Dodaj do ulubionych

Maslo w zupce

13.02.07, 21:16
Mam pytanko dotyczace przepisow na zupki dla najmodszych 5 miesiecznych
pociech. Znalazlam jakis przepis w ktorym do zupki trzeba dac troche masla.
Czy taki maluch moze juz dostawac produkty pochodne od mleka krowiego? I
jeszcze jedno czy moge mu dosladzac marchewke glukoza, czy sie jeszcze wstzymac?
Obserwuj wątek
    • twixy Re: Maslo w zupce 13.02.07, 21:30
      Ja daję łyżeczkę masła. Albo jak nie mam świeżego łyżkę oliwy z oliwek. Nic
      dziewczynom nie było. Dostają też jogurt naturalny i jest ok.
      • pyzula3 Re: Maslo w zupce 13.02.07, 21:32
        dawalas jogurt od 5 miesiaca?
        • twixy Re: Maslo w zupce 13.02.07, 21:36
          Tak w deserach np jabłko z jogurtem. Hipp ma takie gotowe deserki. Samego nie
          chciały jeść bo bez cukru. Powoli zaczynam rozbieg żywieniowy.
          • pyzula3 Re: Maslo w zupce 13.02.07, 21:47
            Wiesz co, przegladam teraz katalog z produktami hippa i nie znalazlam takiego
            deserku jak jablka z jogurtem od 5 miesiaca. Moze masz jakis link do tego
            produktu to chetnie bym poczytala?
            • twixy Re: Maslo w zupce 13.02.07, 21:58
              Tam są jakieś inne owoce, chyba jagody. Chyba, że pomyliłam z gerberem. Nie
              wiem już czasem sama co mogę dawać, a co nie. MAm książkę "1 rok z życia
              dziecka" oprócz tego korzystam z netu, przeglądam schematy hippa, nutricii i
              gerbera i wszędzie piszą co innego. Mam słoiczek śliwek hippa niby od 4go
              miesiąca. Trochę się boję więc poczekam. Ale wczoraj dałam morele. Też sensacji
              nie było. Nie jestem mamą nowej generacji tzn: mleko do 6go miesiąca i herbatka
              koperkowa. Ale nie dodaję soli i cukru póki jest zjadliwe.
              • pyzula3 Re: Maslo w zupce 13.02.07, 22:03
                W tym problem ze ja w ramach oszczednosci ( bo sloiki sa wg mnie za drogie )chce
                gotowac sama , ale mojemu synowi smakuja niestety tylko sloiki i to te
                najdrozsze Hippa. Jak mu ugotowalam marchewke to jej nie chcial jesc i dlatego
                sie zastanawiam czy moge ja doslodzic glukoza, albo dodac maslo. Maly ma 4,5
                miesiaca i to jego pierwsze posilki procz cyca.
                • vanilla.an Re: Maslo w zupce 14.02.07, 00:02
                  Ja uważam ,że odrobinka świeżego masełka nie zaszkodzi.Pozdrawiam
                  • pyzula3 Re: Maslo w zupce 14.02.07, 11:31
                    jest tu moze jakas mama przeciwna podawaniu masla i glukozy 5 miesieczniakowi?
                    • hipopotamama Re: Maslo w zupce 14.02.07, 11:42
                      Ja dodaję oliwy z oliwek. Masła się boję, moja córka ma sześć miesięcy.
                      Tym, że młody nie chce jeśc Twoich specjałów to się nie przejmuj. Małymi
                      krokami napewno w końcu się przyzwyczai. Podawaj konsekwentnie choć po dwie
                      łyżeczki. Z tą glukozą to niezbyt udany pomysł bo co zrobisz jak dojdziecie np.
                      do szpinaku albo indyka?
                    • becia_bs Re: Maslo w zupce 14.02.07, 11:50
                      Ja też daję masło. A glukoza po co? Żeby było słodsze?
                      Ja też zaczynałam od marchewki i ziemniaka i mała też nie była zachwycona.
                      Gotowałam jej sama, więc też pomyślałam, że to może niechęć do moich wyrobów.
                      Kupiłam więc słoiczek "marchewka + ziemniak" i było bez zmian, czyli nadal była
                      niechętna jedzeniu. Dlatego po kilku dniach zaczęłam wprowadzać inne warzywa -
                      stwierdziła,że może nie lubi marchewki (ja jej nie cierpię). Nowe warzywa
                      wprowadzałam co 3-4 dni i tym sposobem, gdy skończyła 5 miesięcy jadła już:
                      ziemniaka, marchewkę, pietruszkę, pora, selera, brikuły i dynię. Zazwyczaj
                      dodaję do zupek marchewkę, ale nigdy nie jest ona warzywem dominującym.
                      Zazwyczaj dominuje dynia, por albo brokuł. Poza tym do każdej zupki dodaję
                      trochę soku jabłkowego.

Może spróbuj innych warzyw na zmianę smaku zamiast podawania glukozy. Ugotuj
                      jej np. dynię z ziemniakami - ona jest taka bardziej słodkawa.
                      • pyzula3 Re: Maslo w zupce 14.02.07, 12:42
                        dzieki za rady. Kupie ta dynie, moze zadziala smile
                      • pyzula3 Re: Maslo w zupce 14.02.07, 12:46
                        A powiedz mi jeszcze jak Ty gotujesz ta dynie?
                        • lidkaaa Re: Maslo w zupce 14.02.07, 13:59
                          Wrzuć do wrzącej wody i na małym ogniu gotuj do miękkości.
                        • becia_bs Re: Maslo w zupce 14.02.07, 16:18
                          Wszystkie warzywa gotuję tak samo - na parze (w specjalnym garnku). Ale pewnie
                          można też normalnie w wodzie. Ja akurat mam taki garnek i bardzo go sobie
                          chwalę. Akurat dynia gotuje się bardzo szybko (w przeciwieństwie do np.
                          marchewki). Potem miksuję i dodaję trochę wody (z gotowania) aż do uzyskania
                          właściwej konsystecji. Mojej małej bardzo smakuje.
                          • pyzula3 Re: Maslo w zupce 14.02.07, 18:05
                            tez mam parowar. Ugotuje malemu te warzywka na parze. Dzieki.
    • klubmm po 9 miesiącu 14.02.07, 18:17
      Mój pediatra zalecił spożycie nabiału czyli m.in. masła i jogurtu po 9
      miesiacu. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka