Dodaj do ulubionych

poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejadkiem

16.11.08, 11:35
Witam.Jestem jednym kłebkiem nerwów jak przychodzi pora
jedzenia.Albo biegam za synkiem po pokoju z łyzeczka zeby cokolwiek
zjadł,lub jak juz siedzi w foteliku to musi koniecznie czyms sie
bawic bo inaczej tez nic nie zje.Juz odchodze od zmysłow.Gotuje mu
sama zupki na miesku kupuje deserki, kaszki itd.mam wrazenie ze
wszystko juz mu sie znudziło.Prosze napiszcie co pdajecie swoim 14
miesiecznym pociechom do jedzenia i o jakich porach bo ja jestem na
granicy załamania moze za czesto chce go karmic juz sama nie wiem
gdzie robie bład.Napiszcie jak wygląda wasz plan zywienia!!Dziekuje
za rady!!
Obserwuj wątek
    • kolina74 Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 16.11.08, 13:49
      Ja jestem mam 15-mcy chlopca , to moje drugie dziecko wiec i podejscie inne,
      nauczona doswiadczeniem nie daje jak nie chce, nawet gdy pora wskazuje ze moze
      byc glodny. Skoro maly mowi lub kreci glowa na nie i zaciska usta to znaczy ze
      glodny nie jest. Kiedy zglodnieje je wszystko az pokrzykuje zebym szybciej
      karmila (z lyzeczka jeszcze sobie nie radz zbytnio). Takie male dziecko nie
      zaszkodzi sobie samo, moze to niejest takze mu sie znudzilo tylko poprostu nie
      czuje glodu.
    • julk-a11 Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 18.11.08, 12:40
      ja jestem mamą 14 miesięcznego synka i na szczęście nie mogę nażekać
      na brak apetytu u niego. Rano dostaje mleko tak 200 ml później
      czasem coś skubnie jak my jemy śniadanie , koło 12 dostaje musli z
      owocami, jogurt lub kanapkę z szynką i pomidorem, albo jajecznicę z
      1 jajka i kawałek bułki, po drzemce około 15 dostaje obiad swój
      słoiczkowy czasami jeszcze albo to co my jemy czyli albo zupę albo
      jakieś ziemniaki, mięso i surówkę z kapusty albo buraków (on lubi
      wszelkie warzywa i owoce). O 18 jakiś owoc: gruszkę , mandarynki
      banan albo co tam jest w domu i na wieczór około 20 mleko ok 240
      ml. W między czsie dostaje np poluszka albo herbatnika.
      Może faktycznie za często próbujesz dawać mu jedzenie i on nie zdąży
      zgłodnieć. Napisz ile waży i ile mierzy twój malec.
      Mój ma 83 cm i 11 kg
    • kura_bez_pazura Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 19.11.08, 11:49
      Werka witaj w klubie mam niejadków... choć powiem Ci, że powoli sobie radzę moją
      nic "niechciejącą" córcią. Po prostu jak nie chce to jej nie karmię na siłę. A
      dietę jej urozmaicam. Je dużo rzeczy tych co i my. Robię jej ryż na słono z
      warzywami i na słodko z jabłuszkiem, układam jej różne pociągi, domki, słoneczka
      na talerzu to jednak też zachęca dziecko. lubi też kaszę, kus kus z sosikiem.
      tylko niestety muszę jej wszystko lekko zmiksować ponieważ ma dopiero 2 ząbki...
      dzisiaj przymierzam się do zrobienia racuszków tylko drożdży na tą chwilę
      nigdzie nie ma. Ale nie jest zawsze tak kolorowo, czasem cokolwiek by to nie
      było po prostu nie chce i już. i ja jej wtedy nie zmuszam i zamiennie daję jej
      mleko bo nadal je lubi... i czasem je wypije a czasem nie. Moja córka np wogóle
      nie lubi kaszek, więc przestałam z nią walczyć i wogóle jej ich nie podaje...
      aha a co do częstotliwości posiłków to je mniej więcej co 4 godziny...
    • lunaa2 Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 19.11.08, 15:00
      po pierwsze nie biegac za dzieckiem ,po drugie nie dawac zadnych slodkich
      przegryzek/soków ,dziecko jak zglodnieje to zje, super niania tysiac razy ten
      problem prezerabiala .moze na necie beda gdzies jej porady w tym zakresie
      • precjozachilijska Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 19.11.08, 17:13
        Witam, moja corka tez ma 14 miesiecy,skomplikowala mi sie z
        jedzeniem, no bo papek juz nie chce, a z "doroslego" jedzenia jak na
        razie zjada tylko to, co mozna wziac w lapke: lubi omlet z mieszanka
        ugotowanych warzyw, mozna dodac kawaleczki kurczaka, tunczyka,
        ziemniaki, ryz, chodzi o to, zeby dalo to sie wziac do raczki w
        malych kawaleczkach - bo ona juz duza dziewczynka i chce sama smile.
        Sprobuj, mysle, ze on chce sam jesc, a z takim omlecikiem bez
        problemu da sobie rade. Oczywiscie wlasny talerzyk,widelczyk, i
        obiad wspolny z mama smile. Powinno zadzialac smile
        • paula_bed Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 19.11.08, 21:33
          moja mala ma tylko 7 mcy i nie jesadnie chce jesc zadnych zupek, od 5
          mca jest dokarmiana bo za slabo przybiera na wadze,jest juz prawie
          na 3 centylu.sadpsychiczne nie daje raadysad ona ejst malutka, wazy
          tylko 6500, i tez mam jej nie wmuszac?
          • blue25 Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 20.11.08, 11:03
            Miałam podobny problem z moim synkiem, w 5 miesiącu zaczęłam
            dokarmiać Sinlakiem i wtedy zaczął nieco wiecej przybierać na wadze,
            ale nadal jest na 3 centylu.Do tej pory (11 miesiecy) dostaje Sinlak
            2 razy dziennie (innych kaszek nie chce) oraz zupki, miesko do
            rękki, pieczywko, niektóre owoce w kawąłkach no i cycka 3 - 4 razy
            dziennie.
            Mój mały też na początku nie chciał zupek, ale konsekwentnie mu
            podawałam w małych porcjach, aż w końcu zjadł całą marchewkową i do
            tej pory najbardziej z warzyw lubi marchewkę.
            Dobra rada - nie dokarmiać między posiłkami. Odkąd zostawiłam 1
            karmienie nocne (wcześniej na żąanie), apetyt w ciągu dnia ma jakby
            lepszy.
            • apitulka Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 23.11.08, 13:16
              Witam! Mam 12 mies. córeczkę, która podobnie jak wasze dzieci nie chce jeść. Był
              moment, że już ładnie jadła - kaszki, deserki i zupki. Od jakiegoś czasu (od 2-3
              miesięcy)nie chce jeść kaszek. Od jakiegoś miesiąca nie chce jeść deserków i
              owoców. Teraz zaczynam się bać, że zrezygnuje i z zupek. Czy może ktoś miał
              podobny problem?
    • kasia8305 Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 28.11.08, 10:25
      Witam A ja z innej beczki Czy robiłaś małej badania kału na pasożyty? Moja
      córcia przestała jeśc jak skończyła rok, lekarka kazała zrobic badania i wyszło,
      że miała glistę ludzką. Poza brakiem apetytu nie miała praktycznie żadnych
      innych objawów- była nerwowa, a poza tym w sumie nic więcej. Najgorzej było ją
      namówic do zjedzenia obiadu, w sumie nic z gotowanych rzeczy nie chciała jeśc.
      Teraz mała ma 23 miesiące, 1,5 miesiąca temu przeszła kolejne leczenie, bo przez
      te miesiące walczyliśmy z pasożytem, mała bierze prawie od miesiąca syrop
      apetizer i wreszcie je. Czasem trzeba ją zagadac, ale jestem wreszcie spokojna i
      szczęśliwa. Wcześniej też brała syrop na apetyt, ale w ogóle nie skutkował, bo
      mała nadal miała glistę, obecnie zrobiłam 4 badania kału i póki co nic nie
      wykryto. Radzę zrobic badania w tym kierunku. Dziecko nie musi miec wielu
      objawów, żeby podejrzewac pasożyty, wystarczy chocby brak apetytu, tak było
      właśnie u nas.
      • akot80 Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 01.12.08, 10:28
        Dziecko samo się nie zagłodzi. Będzie głodne to przyjdzie. Nie ma się co
        stresować, chyba, że dziecko wyraźnie spada na wadze i jego zachowanie się
        pogorszyło.
        • akot80 Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 01.12.08, 10:35
          A co do menu to mój synek (15,5 miesiąca) je mniej więcej tak:
          ok. 6/6:30 - 180 ml mleka z odrobiną kleiku
          9 - jogurt naturalny z owocami (ok.200 g)
          12 - kanapka lub jajko smażone z chlebem lub zupa
          15 - obiad
          18 - serek wiejski (ok.200 g)
          Jeśli w międzyczasie jest głodny daję owoce, czasem zje, czasem nie. Nie pija
          soczków i słodzonych herbatek.
        • kasia8305 Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 01.12.08, 13:29
          Nie można wychodzic z takiego założenia zanim nie sprawdzi się, dlaczego dziecko
          nie je. Może jest jakiś powód, np. moja mała nie jadła z powodu glisty, a teraz
          po "wyleczeniu" (mam taką nadzieję) je pięknie. Dopiero po sprawdzeniu
          wszystkich możliwości można dojść do wniosku, że dziecko rzeczywiście może po
          prostu nie chce jeść tyle mu wystarczy i na jakiś czas odpuścić. Ale najpierw
          sprawdz czy z małym wszystko ok. Mi też tak pare osób powtarzało a okazało się,
          że moja córcia nie jadła tylko dlatego, że miała takie widzimisie. Był powód, a
          ja zrobiłam wszystko, żeby go zlikwidować. Mam nadzieję ,że się udało.
          • sylwana811 apetizer 02.12.08, 14:25
            Mam pytanie, ile wazy twoja coreczka i jaka dawke APETIZERA jej podajesz?
            • kasia8305 Re: apetizer 02.12.08, 17:18
              Moja niunia ma 23 miesiące, waży prawie 11 kg i przez cały listopad podawałam
              jej 2 razy dziennie po 5 ml syropu. Pani doktor kazała mi podawac tak jak jest
              na opakowaniu, czyli po 5 ml.
              • sylwana811 Re: apetizer 03.12.08, 14:24
                kasia8305 napisała:

> Moja niunia ma 23 miesiące, waży prawie 11 kg i przez cały listopad podawałam
                > jej 2 razy dziennie po 5 ml syropu. Pani doktor kazała mi podawac tak jak jest
                > na opakowaniu, czyli po 5 ml.

Kasia, dzieki za odp.
                Po przeczytaniu twojego postu o pasozytach, tez postanowilam zrobic synkowi
                badanie kalu. Moglabys mi napisac dokladnie, przez ile dni wozilas probki do
                badania? Bede wdzieczna, pozdrawiam cieplo
                Sylwia
                • kasia8305 Re: apetizer 03.12.08, 16:12
                  Badania robiłam co trzy- cztery dni. I zawsze miałam "szczęście" ( o ile można
                  tak o tym mówic), że jaja wychodziły. Najczęściej w trzeciej próbce. Raz na trzy
                  próbki wyszły tylko w drugiej.Teraz robiłam już cztery razy i nic więc może się
                  udało. Radzę zrobic trzy badania w odstępach trzy czterodniowych, a jak nic nie
                  wyjdzie to odczekac i spróbowac po dłuższej przerwie. Można też zrobic badanie
                  krwi (cena ok. 35zł), ale mi laborantka powiedziała, że to badanie wyjdzie tylko
                  jak w organizmie są liczne jaja, bo jak są pojedyncze to może byc za mało
                  przeciwciał, żeby badanie potwierdziło pasożyty. Pozdrawiam serdecznie.
                  • saha_ra badania 05.12.08, 23:57
                    jeśli badać to najpierw warto mocz. Wiele zakażeń układu moczowego
                    objawia się spadkiem apetytu. Nie trzeba od razu inwestować w
                    posiewy, juz podstawowe badanie wykaże czy są bakterie.
    • mamavinca Re: poradzcie bo juz nie daje rady z 14 ms niejad 06.12.08, 09:38
      Robisz blad bo jestes nerwowa i biegasz za nim....Dziecku jedzenie
      sie zle kojarzy! Daj mu zglodniec, niech sam wola o jedzenie a Ty
      jak go karmisz to mow spokojnie do niego i sie usmiechaj!!!!!
      Zobaczysz efekt szybko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka