19.04.03, 21:38
Cześć !
Czy ośmiomiesięcznemu dziecku można już czymś doprawić zupkę , np. odrobiną
soli ?
Anka
Obserwuj wątek
    • sasha3 Re: przyprawy 20.04.03, 06:19
      Witaj!
      Wiadomo ogolnie, że sol jest niezdrowa, ale... ja zawsze dodawalam odrobine do
      zupki ze sloiczka. Wydaje mi sie, że potem dziecku latwiej bedzie sie
      przestawic na "dorosle" jedzenie. Moj synek ma 9 m-cy, od 6 m-ca jadal zupki
      sloiczkowe, a od miesiaca je juz zupy gotowane dla calej rodziny i nie zauwazyl
      specjalnej roznicy.
      Pozdrowionka i Wesolych Swiat!
      • orfii Re: przyprawy 20.04.03, 20:38
        Cześć! Wczoraj przeczytałam , że nie należy przyprawiać do 1 roku życia, ale
        może minimalne ilości nie szkodzą - a poprawią odrobinę smak (szczególnie zupek
        ze słoików). Pisząc o przyprawzch miałam na myśli sól, cukier ale zastanawiam
        się czy np. z cynamonem też trzeba czekać ( poprawia trawienie )...- może już
        można wreszcie dziecku urozmaicić smaki?
        Pozdrawiam i również życzę Ci Wesołych Swiąt
        Anka
        • sasha3 Re: przyprawy 22.04.03, 10:40
          Czesc!
          Ja jestem jak najbardziej za urozmaicaniem dziecku smakow. Trzeba tylko
          wiedziec, ktore przyprawy sa odpowiednie dla malych dzieci, ja niestety nie
          znam sie na tym, wiec nie bede zabierac glosu.
          Pozdrowionka
    • magdalenack Re: przyprawy 22.04.03, 11:20
      Ja nie doprawiałam zupek solą, może dlatego że sama bardzo mało solę i nie
      lubię słonego jedzenia. Używałam za to różnych ziół - oregano, bazylia, zioła
      prowansalskie, suszona zielona pietruszka i koperek. w niewielkich ilościach
      oczywiście. Mala dostawała też ryż z jabłkami z cynamonem, być może trochę za
      wcześnie, ale smakowało jej.
      Cóż, jestem troche przewrażliwiona na punkcie soli, większość osób używa jej za
      dużo więc po co od małego dziecko przyzwyczajać do słonego smaku. Ale to moja
      opinia.
      Z cukrem też uważam, ale to dlatego że samej trudno mi sie oprzeć słodyczom i
      chciałabym tego oszczędzić mojej córce.
      Pozdrawiam
    • agab51 Re: przyprawy 22.04.03, 20:21
      myślę że można. odrobinka soli, czy cukru na pewno poprawi smak potraw. poza
      tym delikatne przyprawy i zioła. przecież koperek można podawać już
      maleństwom, więc ziemniaczki -purre posypane koperkiem czy natką pietruszki
      nabiorą zupełnie innego charakteru. można też majeranek, oregano, bazylię i
      inne delikatne przyprawy, wedle smaku. u nas cieszy się powodzeniem krupnik-
      za każdym razem inna kaszka (lub ryż) i inne przyprawy. na cebulę i czosnek 8
      miesięcy to za wcześnie, ale odrobina szczypiorku (lub posiekanego pora) nie
      powinna zaszkodzić. także zajadamy się ryżem z jabłkami i odrobiną cynamonu (
      jabłka to jedyne owoce w diecie, więc tym bardziej musi być smacznie).
      ostatnio również wprowadzamy do diety kiełki rzodkiewki i rzeżuchę- troszkę
      ostre, ale jakie za to smaczne!
      powodzenia i smacznego.
      agab51
      • orfii Re: przyprawy 21.05.03, 20:54
        Dziękuję za odpowiedzi . Do dziś jednak boję się dodać soli czasem używam
        glukozy , natomiast na dodawnie majeranku czy bazylii bym nie wpadła . szkopuł
        jednak w tym, że nie bardzo wiem do jakich zupek mogłyby pasować , bazylia może
        do pomidorowej ? a wy do czego dodajecie te przyprawy ?
        Pozdrawiam Anka
        • magdalenack Re: przyprawy 22.05.03, 08:59
          orfii napisała:

> Dziękuję za odpowiedzi . Do dziś jednak boję się dodać soli czasem używam
          > glukozy , natomiast na dodawnie majeranku czy bazylii bym nie wpadła .
          szkopuł
          > jednak w tym, że nie bardzo wiem do jakich zupek mogłyby pasować , bazylia
          może
          >
          > do pomidorowej ? a wy do czego dodajecie te przyprawy ?
          > Pozdrawiam Anka

Bazylię nawet do chleba z dżemem smile)) Bo uwielbiam smile

A na poważnie. Nie jestem specjalistką od przypraw i dodaję je troche na
          wyczucie. Kieruję się też informacjami podanymi na opakowniach z przyprawą. Tam
          często jest napisane do jakich potraw pasują i z jakimi innymi przyprawami
          najlepiej je łączyć.
          Bazylia pasuje do dań z pomidorami, ja dodaję ją do prawie każdej zupy
          jarzynowej. Majeranek pasuje mi do dań i zup z fasoli oraz ziemniaków. Często
          gotuję sosy jarzynowe lub jarzynowo mięsne do makaronu lub ryżu i przyprawiam
          je wedle fantazji - a to po włosku (bazylia, oregano), albo po prowansalsku
          (zioła prowansalskie), węgiersku (papryka) albo jeszcze inaczej. Ostatnio
          odkrywam gałkę muszkatołową, wspaniale pachnie.
          Nie zapominaj też o ziarnach jałowca - do pieczeni, gulaszu. W ogóle z mięsem
          dobrze mi się komponują tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy.

Polecam też programy Makłowicza - sporo mówi o przyprawach charakterystycznych
          dla różnych kuchni. Czasem w dosyć zaskakujących dla nas zestawieniach.

Czy po lekturze mojego postu już wszyscy zgadli że moim ulubionym miejscem w
          sklepach jest półka z przyprawami ? smile))

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka