patssi 12.08.07, 16:17 jak się ją gotuje dziewuszki ?? kupiłam i nie mam pojęcia jak się za nią zabrać // Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdagl Re: Kukurydza w kolbie 12.08.07, 16:24 wrzuca sie do gotujacej posolonej wody na 10-15 minut. potem mozna dodac masło na goraca kolbę. Mrozona gotuje sie krócej niż świeża. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kukurydza w kolbie 12.08.07, 16:27 umyj, obierz z tych wszystkch włosków itp... zagotuj wodę w garnku, do którego ta kolba się zmieści (jak się nie zmieści - przekrój kolbę na pół). Ja wodę solę i słodzę (po 1 dużej łyżce). Gotuję ok. 30-35 minut. Potem wyjmuję z wody, smaruję masłem i zawijam w sebrną folię i wkładam do piekarnika na ok. 15-20 minut. --- Paweł Moje dziecko powiedziało Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Kukurydza w kolbie 12.08.07, 16:41 ja gotuję w wodzie bez soli a potem solę na talerzu, posypuję wiórkami masła... ale ślinotoku dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Kukurydza w kolbie 12.08.07, 17:01 a ja robie na grilu. Owijam w folie aluminiowa wczesniej wysmarowana maslem(folie nie kukurydze), kukurydza oczywiscie wyczyszczona z lisci paprochow i umyta i wrzucam na grila. Drugi sposob wrzucam na grila kukurydze nie oczyszczona czyli ze wszystkimi tymi liscmi Pycha jest. W piekarniku tez sie tak da zrobic ale wychodzi to o wiele dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kukurydza w kolbie 12.08.07, 17:56 im mlodsza tym szybciej a gotuje sie normalnie, jak makarom warto na dno garnka polozyc kilka zielonych listkow, z ktorych kolbe obierasz duzo samczniejsza jest wody tez nie sole dopiero po ugotowaniu na kolbe moje dziecko uwielbia taką gorącą warto z bokow wetknac patyczki do trzymania, dziecko sie nie poswini i nie poparzy Odpowiedz Link Zgłoś
tyska_edziecko Re: Kukurydza w kolbie 12.08.07, 21:17 Kukurydza do wrzątku + sól+cukier tak na góra 5-7 minut. Na koniec masełko, pyyycha Odpowiedz Link Zgłoś