Dodaj do ulubionych

Zapłaciłam składkę ZUS na poczcie...

23.02.04, 18:31
Tak jak w temacie. Składkę za styczeń z przyczyn technicznych nie zapłaciłam
jak zawsze przelewem tylko wpłatą gotówkową na poczcie. Zrobiłam to w
ostatnim dniu (16.02 bo 15 to była niedziela).
W ZUSie powiedziano mi że data na stemplu jest nieistotna i może być ta
wpłata potraktowana jako przeterminowana, a tym samym utrace termin płatności
z którego przywróceniem są problemy.
Chciałabym sie dowiedzieć czy rzeczywiście ta wpłata może byc potraktowana
jako przeterminowana, czy jednak liczy się data na stemplu.
Obserwuj wątek
    • paulinapaulinapaulina Re: Zapłaciłam składkę ZUS na poczcie... 25.02.04, 13:53
      Zgodnie z prawem pocztowym (ustawa z dnia 12 czerwca 2003 r. Dz.U. Nr 130
      poz.1188) przekaz to jedynie polecenie doręczenia adresatowi określonej kwoty
      pieniężnej. To polecenie wydałaś poczcie już po upływie terminu do opłacenia
      składki. Tym samym Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie mógł dysponować rzeczoną
      składką w dniu, w którym stała się ona wymagalna.

Pozdrawiam.
      Paulina
      • mamami Re: Zapłaciłam składkę ZUS na poczcie... 25.02.04, 22:05
        Paulinko przepraszam ale nie bardzo rozumiem to co napisałaś. Dlaczego
        twierdzisz że polecenie wydałam po terminie? Wydałam je w ostatnim możliwym
        dniu. Może nie wyraziłam sie dość dokładnie ale dzień 16 lutego to był dzień w
        którym upływał termin opłacenia składki i ja właśnie w tym dniu wpłaciłam
        pieniążki na poczcie, o czym świadczy stempel na druku wpłaty.
    • mamami Re: Zapłaciłam składkę ZUS na poczcie... 26.02.04, 09:05
      Chciałam pinformować iż sprawa się zakończyła pomyślnie dla mnie, wpłata jednak
      jest terminowa z czego można wnioskować że jednak data stempla nie jest taka
      nieistotna smile
      • paulinapaulinapaulina Re: Zapłaciłam składkę ZUS na poczcie... 27.02.04, 10:20
        mamami napisała:

> Chciałam pinformować iż sprawa się zakończyła pomyślnie dla mnie, wpłata
        jednak
        >
        > jest terminowa z czego można wnioskować że jednak data stempla nie jest taka
        > nieistotna smile

Przyjmując ten tok rozumowania można dojść do absurdalnego wniosku, że skoro
        jechałam samochodem po obszarze zabudowanym z prędkością 70 km na godzinę i nie
        zostałam przez policjanta ukarana, to dalej mogę bez przeszkód jeździć po
        mieście z taką prędkością.

Data stempla pocztowego, jak powiedziałam wcześniej, potwierdza tylko dzień, w
        którym wydałaś poczcie polecenie uiszczenia składki. Z całą pewnością poczta w
        tym dniu nie zdążyła przekazać należności do ZUS. A zatem, w mojej opinii,
        doszło do opóźnienia.

Taką interpretację potwierdza stanowisko Sądu Najwyższego, który w orzeczeniu z
        dnia 8 listopada 1989 r. sygn. III CRN 345/89 stwierdził, że zobowiązanie
        pieniężne należy uznać za spełnione z chwilą uzyskania rachunku wierzyciela
        przekazaną przez dłużnika sumą. Dopiero z tą chwilą, gdy należność wpłynie na
        rachunek wierzyciela, otrzymuje on możliwość dysponowania środkami pieniężnymi.
        Konsekwencją tego stanowiska jest, że niebezpieczeństwo utraty pieniędzy czy
        opóźnienia się manipulacji bankowych ponosi dłużnik.

Jednakże, z ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998r. Nr 137
        poz. 887 z późn. zm.) wynika, że odsetek za zwłokę nie nalicza się, jeżeli ich
        wysokość nie przekraczałaby 2,00 zł. Tak stanowi art. 23 ust. 1a. I tym właśnie
        (a nie datą stempla pocztowego) należy tłumaczyć fakt, że nie poniesiesz
        konsekwencji opóźnienia w opłacie składki.

Pozdrawiam.
        Paulina
        • mamami Re: Zapłaciłam składkę ZUS na poczcie... 27.02.04, 19:17
          Paulina pozwól że zapytam, mimo że sprawa jest zamknieta. Czy ty orientujesz
          sie jaka jest konsekwencja opóźnienia wpłaty składki na ubezpieczenie
          chorobowe? Tu nie chodzi o odsetki, bo mi dynda akurat czy zapłacę odsetki czy
          nie. Fakt opóźnienia wpłaty na uezpieczenie chorobowe (zwane popularnie "51")
          powoduje automatyczne wypadnięcie z terminu płatności czyli na chłopski rozum
          tłumacząc (nie jestem fanką uprawniczania na siłę tekstu) tracę prawo do
          wszelkich swiadczeń chorobowych (zasiłek, szpital itp). Aby je odzyskać muszę
          złożyć prośbę do ZUSu o przywrócenie terminu płatności lub od nowa zgłosić się
          do ubezpieczenia chorobowego. Po powtórnym ubezpieczeniu przez pół roku nie
          otrzymam jednak żadnych śwaiadczeń gdyż tyle wynosi karencja.
          A na przyszłość dobra rada, nie wypowiadaj sie na tematy, na dodatek strasznie
          nadętym tonem, jeżeli nie berdzo wiesz jak to działa w praktyce.
          Ps. Urząd skarbowy również bierze pod uwagę datę na stemplu mimo że pieniążki
          spływają do nich później. Tak więc jest więcej przypadków w których twoje
          paragrafy słabo się sprawdzają w praktyce.
          • paulinapaulinapaulina Re: Zapłaciłam składkę ZUS na poczcie... 02.03.04, 22:22
            Zadziwiająca jest ta maniera zadawania pytań na forum z jednoczesnym włączaniem
            umysłowej blokady, która nie pozwala przyjąć odpowiedzi innej, niż spodziewana.
            Lubimy słyszeć to, czego się spodziewamy. Odrębne stanowisko, choćby poparte
            przytoczonym orzecznictwem sądowym (o przepraszam - nadętymi paragrafami) musi
            być błędne, skoro narusza czyjeś wyobrażenie o sprawie.

Paulina
          • magda9976 ub. chorobowe 03.03.04, 12:17
            mamami!

na ubezpiecznie chorobowe musisz bardzo uważać. Nieterminowa składka lub mała
            niedopłata mogą spowodować utratę uprawnień do korzytania z zasiłaku, ale w
            twojej sytyacji (opłata składek 16 zamiast 15) nie powinna wpłynąc na twoje
            uprawnienia. Opisałam to Paulinie również poniżej

Pozdr
            Magda
        • magda9976 Re: do Pauliny - nie zgadza się!!! 03.03.04, 12:12
          Paulino!

pomimo tego,że często czytam twoje odpowiedzi i często z nich korzytam to
          pozwolę sobie nie zgodzić się z tobą w kwestii terminu opłacania zarówno
          składek jak i podatków. Nie mogę ci przytoczyć (ale znajdę później) konkretnego
          przepisu, ale jest tak:
          - jeżeli chodzi o danego kontahenta, który daje nam termin płatności do np
          20.02 to oznacza, że pieniądze muszą być u niego na koncie 20.02
          - jeżeli chodzi o ZUS lub US to ważna jest data stempla pocztowego lub
          bankowego (wynika to z ordynacj podatkowej - w przypadków podatków oczywiście)
          np. jezeli jest termin na 20 każdego m-ca do zapłaty podatku PIT to
          oznacza,że pieniądze muszą wyjść z firmy (lub innego płatnika) właśnie tego 20
          każdego m-ca (chyba że 20 jest dniem wolnym od pracy to wtedy ważny jest
          pierwszy dzień roboczy)

Jeżeli chodzi o koleżankę, która zadała pytanie, to ona miałam prawo zapłacić
          16 (jeżeli 15 był dniem wolnym)

Pozdrawiam gorąco
          Magda
          • justinka_s Re: do Pauliny - nie zgadza się!!! 03.03.04, 15:44
            dołączam się do Magdy, liczy się wyplyw środków z konta dłużnika wobec zus i
            skarbowego

w innych przypadkach np dostawców wazna jest data wpływu na konto

natomiast opóźnienie w płatnościach chorobowego jezęli nie jest to notoryczne
            można załagodzić tzn napisac do zus pismo o przywócenie terminu płatności
            składki na ub. chorobowe, czesto zus daje pozytywną odpowiedź i nie ma
            konsekwencji niepożadanych z tego tytułu
    • mamami Re: Zapłaciłam składkę ZUS na poczcie... 03.03.04, 21:01
      Dziękuję dziewczyny że poparłyście moje stanowisko.
      Paulino nie wszyscy piszą o poradę na forum zupełnie nie znając się na temacie,
      ja dość precyzyjnie zadałam pytanie i nie oczekiwałam utwierdzenia mnie w moim
      przekonaniu że zrobiłam dobrze tylko odpowiedzi od osoby, najlepiej pracującej
      w ZUSie która wiedziałaby jak ZUS traktuje wpłaty gotówkowe.
      Przepisy które ty przytoczyłaś niestety nie były odpowiedzią na moje pytanie i
      ja nie twierdze że to co napisałaś jest fałszywe ale ja prosiłam o konkretną
      odpowiedź w konkretnym kontekscie.
      Nie będę też sie spierać o to kto jednak miał rację bo sprawa jest oczywista,
      ZUS zaksięgował wpłatę z datą 16.02 więc wszystko jest jasne.
      Genaralnie nie ma co się kłucić w nieskończoność. Z pewnością nie zapłacę juz
      składki na poczcie choćbym sobie miała wytatułować na czole termin płatności smile
      bo szkoda moich cennych nerwów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka