ada16 10.04.03, 09:46 Co należy kupic na początek , poza łóżeczkiem, ciuszkami, pieluchami, wózkiem? Niezbędne minimum- co w nie wchodzi? A co nie jest niezbędne, ale ułatwia życie? Proszę, pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaasi Re: wyprawka 10.04.03, 10:32 No przewijaczek jest bardzo przydatny (np. taki, który można postawić na łóżeczku). Wszystkie apteczno-kosmetyczne rzeczy pomijam - wiadomo, że musi być maść do pupy, wata albo waciki, mydełko, spirytus, sól fizjologiczna, itp. Bardzo przydatna jest elektroniczna niania, ale to spory wydatek i oczywiście zależy jakie masz mieszkanie, jeśli małe, to niekoniecznie. Każda mam kupuje wg własnych potrzeb, ja właściwie nie miałam żadego ekstra wyposażenia, żadnych butelek, laktatora, smoczków, sterylizatorów czy innych wynalazków, ale znam dziewczyny, które mają w domu cały sklep i nie potrafiłyby się bez tych urządzeń obejść. Sprawa indywidualna w dużej mierze. Acha, rożki albo beciki przydadzą się ze dwa. A jak czegoś zabraknie zawsze można na bieżąco kupić - takie fajne czasy! A. Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: wyprawka 10.04.03, 10:43 Ja sobie zrobiłam listę - każdy może ją modyfikować, niektóre dziewczyny w ogóle nie użyły laktatora, inne nie wyobrażały sobie życia bez niego już w szpitalu, itp. wózek fotelik samochodowy łożeczko materacyk ceratki pod prześcieradło prześcieradło z gumką kołdra + poduszka komplet pościeli laktator + 2 butelki + 2 smoczki body 6 sztuk śpiochy 6 par kaftaniki 6 par koszulki 6 par 1 sweterek pajace 2 pary rękawiczki skarpetki 3 pary czapeczka 2 szczoteczka do włosów obcinacz waciki do uszu waciki chusteczki do pupki Pampers pudełko pieluszki na dzień dobry Pampers 2-5 newborn jałowe gaziki + spiryt do pępka (100ml) sudokrem wanienka materacyk + przewijak pojemnik na brudne pieluszki mydełko myjka ręczniki 2 z kapturem oliwka dla niemowląt pieluszeki tetrowe gumowa gruszka sól fizjologiczna termometr proszek do prania 2 koszule do karmienia biustonosze do karmienia 2 wkładki laktacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: wyprawka 10.04.03, 11:02 olaj napisała: > Ja sobie zrobiłam listę - każdy może ją modyfikować, niektóre dziewczyny w > ogóle nie użyły laktatora, inne nie wyobrażały sobie życia bez niego już w > szpitalu, itp. > > wózek > fotelik samochodowy > łożeczko > materacyk > ceratki pod prześcieradło > prześcieradło z gumką > kołdra + poduszka > komplet pościeli > laktator + 2 butelki + 2 smoczki > body 6 sztuk > śpiochy 6 par > kaftaniki 6 par > koszulki 6 par > 1 sweterek > pajace 2 pary > rękawiczki > skarpetki 3 pary > czapeczka 2 > szczoteczka do włosów > obcinacz > waciki do uszu > waciki > chusteczki do pupki Pampers pudełko > pieluszki na dzień dobry Pampers 2-5 newborn > jałowe gaziki + spiryt do pępka (100ml) > sudokrem > wanienka > materacyk + przewijak > pojemnik na brudne pieluszki > mydełko > myjka > ręczniki 2 z kapturem > oliwka dla niemowląt > pieluszeki tetrowe > gumowa gruszka > sól fizjologiczna > termometr > proszek do prania > 2 koszule do karmienia > biustonosze do karmienia 2 > wkładki laktacyjne > > > a ja nie mialam lozeczka i przyleglosci- bez poduszek dzieci spia do dzisiaj, chociaz juzko kupujemy juz jutro butelke mialam jedna natomiast uzywam tylko torebek do sciagania pokarmu. nie mialam takze wanienki pojemnika na brudne pieluszki (znaczy kosz na smieci mam recznika dla niemowlat oliwki- nie uzywam nic do natluszczania dziecka po kapieli tylko plynu do mycia z oliwka nienawidze kawtanikow- mialam tylko body i pajace zapinane, z jeden sweterek i juz szczegolnie te kawtaniki na sznurki za beznadziejne moim zdaniem nie uzywam takze biustonosza do karmienia, koszulki tez nosilam normalne. zastrzegam sie ze nie uwazam, ze olaj ma zla liste- po prostu latwiej sie odnosic specjalnie do karmienia za to kupilam sobie piekirlnier drogi fotel na biegunach- suuuper Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: wyprawka 10.04.03, 11:18 wieczna-gosia napisała: > specjalnie do karmienia za to kupilam sobie piekirlnier drogi fotel na > biegunach- suuuper dla mnie wygodny fotel do karmienia tez okazal sie niezbedny. tyle, ze ja zdecydowalam sie na Poang z Ikei - do mnie jest dopasowany idealnie, bo w wielu innych tego typu "poducha" pod glowa okazywala sie za wysoko i konczylo sie na tym, ze siedzialam z glowa przycisnieta do dolu... co to byla za ulga, kiedy zaczelam karmic w tym fotelu - wreszcie przestaly mnie bolec plecy!!! tylko pod lokiec podkladam sobie jeszcze dodatkowo poduszke. Wygodne miejsce do karmienia jest ogromnie wazne, bo przeciez spedza sie w nim strasznie duzo czasu. Z rzeczy dodatkowych przydaje sie nam bardzo el. niania, bo np. po spacerze moge zostawic dziecko spiace w wozku na dworze w ogrodku, albo zamknac w sypialni i zapewnic jej tym samym spokoj (mam psa, ktory strasznie halasuje, kiedy ktos dzwoni do domofonu). Przydaje sie tez lezaczek, ale to nie od razu, oraz lozeczko turyst., jesli sie w miare czesto wyjezdza, lub kojec - ale to tez nie od razu jest potrzebne. aga Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: wyprawka 10.04.03, 11:39 Powiedzcie coś więcej o takiej elektronicznej niani: koszt , zasięg, może firma... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: wyprawka- el. niania 11.04.03, 12:05 ja mam philipsa - kosztowala chyba ok. 250 zl - nie wiem dokladnie, bo dostalismy ja w prezencie. moja ma zasieg do 300m. aga Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: wyprawka 11.04.03, 13:20 olaj napisała: > Ja sobie zrobiłam listę - każdy może ją modyfikować, niektóre dziewczyny w > ogóle nie użyły laktatora, inne nie wyobrażały sobie życia bez niego już w > szpitalu, itp. > > wózek > fotelik samochodowy > łożeczko > materacyk > ceratki pod prześcieradło > prześcieradło z gumką > kołdra + poduszka > komplet pościeli > laktator + 2 butelki + 2 smoczki > body 6 sztuk > śpiochy 6 par > kaftaniki 6 par > koszulki 6 par > 1 sweterek > pajace 2 pary > rękawiczki > skarpetki 3 pary > czapeczka 2 > szczoteczka do włosów > obcinacz > waciki do uszu > waciki > chusteczki do pupki Pampers pudełko > pieluszki na dzień dobry Pampers 2-5 newborn > jałowe gaziki + spiryt do pępka (100ml) > sudokrem > wanienka > materacyk + przewijak > pojemnik na brudne pieluszki > mydełko > myjka > ręczniki 2 z kapturem > oliwka dla niemowląt > pieluszeki tetrowe > gumowa gruszka > sól fizjologiczna > termometr > proszek do prania > 2 koszule do karmienia > biustonosze do karmienia 2 > wkładki laktacyjne > > Lista jest świetna. Jedyne moje zastrzeżenie to kaftaniki. Już w szpitalu je wyrzuciłam. Koszmarnie się plączą te wiązania. Dzieciak płacze a ty sie bawisz w rozplątywanie. No i należy uwzględnić fakt, że niemowlak baaardzo szybko rośnie. Moja Ola miała po 4 początkowe kompleciki a po miesiącu musieliśmy już wskoczyć w nowy rozmiar. Także specjalny pojemnik na pieluchy (rozmumiem jednorazowe brudne)i ręcznik do kąpieli dla dziecka (czy płaszczyk kąpielowy z kapturkiem) bym sobie darowała. Na pewno w domu masz jakiś duży ręcznik kąpielowy - wystarczy do dobrze wyprać w płatakch, Jelpie czy mleczku Lovela (moim zdaniem najlepsze). Tak samo napewno pojemnik na pieluchy się znajdzie. Grażka Odpowiedz Link Zgłoś
marwierrat Re: wyprawka 10.04.03, 13:19 Cześć, Mi bardzo się przydały (oprócz łóżeczka, wózka, pieluszek i ciuszków): - rożek (Maksymek uwielbiał w nim spać) - kocyk (w zimniejsze dni Maksio spał w rożku przykrytym kocykiem, później kocyk ten przydał się do spacerówki) - ręczniki do kąpieli + myjka - wanienka do kąpieli (od razu ta większa) - przewijak (na początku korzystałam z ceratek, ale jak mały zaczął fikać nogami, to przewijak stał się moim wybawieniem) - laktator + 2 butelki (na początku musiałam odciągąć pokarm ze względu na zapalenia piersi - ale jeśli jest wszystko OK, to nie ma potrzeby kupować; chyba, że później zamierzasz karmić i jednocześnie chodzić do pracy) - z kosmetyków dla dzidziusia : waciki, oliwka, mydełko, chusteczki nawilżające, cążki do obcinania paznokci, patyczki do uszu dla niemowląt, szczotka do włosów i EURYCYNA (nic tak nie leczyło podrażnionej pupy mojego Maksymka jak maść robiona w aptece z eurycyny z 3%-towym roztworem kwasu borowego - poproś pediatrę o receptę; za pudełeczko 100ml płaciłam 5 zł) a także gencjana czy spirytus do przemywania pępuszka - mała łyżeczka do podawania witamin (np. D3) - fotelik samochodowy (wcześnie zaczęliśmy wspólne przejażdżki) To chyba wszystko. Pozdrawiam, Marlena Odpowiedz Link Zgłoś