Dodaj do ulubionych

Mikroskop, teleskop

29.10.15, 20:37
Chciałbym kupić te sprzęty dla dziecka. Teraz to tylko trzylatek, ale wolę kupić juz taki jak dla duzo starszego dziecka, bo teraz bedzie używany pod nadzorem, wiec przetrwa lata.
Co macie, co polecacie?
Nie musi byc tanie, ma byc dobre i trwałe (oczywiscie w kategoriach dziecieco-młodzieżowych, a nie instytutu nauk przyrodniczych).
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Mikroskop, teleskop 29.10.15, 21:10
      masz wybitne dziecko,zazdroszcze smile
      zestaw do robienia preparatów dla 3-latka tez potrzebujesz?
      • mamma_2012 Re: Mikroskop, teleskop 30.10.15, 08:16
        Mikroskop niedawno okazał sie absolutnym hitem na urodzinach kolegi. Dzieciaki, niezaleznie od wieku, były zafascynowane tym co zobaczyly. Korzystały ze zwykłego mikroskopu optycznego i jakiegoś cyfrowego.
        Tata chłopca, ktory jest naukowcem, opowiadał im co widza, dzieciaki wyszukiwały rzeczy, ktore chciałyby zobaczyc w powiększeniu.

Niestety z zabawkowymi, takimi typowo dla dzieci, mam bardzo zle doświadczenia. Corka dostała kiedys piękny różowy zestawik. Okazał sie absolutnie bezużyteczny, bo nie dało sie obejrzeć nawet załączonych preparatów.
        Teleskop rownież tylko z wyglądu przypominał ten przedmiot.
        Dlatego uważam, ze lepiej zamiast kupowac bezużyteczny plastik dołożyć te pieniadze do czegoś, co zadziała i posłuży latami. A sezon jest prezentowy.
        Skalpela mu nie dam. Preparaty kupimy lub zrobią je dorosli.
        Teleskop to wakacyjna fascynacja.

To moze teraz cos doradzisz?
        • patatajowa Re: Mikroskop, teleskop 30.10.15, 08:35
          allegro.pl/bk901-mikroskop-cyfrowy-usb-8-led-500x-kamera-lupa-i5645397118.html
      • kochamruskieileniwe Re: Mikroskop, teleskop 31.10.15, 09:12
        kupiłam mikroskop dla dziecka, gdy miało 7 miesięcy suspicious

Fakt, był w lidlu (tani), miał dobre parametry, jak na mikroskop za tę cenę.
        Moj syn, jako 3 latek tez chętnie zerkał do mikroskopu. Z tym, że był to mikroskop mamy, do którego była przyczepiona przystawka wyświetlająca obraz. Nie, nie komputer (mikroskop starszy niż komputery, ale dobry smile )

Kupiłam mikroskop firmy Bresser.
        Takiż telekop.
        Oba dla przeciętnego oglądacza bardzo ok.
        Mikroskop ma powiekszenia rzędu 1000X. Sprawdzałam na nim swoje preparaty i jest OK.
        Ponad to, ma możliwość podłączenia do komputera.
        Zarówno mikroskop, jak i teleskom to wydatki rzędu 200 zł. Jakiś czas temu widziałam w Lidlu tenże mikroskop. Niestety - zdecydowanie uboższa wersja (pod kątem dodatkowego wyposażenia typu walizeczka do przechowywania) Cena niezmieniona prawie...

• patatajowa Re: Mikroskop, teleskop 31.10.15, 09:29
          dla siebie kupiłas smile
          nie wierze ze 3 latek wie co oglada .jakies skrzydło muchy czy noga chrząszcza to moze jeszcze ale czy dla tego warto kupowac wypasiony mikroskop? no chyba ze kupuje sie go dla własnych zainteresowan jak ja a nie dla dzieci wink
          • kochamruskieileniwe Re: Mikroskop, teleskop 31.10.15, 09:39
            nie.... nie dla siebie. Mam swoje bardziej i mniej wypasione. tongue_out
            Kupiłam dla dzieciaka, by mi moich nie tykał.

Obecnie syn ma 5 lat. Fazami wykazuje zainteresowanie, czasem nawet jakiś preparat razem robimy.
            Zwłaszcza, gdy mam roboty wiele i czasami musz e w domu kończyć.
            Ale jako 3 latej już sie interesował..
    • kj32 Re: Mikroskop, teleskop 30.10.15, 21:21
      Sama myślę o mikroskopie dla dzieci. Pamiętałam, że w zeszłym roku były wątki o mikroskopach - takich właśnie nie zabawkowych.
      Poszukałam, poniżej link do wątku.
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,155620313,,Mozecie_polecic_Mikroskop_.html?v=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka