy, to już nie będzie sałatka grecka.
      • chicarica Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 21:03
        Aha, oliwki czarne oczywiście, i w całości, nie krojone.
    • sara70 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 21:12
      Bedac kilka razy w Grecji pytalismy Grekow jak robia swoja pyszna salatke. Mam
      wyprobowany wielokrotnie przepis, bo salatke grecka uwielbiam i ta w moim
      wykonaniu najbardziej przypomina mi to co jadlam w Grecji: zielona salata
      (pocieta w dosc cienkie paseczki), pomidor pokrojony na dosc duze kawalki,
      ogorek zielony obrany, pokrojony na dosc duze kawalki, papryka koniecznie
      zielona przecieta na pol i pokrojona w cieniutkie plasterki, czerwona cebula
      (koniecznie bo ma jednak inny smak niz biala), przecieta na pol i pokrojona w
      cieniutkie plasterki, to wszystko lekko osolic, dodac oregano i polac oliwa z
      oliwek, najlepiej z pierwszego tloczenia (do greckiej nie dodaje sie pieprzu).
      Do tego feta w grube plastry posypana oregano i polana oliwa, ulozona na
      salatce albo na osobnym talerzyku (nie miszac z salatka bo sie packa
      robi smile) ). Oczywiscie trzeba dodac jeszcze oliwki, najlepiej czarne, ale ja
      nie lubie wiec mam grecka bezoliwkowa smile). Naprawde ta salatka pachnie Grecja
      (zwlaszcza zapach oregano z czerwona cebula smile ). Smacznego!
      • jusytka sałata w greckiej sałatce? 30.12.06, 23:13
        Ciekawe rzeczy opowiadasz, ja będąc w Grecji nigdy nie spotkałam sałaty w
        greckiej sałatce, która jest tam podawana niemal wszędzie, a dodanie do niej
        kapusty to już profanacja (choć oczywiście każdy ma prawo do swoich smaków)- nie
        nazywajmy tego jednak sałatką grecką !!!
        • sara70 Re: sałata w greckiej sałatce? 30.12.06, 23:23
          No wlasnie, ciekawe. Jadalam salatke grecka i w hotelach, i w tawernach na
          zapyzialej greckiej prowincji i zawsze byla salata (co do kapusty to sie
          zgadzam, nienawidze pseudo salatek z kapusta pekinska). Natomiast bez podaje
          sie w Polsce w greckich knajpach. Co ciekawe zawsze slyszalam, ze salaty nie
          kroi sie nozem, a oni wlasnie kroja, moze nie bylysmy na tych samych
          wyspach big_grinDD.
    • edorka1 Hehe :))) to jest grecka sałatka made in poland :) 30.12.06, 21:13
      a prawdziwa grecka - elliniki - sałatka której zjadałam w Grecji tony to li i jedynie: pomidor, ogórek, oliwki - najczęściej czarne(w całosci), cebula czerwona - krojona w dosć grube talarki, feta w kostkę i to całkiem spora kostka, oliwa!!!!, pieprz i sól do smaku. Czosnek wbrew pozorom wcale nie.I ta sałatka jest raczej grubo krojona i świetnie się ją je z bułką którą łamie się w rękach i w sosie oliwnym macza... Cała reszta to są wariacje na temat, ale oryginalna "elliniki salata" ma składniki jak powyżej.I możecie być pewne, że kukurydzy w niej nie ma smile)).
      Oliwki greckie to osobna sprawa, sporadycznie udaje mi sie w Polsce dostać oliwki smakujące jak te w Grecji...te w słoikach z Hiszpanii są zupełnie inne...no ale ja jestem zepsuta latami spędzonymi w Elladzie smile)).
      • moofka Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 30.12.06, 21:15
        pewnie twoja smakuje bosko z oryginalnie greckich skladnikow
        zimowy polski pomidor to megaohyda
        dlatego poza sezonem prawie w ogle greckiej nie robie
        a papryki w oryginalnym przepisie nie ma czyli?
        • chicarica Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 30.12.06, 21:38
          No niestety, z oryginalnych składników smakuje o niebo lepiej.
          Feta polska jest mazista, czerwona cebula pali w gardło. Grecką fetę, tą
          prawdziwą, można u nas dostać, ale jest droga. Czasami sobie robię takie małe
          szaleństwo i kupuję. Oliwek greckich w ogóle nie można u nas dostać, a te co są,
          smakują zupełnie inaczej.
          W zimie nasze pomidory i ogórki smakują do kitu.
          • edorka1 Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 30.12.06, 22:01
            Co do fety to w Polsce nie sposób dostać fety, tak zresztą jak w Grecji nie uświadczysz normalnego białego sera. He, do dziś pamiętam szok totalny, jakim była moja pierwsza wizyta w sklepie z serami w Grecji...powalił mnie zapach ( kto zgadnie co mam na myśli haha)i te sery kozie i owcze z beczek w wielkich kawałkach....i dwie rzeczy - jestem absolutnie pewna - nigdzie nie smakują jak w Grecji - feta i oliwki.Jeszcze frappe i wino, ale to ze wzgledu na dodatek w postaci miejsca smile)).
            Udało mi sie kilka razy w Almie dostać oliwki robione na grecki sposób - zbliżone ale nie to...
            No i fakt - pomidor czy ogórek w Grecji w środku zimy jest pyszny, ziemniaki zawsze są tam "młode" i wogóle warzywno - owocowe bazary to zawsze jest orgia kolorów i smaków. Zima jest czasem pomarańczy...
            Rozmarzyłam się smile)).
          • jusytka Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 30.12.06, 23:16
            Każda cebula będzie palić w gardło, jeżeli wcześniej nie skruszeje w odpowiednim
            sosie
            • chicarica Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 31.12.06, 10:16
              I tu się mylisz.
              Grecka czerwona cebula w smaku, nawet świeżo pokrojona, jest łagodna - chociaż
              pachnie cebulowo. Także nie każda. A co do kruszenia - nie za bardzo lubię takie
              wymemłane warzywa które od kilku godzin leżą niby w celu "przegryzienia" -
              stokroć wolę świeżo pokrojone i chrupiące.
              • jusytka Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 31.12.06, 10:49
                Grecka sałatka powinna być zrobiona na ok pół godziny przed podaniem i
                oczywiście nie wolno fety mieszać z resztą tylko układamy ją na wymieszanych i
                połączonych z sosem warzywach. Cebulę (jeśli jej ostry smak komuś przeszkadza)
                można polać sosem wcześniej, by skruszała, takie osoby czasem zastępują ją też
                szczypiorkiem, ale to już nie to samo ... A co do cebuli w Polsce tez mozna
                spotkać te mniej i bardziej palące w zależności od gatunku ...
                • edorka1 Re: Hehe :))) to jest grecka sałatka made in pola 31.12.06, 11:00
                  cebula grecka jest faktycznie łagodniejsza od naszej i słodsza i jakby bardziej krucha i nie przypominam sobie żeby ktoś ją zalewał oliwą w celu przegryzienia...A jeszcze zasadnicza sprawa, ze i tam sałatki w knajpach dla turystów często robi się na rózne sposoby i sąrózne wariacje z sałatą i innymi dodatkami bo te turyści po prostu lubią. A jadłyście w Grecji sałatę z kapusty- lachanosalatę - z oliwą i sokiem z cytryny??? Mniam mniam...prosta i popularna i jakże smaczna smile.Jedna z moich ulubionych.
      • edorka1 no i jeszcze oregano !!!!koniecznie!!!! 30.12.06, 21:17
        zapomniałam a to bardzo bardzo ważne!!!!
        smile)))
    • sara.24 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 21:32
      Ja robię tak: 2 ogórki, 1-2 pomidory, trochę sałaty, 1 opakowanie sera feta,
      słoik zielonych oliwek, czasem 1 cebula, do tego 2 opakowania sosu koperkowo-
      ziołowego knorra. Aż mi się zachciało zrobić wink
    • jusytka nie bardzo 30.12.06, 23:04
      To na pewno nie będzie grecka sałatka, tzn taka jak ją grecy przyrządzają.
      Oczywiście każdy ma prawo do własnych smaków i na jej bazie robić inne, podobne,
      ale to już nie będzie sałatka grecka, która powinna składać się z pomidorów,
      papryki cebuli oraz oliwek oczywiście polana oliwą w sosie a'la vinegret
      • jusytka Re: nie bardzo 30.12.06, 23:06
        zapomniałam o najważniejszym serze feta, oczywiście najlepiej owczymwink Pyszna,
        nam z mężem ta sałatka nigdy się nie znudzi i jemy ją bardzo często.
    • marghe_72 Re: czy to dobry przepis na sałatkę grecką? pomóż 30.12.06, 23:13
      zerknij tu
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,30311858,30311858.html?f=777&w=30311858&a=30311858
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39950619,39950619,0,2.html?v=2
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36941482,36941482,0,2.html?v=2
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,31623022,31623022,0,2.html?v=2
      • anyaa justyka ma rzcję 30.12.06, 23:41
        Popieram justy
      • anyaa justyka ma rację 30.12.06, 23:42
        prawdziwa grecka sałatka jest bez salaty.
        Ale mi apetytu narobiłyscie, jutro zrobię smile
        • lady_sza Re: justyka ma rację 31.12.06, 10:22
          szkoda,że się wirtualnie porcji nie da przesłać, narobiłyście dziewczęta
          ciężarnej smaku, muszę lecieć teraz do sklepu, a deszcz padasad

pozdrawiam
          • jusytka Re: justyka ma rację 31.12.06, 10:53
            Nie tylko tobie, zaraz zabieram się również za nią, bo też mi się zachciałowink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka