Dodaj do ulubionych

Mata edu - prosze o pomoc!

22.11.11, 21:01
Witam! Proszę o pomoc w wyborze maty edukacyjnej? Moja siostrzenica w grudniu skończy 2 miesiące i siostra u "Mikołaja" zamówiła dla niej matę. Mam takie typy:
Mata nie droga ale wydaje mi się że długo nie posłuży
allegro.pl/edukacyjna-mata-rainforest-z-atrakcjami-i1925272583.html
wersja trochę droższa
www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol -468-Mata-do-zabawy-%E2%80%9EOwieczka%E2%80%9D-Symbol-2-269. html
i wersja najdroższa w sensie najbardziej wypasiona
www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol -769-Tiny-Love-Mata-Mala-Ksiezniczka.html
Która lepsza? Na co zwracać uwagę? Z góry dzięki za odp!

Obserwuj wątek
    • froobek Re: Mata edu - prosze o pomoc! 22.11.11, 21:11
      Drugi i trzeci link się nie otwierają.
      Matę z pierwszego zdecydowanie odradzam.

Zwracać uwagę na następujące rzeczy:
      - mata ma być możliwie najprostsza i najmniej kolorowa, nie mieć żadnych udziwnień jak ta żyrafa itp. Mata to porządnie uszyty gruby kawałek materiału z jakimiś tam szeleszczącymi czy grzechoczącymi elementami i z pałąkiem lub dwoma i z pętelkami. Musi mieć pętelkę w środku pałąka (a nie trochę po lewej czy trochę po prawej jak ta FP), bo takiemu maluchowi trzeba jeszcze wieszać zabawkę w osi ciała
      - ma się dobrze prać
      - ma się bardzo łatwo i szybko rozstawiać i składać, chyba że ktoś ma taki metraż, że będzie miał ją cały czas rozstawioną

Polecam Canpol.
    • amarulla Re: Mata edu - prosze o pomoc! 22.11.11, 21:19
      wchodzi tylko pierwszy link, pozostałe nawet po skopiowaniu nie.

moim zdaniem faktycznie niezbyt perspektywiczna, ale z drugiej strony mała ma tylko 2 miesiące, na jekieś najbliższe 4-6miesięcy powinna wystarczyć. my mieliśmy jako 'startową' tego typu, potem chyba na gwiazdkę, czyli jak miał 10 miesięcy Młody dostał taką - właściwie już chodził, ale i tak się na niej bawił. dla 2 miesięcznej pewnie nic ciekawego, bo bez pałąków, taka dla już pełzających. właśnie ją wyciągnęłam z szafy, bo panele jednak zimne wink jako podkładka pod pupę podczas zabawy służy wciąż idealnie.
    • annek2 Re: Mata edu - prosze o pomoc! 22.11.11, 21:26
      Mi się udało zobaczyć te maty, chociaż linki się nie otwierają i powiem szczerze, że ja nie wybrałabym żadnej. Polecam Tiny Love, ale ta zalinkowana jak dla mnie za różowa po prostu, no ale to kwestia gustu. A może byś chciała taką allegro.pl/listing.php/search?string=s%C5%82oneczny+dzie%C5%84&category=93581 . Mój synek miał bardzo podobną ( Świat muzyki bodajże, ale jej już chyba nie produkują). Uwielbiał na niej się bawić bardzo długo a i dzisiaj często ją wyciąga i rozkłada, a ma już 3 lata smile. Łatwa do utrzymania w czystości, kolorki nie wyblakły a zabawki nadal wyglądają jak nowe.
    • awina1 Link 22.11.11, 21:26
      Chyba coś źle wkleiłam sad jeszcze raz
      tańsza
      www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol-468-Mata-do-zabawy-%E2%80%9EOwieczka%E2%80%9D-Symbol-2-269.html
      droższa
      www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol-769-Tiny-Love-Mata-Mala-Ksiezniczka.html
      a może jeszcze taka
      allegro.pl/mamtu-mata-edukacyjna-pacyfik-swieci-gra-poduszka-i1940316955.html
      • froobek Re: Link 22.11.11, 21:47
        Owieczka bardzo fajna. Miałam z tej serii kurczaka.

Dwie następne przeładowane, dla takiego maluszka przerażający nadmiar bodźców.
        • froobek Re: Link 22.11.11, 21:52
          Aha, tylko muszę dodać, ze Canpol daje do tych mat trochę mało atrakcyjne zawieszki uncertain
          Tylko że to zwykle jest żaden problem, bo zabawek do zawieszania ma się na ogół trochę w domu i po prostu się podmienia. Ewentualnie za zaoszczędzone na różnicy cenowej pieniądze możesz dokupić ten genialny zestaw pierścieni:
          www.brightstarts.com/p-116-lots-of-links.aspx
          i ze dwie zawieszki i będzie to moim zdaniem znacznie lepszy prezent niż kosmiczna mata za dwie stówy.
    • foka234 Re: Mata edu - prosze o pomoc! 22.11.11, 22:29
      Ja kupiłam Rainforest firmy Fisher Price, ale taką kwadratową:
      allegro.pl/fisher-price-rainforest-mata-edukacyjna-i1940545703.html
      Jak ją kupowaliśmy mała miała już 4 miesiące i chociaż wg mnie bardzo jej pomogła w rozwoju (szybko nauczyła się sięgać rączką do zabawek), to długo nie posłużyła.
      Ta podłużna Rainforest to zdecydowanie najgorsza opcja.
      Tiny Love księżniczka jest zdecydowanie zbyt różowa (jestem już na tym etapie, że jeśli mam wybór, to wolę inne kolory smile Mata Słoneczny Dzień zdecydowanie fajniejsza.
      Ta mata gigant Tiny Love, to też fajna opcja i starczy na dłużej, ale trochę inna niż reszta, więc lepiej się dowiedzieć o jaką matę chodzi, żeby nie było rozczarowania.
      • kasiol81 Re: Mata edu - prosze o pomoc! 22.11.11, 22:36
        Mata w stylu tej owieczki u nas okazała się totalną porażką - nie ciekawa, blada, zawieszki biedne i na dodatek trudno dostępne dla maleńkich rączek.
        My byliśmy szczęśliwymi posiadaczami tej allegro.pl/mata-tiny-love-kick-discover-promocja-mj-i1941352610.html panel służył nam jeszcze długo po zwinięciu maty.

Dziecko ma 2 m, czyli przed nią 4 max 6 miesięcy zabawy na macie, jak dziecko zacznie samodzielnie siedzieć i raczkować mata staje się zbędna.

Co do tej maty "mamtu" jak dla mnie to jakiś straszny pod względem kolorystycznym misz masz wink
    • tweety_28 Re: Mata edu - prosze o pomoc! 22.11.11, 23:54
      My mieliśmy Tiny Love plac zabaw ( podobna do małej księżniczki, która jak dla mnie jest zbyt różowa )
      allegro.pl/tiny-love-mata-plac-zabaw-wyspa-kick-play-i1925285924.html
      Córka ją uwielbiała. Według mnie mata powinna być kolorowa i mieć dużo różnorodnych elementów: zawieszki, różne faktury materiału, dźwięki, lusterko, a wszystko to ma być tak rozłożone żeby mobilizowało dziecko do ruchu, a nie tylko biernego leżenia. Maty Tiny Love może i są drogie, ale według mnie niezniszczalne i zdecydowanie warte swojej ceny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka