aniigoo 12.12.07, 09:11 od kiedy można podać budyn lub kisiek taki normalny z torebki dodam ze mam synka 9 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andziulindzia Re: budyń lub kisiel 12.12.07, 13:14 Im później zaserwujesz dziecku konserwanty, barwniki i aromaty identyczne z naturalnymi tym lepiej. Kisiel możesz zrobić z soczku i mąki ziemniaczanej, budyń z mleka i mąki (a jak dodasz owoców będzie pychotka). Przepisy znajdziesz na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
happybogna Re: budyń lub kisiel 12.12.07, 15:09 Zgadzam się z poprzedniczką. Ja wprowadziłam do diety córki kisiel własnej roboty już w 8 miesiącu, ugotowałam różne mrożone owoce w niewielkiej ilości wody, troche cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej i było pycha. Jeśli chodzi o budyń to też będę robić sama, ale na razie moje dziecko jest uczulone na mleko więc budyniu nie je. Z gotowymi kisielkami i budyniami może być problem jeśli dziecko sie uczuli i potem nie wiadomo na co, a skład jest tam podejrzany dla małego dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ruda73 Re: budyń lub kisiel 13.12.07, 22:15 aniigoo - weź jakikolwiek soczek, może być bobofrut, wsyp do niego mąki ziemniaczanej (do zimnego), zagotuj mieszając i masz kisiel. oczywiscie mozesz dodać owoce. Co do budyniu, to można go zrobic na mleku modyfikowanym (osobno zrobić mleko, zagotowac trochę wody z mąką ziemniaczną - można tez z żołtkiem i połączyć). Trwa to moment, a nie ma chemii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś