ziuta36 08.07.03, 09:52 Witam, czy wiecie może jak się robi ciasto na gofry? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamapoli Re: Gofry 08.07.03, 10:27 Jeśli dobrze pamiętam: 1/2 l mleka 100 g cukru pudru 300 g mąki 2 jajka 100 g miękkiego masła w oryginalnym przepisie jest 16 g proszku do pieczenia ale ja daję tylko 1 łyżeczkę szczypta soli to wszystko miksujesz razem. I jest ciasto Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
miniutka Re: Gofry 14.07.03, 23:27 A ja robię bez masła - takie modyfikowane ciasto naleśnikowe Jajka, mąka, cukier zmiksować. Ubić osobno białka na sztywno i dodać do reszty. Jeszcze raz krótko zmiksować. te miksowania po to aby gofry miały odpowiednia puszystość, ani za mało, ani za dużo. przepisu na ciasto naleśnikowe chyba dawać nie muszę... My kochamy gofry!! Odpowiedz Link Zgłoś
maja252 Re: Gofry-dużo przepisów:))) 15.07.03, 13:55 Gofry zwykłe 2 szkl. mąki, 2 szkl. mleka 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju,szczypta soli jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, dodać mleko i olej mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. Można dodać garść rodzynek. Gofry drożdzowe 3 jaja, 1/3 kostki margaryny, sól,1 i 1/2 dag drożdży, 1/3 szklanki mleka, cukier waniliowy Przesiać mąkę, dodać jaja, stopioną margarynę, szczyptę soli, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier waniliowy lub kilka kropli esencji, ubić ciasto i pozostawić na 1 godz. Formę do pieczenia gofrów natłuścić, wlewać po 3 łyżki ciasta i piec 3-5 min. Podawać gorące. Gofry biszkoptowe Naprawde dobre gofry beda z ciasta na nalesniki biszkoptowe. Ubijasz bialka dwu jajek dodajesz zoltka operujac maka i mlekiem doprowadzasz do konsystencji nieco gestrzego ciasta nalesnikowego. No i bez gofrownicy sie nie obejdzie. ps. Niektorzy dodaja nieco cynamonu. Gofry kakaowe 250 g mąki, 200 g cukru 1/2 szklanki wody 2 czubate łyżki kakao 200 g masła lub margaryny 4 jaja, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Cukier, wodę, kakao wymieszać, zagotować i odstawić. Do gorącego płynu włożyć masło (margarynę), a gdy się rozpuści, żółtka, mąkę i proszek. Zmiksować, do lekko ciepłego ciasta dodać ubitą pianę z białek, jeszcze raz zmiksować, piec. Gofry cytrynowe 250 g mąki, 200 g cukru 1/3 szklanki wody sok z cytryny cytryny 200 g masła lub margaryny 4 jaja, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonać jak kakaowe zastępując kakao sokiem z cytryny i zmniejszając nieco ilość wody. Gofry z kwaśnego mleka 250 g mąki, 1 jajo 1 łyżka roztopionego masła 1 szklanka zsiadłego mleka szczypta soli Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Podawać z cukrem pudrem. Gofry waniliowe Przepis z ksiazki kucharskiej: 7 dag margaryny lub oliwy, 3 jajka, 15 dag cukru, 30 dag maki, 1/4 l mleka, 1/4 lyzeczki aromatu waniliowego, sol, 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia. Gofry delikatne 125 g margaryny (masla) 50 g cukru, 125 g maki 4 jajka paczka cukru waniliowego 4 lyzki slodkiej smietanki lub mleka lyzka margaryny do smarowania cukier puder do posypania 1. margaryne, cukier, make, jajka cukier waniliowy i smietanke ubijamy w misce przez 2 min., az powstanie kremowe, gladkie ciasto 2. rozgrzewamy gofrownice do sredniego poziomu, smarujemy ja starannie margaryna 3. wlewamy 2 lyzki ciasta do formy i opuszczamy pokrywke. Gdy lampka zgasnie wafel jest upieczony. Jesli pierwszy gofr jest zbyt jasny, ustawiamy forme na nieco wyzsza temperature. 4. Pieczemy pozostale gofry i posypujemy cukrem pudrem. Gofry holenderskie 300 g mąki wrocławskiej 1/2 l mleka 75 g cukru pudru, szczypta soli 100 g masła 2 jaja, 15 g proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować, otrzymując konsystencję ciasta naleśnikowego. Gofry fantazyjne -różne Rozpuścić 100g masła.150g mąki, szczyptę proszku do pieczenia 150 ml mleka- wymieszać. Dodać 120g cukru, szczyptę soli i 3 jajka i wyrobić mikserem. Dodać wystudzone, ale płynne masło, wymieszać i zostawić na 20 min., żeby "odpoczęło". Smarować gofrownicę olejem (pędzelkiem) i piec gofry po ok.4- 5 min każdy. Zamiast mleka można dodać kremówkę. Ciasto będzie delikatniejsze, Jeśli oddzielisz żółtka od białek i dodasz ubitą pianę. Można dodać do ciasta 100 g uprażonych wiórków kokosowych. Podawać z truskawkami z jogurtem, cukrem i wiórkami. Można do ciasta dodać utartą skórkę z cytryny. Albo zamiast 120g cukru dodać 100 i jeszcze 100g surowej masy marcepanowej. Pyszne z sosem ze śliwek i pistacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
miniutka Re: Gofry-dużo przepisów:))) 16.07.03, 20:53 Wow! Jestem pod wrażeniem ) Ale u nas specjalistą od gofrów jest mój mąż a on jest konserwatystą. kakaowe nie wchodzą w grę Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
ewiesia1 Re: Gofry-dużo przepisów:))) 17.07.03, 08:43 miniutka napisała: > Wow! Jestem pod wrażeniem ) > Ale u nas specjalistą od gofrów jest mój mąż a on jest konserwatystą. kakaowe > nie wchodzą w grę > > Smacznego! Ale cytrynowe nawet najwiekszemu konserwatyście podpasują. To moje ulubione, a poza tym, na domowych gofrownicach te tradycyjne często wychodzą nie najlepiej- gofry na pianie są pewniejsze, a do takich należa właśnie kakakowe i cytrynowe. Odpowiedz Link Zgłoś