25.11.22, 16:00
W czosnku nie ma allicyny?

Tu konieczna jest odrobina znajomości biologii. W dużym skrócie bowiem cały ząbek czosnku nie zawiera allicyny, o której tak często się mówi i pisze. O co więc chodzi? Allicyna powstaje po połączeniu alliiny z alliinazą. Tu właśnie przydaje się nam nos do zrozumienia lub uwierzenia. Gdy powąchamy cały ząbek czosnku, praktycznie nie wydziela on charakterystycznego zapachu. Dopiero po jego przekrojeniu lub zgnieceniu uwalnia się intensywny aromat i… osławiona allicyna.
Gdybyśmy ten proces zachodzący w ząbku oglądali pod mikroskopem, to zobaczymy, że w nienaruszonej komórce alliina jest przechowywana w cytoplazmie, a alliinaza w wakuolach. Jeśli komórka zostanie uszkodzona, to obie te substancje połączą się w środowisku wodnym przekształcając w allicynę. W nienaruszonych cebulkach nie ma więc allicyny, znajduje się dopiero w częściowo przetworzonym (zgniecionym czosnku).
Obserwuj wątek
    • leszekk1234 Re: alicyna 25.11.22, 16:00
      W czosnku nie ma allicyny?

      Tu konieczna jest odrobina znajomości biologii. W dużym skrócie bowiem cały ząbek czosnku nie zawiera allicyny, o której tak często się mówi i pisze. O co więc chodzi? Allicyna powstaje po połączeniu alliiny z alliinazą. Tu właśnie przydaje się nam nos do zrozumienia lub uwierzenia. Gdy powąchamy cały ząbek czosnku, praktycznie nie wydziela on charakterystycznego zapachu. Dopiero po jego przekrojeniu lub zgnieceniu uwalnia się intensywny aromat i… osławiona allicyna.
      Gdybyśmy ten proces zachodzący w ząbku oglądali pod mikroskopem, to zobaczymy, że w nienaruszonej komórce alliina jest przechowywana w cytoplazmie, a alliinaza w wakuolach. Jeśli komórka zostanie uszkodzona, to obie te substancje połączą się w środowisku wodnym przekształcając w allicynę. W nienaruszonych cebulkach nie ma więc allicyny, znajduje się dopiero w częściowo przetworzonym (zgniecionym czosnku).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka