sardynka4 08.03.04, 22:10 Czy mozna zalozyc i pracowac we wlasnej firmie bedac na wychowawczym? Chodzi mi o fakt czy wtedy nie bede musila odprowadzac zusu od firmy. Czy mam racje. Prosze poradzcie. Sardynka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela1003 Re: wychowawczy a wlasna firma 10.03.04, 10:21 mnie tez ta kwestia interesuje,chce iść na wychowawczy u mojego obecnego pracodawcy a jednocześnie prowadzić własna działalność gospodarczą?Czy to mozliwe?Co ze składkami ZUS!Jeśli sardynko już coś sie dowiedziałaś na ten temat napisz.Bo coś nie widzę na forum zainteresowania! Odpowiedz Link Zgłoś
aggu Re: wychowawczy a wlasna firma 11.03.04, 15:02 dziewczyny, mnie takie rozmyślania będą czekały za półtora roku, ale wiem, że składki odprowadza się raz - na wychowawczy odprowadza je pracodawca, więc można obok prowadzić firmę i już nas to nie interesuje. Takie było przynajmniej rozwiązanie, jak mój mąż otwierał swoją firmę wciąż mając zatrudnienie u swojego pracodawcy. Pracodawca płacił zusowi i to wszystko. Mam nadzieję, że się nie mylę. Powodzenia! a. Odpowiedz Link Zgłoś
kssia Re: wychowawczy a wlasna firma 12.03.04, 09:21 Cześć Jeżeli jest się zatrudnionym na postawie umowy o pracę - to rzeczywiście składni zusowskie płaci pracodawca. Jednak prowadząc działalność godpodarczą płaci się obowiązkowo ubezpieczenie zdrowotne (niezależnie od składni płaconej przez pracodawce). Koszt tego ubezpieczenia to ok. 200 zł Natomiast mozna nieobowiązkowo płacic sobie również składki emerytalne.Fakt pozostawania na urlopie wychowawczym nieczego tu nie zmienia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ela1003 Re: wychowawczy a wlasna firma 12.03.04, 19:41 A czy od maja nic sie w tej kwesti nie zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
curara77 Re: wychowawczy a wlasna firma 18.04.04, 21:03 Hej jesli prowadzicie dzialalnosc to musicie same oplacac sobie skladki jesli by bylo tak ze nie dacie jeden miesiac rady oplacic skladki ZUS to mozecie pozegnac sie z wyplaceniem wam wychowawczego przez ZUS Wiem ze mozecie odebrac zasilek poporodowy Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś