Dodaj do ulubionych

Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daje

13.07.07, 12:42
W TRAkcie mojego macierzyństwa zapomnialam jak to bylo z tymi serkami -bo
moja corka ma 7 i pól miesiaca je wszystko tzn zupki mieska chrupki grysik ,
daję jej pomidorówkę makaron i ale za chiny nie mam pojecia kiedy i czy juz
moge jej dać te serki. I czy zacząć od danonków czy zwyklych serków lub
jogurtów naturalnych -dodam ze nie jest uczulona na mleko krowie bo takie juz
je od miesiąca jedyne zresztą jakie lubi z grysikiem.
Obserwuj wątek
    • dorianne.gray Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 12:52
      Jogurt już możesz, a za danonki zaraz zostaniesz pożarta wink
      • arioso1 Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 13:10
        ja tam p-ko danonkom nic nie mam za wyjątkiem sytuacji sprzed 8 lat gdzie
        kupiony danonek w sierpniu okazal się spleśnialy w srodku i to na dnie.
        Wolalabym nie dawać danonkow tylko zwykle serki homogenizowane ale nie jestem
        pewna czy dziecko nie jest za male na zwykle serki
        • kaeira Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 13:41
          arioso1 napisała:
          > Wolalabym nie dawać danonkow tylko zwykle serki homogenizowane ale nie jestem
          > pewna czy dziecko nie jest za male na zwykle serki

Dlaczego wg ciebie Danonki są lepsze dla dziecka od "zwykłego serka"? Przecież
          to właśnie "zwykły serek", tylko z dodatkami. A dla dzieci zawsze jest lepszy
          produkt jak najprostszy, bez cukrów, soli, dodatkowych smaków, itp.
          (A do serka świeże owoce!)
          • arioso1 Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 13:50
            NAPISALAM ŻE WOLALABYM DAWAĆ ZWYKLE SERKI zamiast danonków -ale slyszaam że dla
            malutkich dzieci lepsze są danonki od zwyklych serków- Generalnie to już nie
            wiem jakie te serki podawać i czy już mozna
            • julamimi Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 15:44
              arioso1 napisała:

> NAPISALAM ŻE WOLALABYM DAWAĆ ZWYKLE SERKI zamiast danonków -ale slyszaam że
              dla
              >
              > malutkich dzieci lepsze są danonki od zwyklych serków- Generalnie to już nie
              > wiem jakie te serki podawać i czy już mozna

to dawaj normalne - tylko na zdrowie to dziecku wyjdzie smile.
              Danonki wg info producenta sa od 3 roku zycia. A nawet dla 3-latkow malo sie
              nadaja - no chyba ze lubisz pakowac w dziecko glownie cukier i polepszacze
              smaku.

pozdr
              • arioso1 Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 16:06
                A MOZNA DAWAĆ W 7 MIESIĄCU?
                • julia78 Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 16:14

Na litość boską MOŻNA - tylko po jaką cholerę??? Dziecko Ci od tego nie umrze,
                  ale sam producent poleca Danonki dla dzieci od 3 r.ż, a Ty jak chcesz ładować w
                  dziecko sam cukier i polepszacze to rób jak chcesz.
                  Staszek
                  FotoStaszki
                  • arioso1 Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 16:32
                    nie zamierzam ladować w dziecko zbędnych niewiadomo czego, tylko moje dziecko
                    nie wiele zjada ma ponad 7 miesiecy i wazy ledwo ponad 6 kilo.Wpadl mi do glowy
                    pomysl ,aby ja troszkę podtuczyć wlaśnie serkami. Zamierzalam dawac jej zwykle
                    normalne serki ale znajoma wmawia mi że w tym wieku mozna jedynie dawać
                    danonki, a ja juz zapomnialam jak to bylo u poprzednich maluszkach ,więc
                    dlatego pytalam czy mogę w 7 miesiącu dawać serki i jakie. I czy lepiej zacząć
                    od jogurtu czy odrazu serek. A w pierwszej myśli pytalam o danonki bo tak
                    zasugerowala mi znajoma.
                    więc skoro piszecie ze mogę dawać serek zwykly homogenizowany (nie danonek)
                    dziecku w 7 miesiącu ,tudzież tak postapię i jutro dam jej troszkę serka.
                    Dzięki wielkie za radę
                    • julia78 Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 17:42
                      Ja swojego tez podtuczam bo ma 8 miesięcy a jest poniżej 3 centyla. Waży 7260
                      więc raczej niewiele. Ale ja podaję kaszki, a do zupek oprócz mięska lub żółtka
                      dodaje jeszcze kleik ryżowy i oczywiście oliwę.
                      Co do serków-nie dawałabym jeszcze - choć znam dzieci, które jedzą już w tym
                      wieku takie rzeczy. Ja właśnie zaczynam podawanie jogurtu naturalnego...
                      • kaeira Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 18:25
                        A propos "tuczenia": awokado ładnie tuczy, jest zdrowe, a np. w USA polecane
                        jako jeden z pierwszych pokarmów.
                        My właśnie wczoraj pierwszy raz go sprobawalismy. Mała jadła aż jej się uszy
                        trzęsły (9m)
                        • chewela Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 21:33
                          czesc, a mozesz napisac w jaki sposob podajesz awokado (samo czy jako dodatek
                          do deserów )??dzieki
                          • kaeira Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 22:27
                            Do deserów to mi nie przyszło do głowy, szczerze mówiąc. Nie, samo jadła, prosto
                            "ze skórki" łyżeczką.

Awokado podaje się zwykle z cytryną no ale jak wiadomo cytrusy lepiej pozniej.
                            Jest też np. meksykańska pasta "guacamole", czyli aw.+pomidor +cebula+czosnek+
                            cytryna+chili+kminek. (Wszystko surowe). Trochę nie za bardzo dla niemowlęcia!
                            Hmm, ale właściwie mam pomysł - jutro pomieszam awokado z pomidorem i tyci
                            sproszkowanego czosnku albo startego kminku.
                          • zebra12 Avokado 14.07.07, 08:06
                            Świetnie smakuje z jajkiem na twardo! Jednak do tego zwykle dodaje się
                            ociupinkę soli...
                            • kaeira Re: Avokado 14.07.07, 09:42
                              zebra12 napisała:
                              > Świetnie smakuje z jajkiem na twardo! Jednak do tego zwykle dodaje się
                              > ociupinkę soli...

Dzięki za kolejny pomysł.
                    • agata00123 Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 23:40
                      a moze dawaj jogurt naturalny z owocami ( swiezymi)
                      albo serek ( ja taki daje) "wieluński" to jest taki twarozek sernikowo kanapkowy np. z dzemem ( najlepiej wlasnej roboty)
                      no i rzeczywiscie lepiej dawaj zwykle serki niz danonki.
                      pozdrawiam.
    • caloria Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 22:34
      hej, moj synek zaczynal od danonkow jak tylko skonczyl 5 miesiecy, teraz ma 9 i
      praktycznie je wszystkie serki i jogurty, dodaje mu do nich teraz swieze owace(z
      wlasnego ogrodka). Maly jak widzi danonka, monte lub inny serek to az piszczy z
      radosci.
    • julka261 Re: Zapomnialam od kiedy danonki i jogurt się daj 13.07.07, 23:57
      mój mały ma 7,5 miesiaca i tak od 3 dni daje mu zwykły waniliowy
      serek "radomski" .... raz dodałam owoce ale zrobiła sie woda ...wiec obecnie
      daje sam serek ...raz starłam do niego biszkopcik .....
      serków danio, danonków nie dam jeszcze długo ... po tym jak sprawdziłam ze po
      otwarciu serek danio trzyma "wygląd" (zero pleśni) przez dwa tygodnie leżac na
      stole w kuchni .... wiec według mnie ma duuuuzo chemi .....
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka