akwilo 13.11.07, 17:42 nadszedł moment, aby wprowadzic mojemu synkowi, 5, 5 mca kaszkę. Co najpierw? Zagęszczać mleko kaszką, jeśli tak, to w jakich proporcjach. Czy moze podawac kaszke pitna z butli. Jakie są dobre? dziękuję za porady i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: jaka kaszka pitna? 13.11.07, 19:08 Skoro dojrzał do potraw innych niż mleko, to podawaj je łyżeczką. Butelka zes moczkiem jest po to, zeby zastąpić pierś. Z piersi żadna pitna kaszka nie leci. Odpowiedz Link Zgłoś
akwilo Re: jaka kaszka pitna? 13.11.07, 21:15 tak własnie od paru dni uczymy sie jeść łyżeczka, zajada Sinlac. Ale miałam na mysli pitna kaszkę bądź zagęszczone mleko podawane na noc, zeby nieco dłużej przesypiał Odpowiedz Link Zgłoś
mozambia80 Re: jaka kaszka pitna? 13.11.07, 21:48 Ja daje NAN 2R (moja ma juz 7 mies.) To jest mleko zagęszczone kleikiem ryżowym. Przyrządza się go tak, jak mleko i podaje butelką. Albo do mleka dodaję kaszkę kukurydzianą Nestle (mniej niz w przepisie na opakowaniu, 4-5 łyżeczek na 180ml mleka) Odpowiedz Link Zgłoś
akwilo Re: jaka kaszka pitna? 14.11.07, 21:57 dzięki za typy. A jaki do tego smoczek? Powiększasz dziurkę w smoczku? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakf Re: jaka kaszka pitna? 15.11.07, 10:38 Ja stosuję trójprzepływowy smoczek Aventu, polecam. Bardzo dobrze leci przez niego mleko z kleikiem, jak i rozwodniona kaszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: jaka kaszka pitna? 14.11.07, 23:30 Kaszka na noc to mit. Nie ma żadnej gwarancji, że dziecko po niej pośpi dłużej. Przykładowo - w 7.-8. miesiącu moja cóka na kolację dostawała wielką soczystą gruszkę starta na tarce i zasypaną kleikiem do konsystencji kitu, poprawiała piersią do oporu. Wg teorii kaszki, powinna spać do rana. Tak naprawdę noce zaczęła przesypiać rok później. Jako dwulatka potrafi nie zjeść na kolację prawie nic około 21 (chyba że kolacja można nazwać kubek soku, warstwę almette z zlizaną z chleba i dwa gryzy tegoż chleba), poszalec, przespać do ósmej i łaskawie spożyć sniadanie koło dziewiątej, ale dziesiąta byłaby lepsza, bo o 9 panna hrabianka obgryzie wędlinę i ogórka, a godzinę, półtorej później zje suchy chleb i będzie bardzo zadowolona z posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: jaka kaszka pitna? 15.11.07, 07:32 Kaszkę miesza się z wodą/mlekiem w proporcjach podanych na opakowaniu i podaje ŁYŻECZKĄ, szególnie tak dużemu dziecku. Pitny to może być jogurt, nie kaszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.malenstwa Re: jaka kaszka pitna? 15.11.07, 10:11 Podaję kaszkę z butelki, po prostu do mleka dodaję taką ilość kaszki, żeby konsystencja była płynna (około 5 płaskich łyżeczek na 150 ml mleka). Nocy i tak córka nie przesypia, budzi się tak jak, po mleku bez kaszki, ale coś sobie przynajmniej zje innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mechanik77 Re: jaka kaszka pitna? 15.11.07, 10:44 moja córka ma 6,5 miesiąca, na drugie sniadanko tak około 10.30 dostaje kaszke BOBOVITA o różnych smakach polecam bananową, malinową i jabłkową. Na 180 ml sypię 6 łyżek mleka i 3 pełne łyżki kaszki.Podaję butelką z większą dziurką.(NUK do picia kaszy) Odpowiedz Link Zgłoś