Dodaj do ulubionych

Wypiekacz do chleba

28.08.03, 21:54
Bardzo często piekę chleb w domu. Jednak do tej pory ciasto wyrabiałam
ręcznie i chleb piekłam w piekarniku. Ostatnio zainteresowałam się tzw.
wypiekaczem do chleba firmy Panasonic. Przejrzałam strony w internecie na
ten temat. Wygląda to sensownie (tylko trochę kosztuje - ok. 900 złotych).

Mam w związku z tym pytanie - czy któraś z Was używa takiego wypiekacza i
jak on się sprawdza? Będę wdzięczna za opinie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kathy38 Re: Wypiekacz do chleba 16.09.03, 12:06
      Ja kupiłam wypiekacz na Allegro firmy Clatronic. Za niecałe 300 złotych. Byłam
      z niego bardzo zadowolona do czasu aż mi się po ok. 2 tygodniach zepsuł. Teraz
      mam nowy ale nie miałam okazji go jeszcze wykorzystać. Generalnie automat
      wyglądał jak ten z telezakupów Mango, wyrabiał ciasto OK. (na początku miałam
      kłopoty z właściwą konsystencją ciasta), chleb wychodził pyszny, nawet biały,
      za którym generalnie nie przepadam. Jest to na pewno wygoda, bo wsypujesz od
      razu wszystkie składniki, można modyfikować smaki chleba, nie wiem jednak czy
      drugi raz zdecydowałabym się na zakup maszynki takiej-sobie firmy. Ostatnio
      przy okazji remontu dokonuje różnych zakupów, w tym sprzętu AGD i przekonuję
      się, że lepiej nie oszczędzać i kupować rzeczy markowe. Oszczędzać można
      szukając sklepów, w których można kupować taniej.

pozdrawiam
    • ganga Re: Wypiekacz do chleba 16.09.03, 12:40
      ja mam taki wypiekacz od 5 lat. Jest to wygodne urzadzenie, owszem. O ile przez
      pierwszy rok uzywalam go bardzo czesto, tak teraz stoi i sie kurzy w piwnicy. Z
      prostego powodu - chleby ktore sie w nim piecze sa na drozdzach i doglebnie
      znudzil mi sie smak drozdzy, ktory w taki chlebach czuc dosc mocno sad
      Probowalam kiedys upiec w nim chleb na zakwasie, ale jakos nie wyszedl i
      skonczyl sie na tym moj zapal w pieczeniu chcleba w wypiekaczu...
      Chyba ze mnie ktos olsni i powie jak upiec dobry chleb na zakwasie w tym
      urzadzeniu.
    • b.suleiman Re: Wypiekacz do chleba 16.09.03, 12:59
      Dziękuję wam za informacje. Ja myślałam o zakupie Panasonica. Nawet go
      oglądałam. Ale też nie chciałabym ciągle piec chleba na samych drożdżach (tam
      trzeba dodawać chyba suszone?). Ciągle się jeszcze waham. Teraz piekę chleb w
      piekarniku - na zakwasie (dodaję też drożdże, ale zakwas "zagłusza" ich
      zapach). Apropos drożdży , według mnie najlepsze są francuskie, nie mają tego
      intensywnego zapachu, mają przyjemną konsystencję (kiedy je rozgniatam to same
      się rozpadają a nie "gniotą się" jak wszystkie inne. Te francuskie są dostępne
      w sklepach typu Bomi, Carrefour...

Jeszcze raz dziękuję za komentarze o wypiekaczachsmile

Pozdrawiam
      • kathy38 Re: Wypiekacz do chleba 16.09.03, 13:37
        Ja używam zwykłych drożdży w ilości 1 dag na pół kilo mąki. Lekko je podsuszam
        aby się lepiej kruszyły.
      • ganga Re: Wypiekacz do chleba 16.09.03, 21:11
        moj wypiekacz jest marki Goldstar. Jest juz wiekowy, ale ma wszsytkie funkcje,
        ktore ulatowaja zycie - ty zajmujesz sie wsypaniem ingrediencji do formy i
        nastawiasz na ktora godzine chesz miec chleb. To wsystko. Nawet nie trzeba myc
        formy do wyrabiania i piecznia chleba, bo jest teflonowa i po upieczeniu nic do
        niej nie przywiera. Czesto robilam tak, ze skladniki wsypywalam wieczorem i tak
        programowalam czas, by rano budzil nas zapach pieczonego chleba. Rozkosz.
        Dolaczona do nie go ksiazeczka z przepisami mowi tylko i wylacznie o drozdzach
        suchych, ale pieklam tak i z drozdzami swiezymi tongue_out
    • amalacho Re: Wypiekacz do chleba 21.09.03, 10:37
      mam wypiekacz Panasonic od 11 lat i wciąż go uzywam, choć nie codziennie.
      Dodawałam zsiadłego mleka, zakwasu (przy najdłuższym czasie pieczenia) i chleb
      był lepszy, choc lekki posmak drożdży zostawał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka