Dodaj do ulubionych

134 cm czy 140 - co kupowac?

18.10.13, 21:09
Dziewczyny doradzcie. Czy jest sens kupowac ubrania na 134 cm? Np. Zara nie ma wcale takiego rozmiaru. Moja corka mierzy 128 cm, jeszcze chwila i nie bedzie sie miescic w t-shirty w rozmiarze 128 cm (spodnie z Zary nosi na 140 cm - ma cholernie dlugie nogi- sa kapke przydlugie, ale nosi).
Chcialabym troche przyoszczedzic, przez 1,5 roku musimy zacisnac pasa, bo kupujemy mieszkanie na kredyt. Doradzcie plizzz. Czy lepiej poczekac do wyprzadazy w Zarze (najlepiej trzeciej) i kupic ubrania na rozmiar 140, czy moze jednak na 134? Zastanawiam sie, czy dzieciak nie bedzie wygladal troche karykaturalnie...
Inna opcja jest zakup ubran w Primarku (lece do Londynu na poczatku grudnia), tam mozna kupic ubrania za grosze. I znow sie zastanawiam, czy nie zaoszczedzic na rozmiarze 134...

Doradzicie?
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 18.10.13, 21:15
      Duzo zalezy od dziecka. Moj syn dluzsza chwile miescil sie w 128, a potem raptownie skoczyl w 140. 134 mial doslownie kilka rzeczy. niestety to byla wiosna 2013, kupilam ze 3 pary spodni dlugich, ktore teraz sa dramatycznie za małe, wiec wymienilismy na 146 smile
      Corka rosnie zupelnie inaczej, nie ma co porownywac.
    • krasulas Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 18.10.13, 21:26
      moja córka przeskoczyła 134...choć ja zapobiegawczo i maniakalnie-wyprzedażowo zaopatrzyłam ją w szmatki w rozm. 134 i chyba tylko H&M pasował i jeszcze pasuje
      w Zarze weszła na 140, choć duże rękawy w niektórych modelach zbyt obszerne były (już są ok)
      Benetton - szybko w Lkę weszła
      największy problem pojawił się ze spodniami i kurtkami ...
      a niespodzianką okazały się buty i przeskok z 32 na 34 w 2 m-ce
      w lutym 10lat skończy, szczupła/nie chuda, ma prawie 140cm wzrostu
      • gosjana Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 18.10.13, 21:47
        trudno doradzić, kup bluzkę w zarze na 140 i jej przymierz,
        moja 8 latka nosi 134, ale niektóre na 140 też są dobre, i raczej kupuję te większe, bo szybko rośnie, poza tym wolę bluzki dłuższe
    • porzeczka_mocna Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 18.10.13, 22:06
      Patrz na długość rękawów. Rozmiarówka rozmiarówką, a ja już trafiałam na kwiatki typu spodnie rozmiaru 110 tej samej długości co 104, czy spódniczki na 146 tylko o centymetr dłuższe niż spódniczki na 134. Mam jedne spodnie w rozmiarze 122, które mają zaledwie 1 cm krótsze nogawki niż spodnie w rozmiarze 134 (tej samej firmy, motherecare, tylko inny fason, heh). Może być tak, że 140 kupione w Zarze mają wielkość 134 w innej sieciówie.

Czyli bierzemy miarkę, sprawdzamy w jaka może być maksymalna długość rękawa żeby dziecko nie wyglądało źle (i żeby rękawy nie przeszkadzały w normalnym funkcjonowaniu), jeśli mamy szuszarkę elektryczną dodajemy jeszcze 1 cm bo wiadomo że się skurczy i na zakupy...
      • patatajowa Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 18.10.13, 22:57

syn wyrasta mi właśnie ze 128 hm-owego.134 jest jeszcze czasem na niego ciut za duże.nie mówiąc juz o 140 z zary bo to będzie dobre pewnie za 2 lata wink
        jak ci nie przeszkadzają za duże ubrania u dziecka to kupuj,co tu doradzać....dla mnie 12 cm miedzy jednym a drugim rozmiarem to za dużo.
    • czarna.perla Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 18.10.13, 23:34
      mój syn ma 130 cm wzrostu a bluzy z H&M na 134-140 wiszą na nim jak na wieszaku, wyrasta z rozm. 128 ale nie wyobrażam sobie kupować mu ubrań na 140- wszystko byłoby za szerokie. Spodnie na 128 są idealne na szczupłość, a te na 140 bardzo piałyby mu na biodrach. Musisz zobaczyć jakie Twoje dziecko ma "gabaryty", wzrost to nie wszytko. Mój 8 latek waży całe 25 kg, taki szczypiorek z niego.

Primark ma bardzo dobre jakościowo ubrania i jeśli masz okazję to kup bo warto, czesto mozna coś wyszukać coś za 2,3 czy 4 funty. Z rozmiarami primarkowymi bywa różnie więc najlepiej pomierz córkę a na zakupy zabierz centymetr.
    • eliszka25 Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 19.10.13, 04:44
      to zalezy od rozmiarowki danego sklepu. akurat na rozmiarowce zary sie za bardzo nie znam. moj syn, gdy mial 128 cm wzrostu nosil ubrania raczej na 134. mial tez kilka rzeczy na 140, ale byly raczej przyduze i ubieral sporadycznie. jednak ciuchy z vertbaudet kupowalam na 140, bo oni maja zanizona rozmiarowke i zawsze musze kupic o rozmiar "za duze", zeby pasowaly. najlepiej idz z corka do zary i niech poprzymierza kilka rzeczy na 134 i na 140. wtedy bedziesz wiedziala, czy w tych wiekszych nie wyglada jak klaun. jesli sa szczuple i bluzka nie bedzie wisiala, jak na strachu na wroble, tylko bedzie miala np. dlugie rekawy, to mozesz kupic i rekawy podwinac. moj maz kupuje chlopakom ciuchy w stanach duzo na wyrost. jednak zawsze kupuje rozmiar "t", czyli dla szczuplakow i wtedy nawet bluzka o 2 rozmiary wieksza nie jest masakra, bo jest szczupla, wiec ma co najwyzej za dlugie rekawy i siega mocno za tylek, ale poza tym wyglada ok, wiec jesli jakis motyw bardzo im sie podoba, to ubieraja za duze i nie strasza.

obecnie moj starszy ma 132 cm wzrostu i nosi ciuchy w rozmiarach od 122 po 146, zalezy od firmy. dlatego najlepiej isc z dzieckiem do zary i sprawdzic, jak ta rozmiarowka faktycznie wyglada.
    • mama_amelii Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 19.10.13, 07:54
      Moja córka ma 7 lat i nosi 140 z Zary(ale ona jest szeroka i chyba wys jak na swój wiek ,wazy 32 kg przy 130cm).Zara ma dość dużą rozmiarówkę i bluzeczki sa na nią idealne.
      • antyka Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 19.10.13, 12:03
        Dzieki za wszystkie opinie. Do Londynu wybieram sie z corka, wiec nie dosc, ze bedzie mogla przymierzyc, to jeszcze bedzie mogla wyrazic swoja opinie wink
    • bluestarfish Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 19.10.13, 22:15
      Moja młoda też ma 128cm, 24kg (8 lat) - do bluzek Zary na 128cm właściwie dopiero teraz, po wakacjach dorosła, a nawet jedna z Zary na 116cm jest jeszcze dobra. Na 140cm to w najlepszym wypadku za rok będą dobre, a bardziej pewnie za 1,5 roku. Nie wyobrażam sobie przeskoczyć jakiegokolwiek rozmiaru, ale ja nie lubię dzieci w za dużych ubraniach (podwinięte rękawki, nogawki) - ani to nie wygląda dobrze, ani wygodne dla dziecka nie jest, a jak już w końcu dziecko dorośnie do tego ciucha, to ciuch jest już znoszony, podniszczony i ogólnie się opatrzył. Na szczęście różne firmy mają różną rozmiarówkę (mniejszą, większą), a i w danej firmie w jednym rozmiarze trafiają się rzeczy mniejsze i większe (również w Zarze), więc nawet jak jest taka podwójna rozmiarówka (134/140), można znaleźć rzeczy odpowiednio pasujące.
      • patatajowa Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 19.10.13, 23:14
        dokładnie tak smile
        zreszta zara nie jest tu dobrym przykladem bo jako jedna z nielicznych nie ma rozm.134 i 158.
        w kazdej standardowej rozmiarówce sieciówkowej jest 128,134,140 itd czyli rozmiar "idzie" co 6 cm.
        zreszta dla mnie temat troche tez dziwny w kontekscie kredytu na dom wink
        w takim przypadku nie zastanawiałabym sie czy przeskakiwac rozmiar tylko czy moze kupic mniej ubran, moze tansze, moze uzywane.
      • zana781 Zgadzam sie w 100% 20.10.13, 09:33
        • zana781 z bluestarfish 20.10.13, 09:34
          • antyka Re: z bluestarfish 21.10.13, 09:17
            Mam jeszc druga corke na stanie, wiec sie zamortyzuje smile
    • koza_w_rajtuzach Re: 134 cm czy 140 - co kupowac? 21.10.13, 09:35
      Moja córka kiedy mierzyła 128 cm to zdecydowanie żadnych ubrań na 140 nie posiadała, tylko na 128 i niektóre na 134. Ale teraz mierzy 131 cm i nosi ubrania zarówno na 134, jak i na 140 (140 to szczególnie bluzy-bluzki - bynajmniej nie podwijam jej w nich rękawków), a pewnie Twoja córka też do grudnia podrośnie i będzie podobnych wymiarów jak moja obecnie. Jeśli chcesz przyoszczędzić, to na pewno legginsy to odzież, z której się szybko nie wyrasta, rosną często jakby z dzieckiem. Skoro możesz za grosze kupić te ubrania, to ja bym kupiła kilka ubrań na 134 a resztę na 140. Najlepiej jakbyś mogła te rzeczy pomierzyć na córce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka