kalina01 05.02.08, 22:15 Na forum Jedzenie nie znalazlam nic rewelecyjnego-prosze mnie nie odsylac Chodzi mi o danko dla 20 m-cznego szkraba, ktore zastapi mu wreszcie dania ze sloiczka. Blagam-podzielcie sie pomyslami! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hillroad Re: Makaron z sosem-ratunku! 05.02.08, 22:24 szybko i prosto robi sie sosik do "świderków" z 2-3ch marchewek, cebylki i puszki pomidorów bez skórki. najpierw cebulkę drobniutko szatkujesz, zrumieniasz, dodajesz urtartą na grubych oczkach marchewkę i zalewasz pomidorami. jak zgęstnieje dodajesz sól, pieprz i np. bazylię lub zioła prowansalskie do smaku. moja córa bardzo chętnie to jadła. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_hanulki Re: Makaron z sosem-ratunku! 06.02.08, 11:41 Moja ma rok i chętnie zjada makaron z sosem słodko - kwaśnym. oczywiście nie za często 2-4 razy w miesiącu. albo: mięsko mielone wieprzowe lub z kurczaka na patelkę troszkę podsmażyć na oliwie do tego koncentrat pom. i przyprawy: cukier, sól, papryka słodka, bazylia, oregano. Dusić do miękkości mięsa dolewając uprzednio wody żeby nie było takie gęste. makaron jaki bądź wymerdać i dawać. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: Makaron z sosem-ratunku! 06.02.08, 11:49 Moja mała je praktycznie wszystko to, co reszta rodziny. Gotuję tak, że by nie przesadzić z przyprawami i wcina jak leci. Do makaronu daje czasem zwykły jogurt, innym razem z owocami. Podaję ryż z jabłkami i róznymi sosikami na bazie piersi z kurczaka. Gotowane i surowe warzywa, czerwony barszcz, zalewajkę. Spróbuj zrobić malutkie kuleczki z mięsa mielonego, ugotuj je w niewielkiej ilosci wody, zasyp to później posiekanym koperkiem i na koniec dodaj trochę smietany. Do tego ziemniaki. Pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
agawa56 Re: Makaron z sosem-ratunku! 06.02.08, 12:57 Moje dziecko ma rok i jest wybitnie słoikowe, ale chętnie jada tzw. "kluski kładzione": serek homo (może być waniliowy) mieszasz z żółtkiem (lub całym jajkiem, jeśli nie alergik) i mąką (tyle, ile powstające ciasto zabierze), żeby zrobiła się gęsta papka. Wrzucasz po trochę na mocno gotującą się wodę, gotujesz kilka minut i gotowe. Możesz podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem, cynamonem. Można polać jakiś sokiem zagęszczonym, zrobić kleksy z jogurtu, owoców i co tam Ci do głowy przyjdzie. Inne to kaszka jaglana z jabłkami: gotujesz trochę kaszy do miękkości. W osobnym garnku rozgotowujesz 2 jabłka z dodatkiem odrobiny wody, cukru, cynamonu. Mieszasz z kaszką. Możesz doprawić jeszcze do smaku. Zamiast jabłek mogą być inne owoce. No i też możesz dodać jogurt, serek homo itp. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Makaron z sosem-ratunku! 06.02.08, 13:10 "Na forum Jedzenie nie znalazlam nic rewelecyjnego-prosze mnie nie odsylac " A jednak odeślę: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=579 Tam powinnaś napisać tę prośbę Odpowiedz Link Zgłoś
kalina01 Re: Makaron z sosem-ratunku! 06.02.08, 21:47 Wielkie dzieki-i nie zawiodlam sie znow na tym forum-super inspiracje!!! Na forum Jedzenie doczekalabym sie najwyzej z 2 odpowiedzi, juz probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś