aleksandra19811 02.02.07, 11:41 typu jabłko, śliwki, zupki, warzywka i co bardziej się opłaca ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emilly4 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 13:26 Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi! Chodzi ci o warzywa do chrupania,czy co?? Normalne nie sloiczkowe jedzenie,mozesz wprowadzac do diety dziecka wtedy kiedy jest na to gotowe-dzieci na piersi od 5-6miesiaca,a na butli od 4 miesiaca. Kto powiedzial,ze na poczatkiu maja byc tylko sloiki?? A co sie bardziej oplaca?? Za maly sloik przetartych jabluszek zaplacisz 3- 4zl,a na targu za 3-4 zl masz 2kg jablek..wiec sama sobie oblicz... ***Czasami mam wrazenie,ze niektorzy zyja w bajce i dopiero sie obudzili..jw.*** Odpowiedz Link Zgłoś
asiakal Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 13:34 No właśnie, ja tez nie bardzo rozumiem pytanie. "Słoiczkowe" jedzenie to masz na myśli takie papkowate, przecierane czy jedzenie gotowe kupowane w sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamucha27 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 03.02.07, 09:56 na początek jabłko, potem banan Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 15:24 Niewątpliwie bardziej opłaca się samemu gotowac zupki, ścierac owoce. Chyba ze nie masz na to czasu i ufasz temu, ze jedzonko w słoiczku jest zdrowesze i bez żadnych polepszaczy...i ma tak dłuuugi termin ważności... Odpowiedz Link Zgłoś
beebee80 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 15:39 To że słoiczki mają długi termin ważności to jeszcze nie znaczy że są niezdrowe. Czy do przetworów robionych w domu też dodajesz konserwanty, polepszacze?! A przecież mają długi termin ważności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 15:45 Porozmawiaj z technologiem żywności Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 03.02.07, 16:47 > Porozmawiaj z technologiem żywności W kwesti zdrowia dziecka lepiej porozmawiać z pediatrą a kazdy pediatra powie, ze lepsze jest dla niemowlęcia jedzenie ze słoiczka niż robione w domu, jesli się nie znam żródeł pochodzenia skłądników. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 15:52 Niby tak, ale do przetworów domowych dodaje się dużo cukru. A co do zupek - nie wiem jak można byłoby zrobić w domu przetwory z jarzyn z dodatkiem mięsa tak żeby stały dwa lata i to nawet nie w lodówce. Dlatego uważam że jakoś te słoiczki muszą konserwować, cudów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
emilly4 CO do sloiczkow!! 02.02.07, 18:16 Gotowe dania sa zdrowe! Zawieraja dokladnie to co niemowle potrzebuje. Nad ich skladem czuwaja specjalisci,a warunki w jakich produkuje sie potrawy,sa rygorystycznie kontrolowane.Dania ze sloiczkow nie zawieraja niepotrzebnych tluszczow,sztucznych barwnikow,ani konserwantow. DLUGI OKRES PRZYDATNOSCI DO SPOZYCIA zawdzieczaja zastosowaniu specjalnej technologi-potrawy gotuje sie na parze o wysokiej temperaturze,zamyka sloiki w prozni i sterylizuje!! A wy jak robicie przetwory domowe,ze tak dluuuuuuugo stoja w piwnicy?? Gotujecie,prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Emilly4 02.02.07, 19:34 Daj spokój. Jest grupa matek, których nigdy nie przekonasz i tyle. Słoiczki są wg nich szkodliwe.. I dobrze , każdy ma prawo do własnego zdania. Temat był wałkowany już setki razy.. Niech zatem każdy robi co uważa za dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 03.02.07, 16:48 > Dlatego uważam że jakoś te słoiczki muszą konserwować, cudów nie ma. Nie ma cudów jest pasteryzowanie Pasteryzowac można również przetwory domowe i wtedy mogą również długo stac na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 22:09 Nawet jeśli nie miałaś biologii w szkole to nie szkodzi. Przeczytaj sobie gdzieś w słowniku lub innym źródle wiedzy definicję słowa PASTERYZACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
emilly4 pAsTeRyZAcJa!! 03.02.07, 12:51 mw144 napisała: > Nawet jeśli nie miałaś biologii w szkole to nie szkodzi. Przeczytaj sobie gdzie > ś w słowniku lub innym źródle wiedzy definicję słowa PASTERYZACJA. PROSZE BARDZO: Pasteryzacja - sposób zapobiegania szybkiemu psuciu sie produktów żywnosciowych, głównie płynów, na skótek działania znajdujących się w nich drobnoustrojów. Proces pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury, w której giną już drobnoustroje, lecz nie powoduje jeszcze zmian samego produktu. Pasteryzacja pozwala wiec zachować własności smakowe i odżywcze produktu i nie wywołuje rozpad zawartych w nim witamin. Przeprowadza się ją zwykle w temperaturze od 60 do 100°C. Metoda ta została wynaleziona w połowie ubiegłego wieku przez wielkiego uczonego francuskiego chemika i bakteriologa Louisa Pasteura (1822 - 1895) podczas prowadzonych na zlecenie francuskich piwowarów badań przyczyn kwaśnienia piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
fanaberia77 Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 19:41 Nie no jasne...są super zdrowe, jak paróweczki i danonki, bo przecież rekomendowane przez ... no właśnie, kogo...??? Ano tych co sprzedali się reklamie A swoją drogą...nikt tu nigogo nie ma zamiaru przekonywa...ale raczej uświadomi warto...Polecam porozmawia z niezaleznym technologiem żywności. A swoją drogą zawsze mnie dziwiły te tabele na etykiecie odnośnie wartości odzywczych... Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 02.02.07, 22:44 fanaberia77 napisała: > A swoją drogą zawsze mnie dziwiły te tabele na etykiecie odnośnie wartości > odzywczych... Co masz na myśli ? Odpowiedz Link Zgłoś
anja_p Re: Kiedy normalne nie słoiczkowe jedzenie ? 03.02.07, 09:28 A gdzie mieszkasz? Ja na śląsku i nie zaryzykowałabym kupna jabłka czy marchewki dla niemowlaka. Wybieram konserwanty niż metale ciężkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter moje córki prawie w ogóle nie jadły dań gotowych 02.02.07, 23:38 ze słoiczków i to nie dlatego abym była ich przeciwniczką tylko nie chciały i już. "Normalne" jedzenie wg. tabel żywienia dzieci dostawały od 5 miesiąca życia (obie karmione wcześniej Bebilonem Pepti). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: moje córki prawie w ogóle nie jadły dań gotow 03.02.07, 15:12 Po pierwsze dania dla dzieci w słoikach nie są pasteryzowane tylko apertyzowane a to duza roznica. Po drugia zgodnie z normani są koserwowane, zresztą na kazdym słoiczku jest napis"nie zawiera konserwantów*" a na dole słoiczka *- zgodnie z przepisami prawa. Poza tym nie wiem czy zauwazyłyscie ale na wielu produktach dla dzieci jest napisane - "wzbogacone w wit C" i nie jest to wzbogacanie z troski o niedobory tejze wit u maluchów tylko witC(kwas askorbinowy) to powszechie stosowany w przem spozywczym koserwant. Nie twierdze, ze marchewka kupiona na ślasku jest lepsza niz słoiczek ale nie mozna tez przeceniac wartosci odzywczych tych dan gotowych. Odpowiedz Link Zgłoś