Dodaj do ulubionych

wychowawczy a wlasna firma

08.03.04, 22:10
Czy mozna zalozyc i pracowac we wlasnej firmie bedac na wychowawczym? Chodzi
mi o fakt czy wtedy nie bede musila odprowadzac zusu od firmy. Czy mam racje.
Prosze poradzcie. Sardynka
Obserwuj wątek
    • ela1003 Re: wychowawczy a wlasna firma 10.03.04, 10:21
      mnie tez ta kwestia interesuje,chce iść na wychowawczy u mojego obecnego
      pracodawcy a jednocześnie prowadzić własna działalność gospodarczą?Czy to
      mozliwe?Co ze składkami ZUS!Jeśli sardynko już coś sie dowiedziałaś na ten
      temat napisz.Bo coś nie widzę na forum zainteresowania!
      • aggu Re: wychowawczy a wlasna firma 11.03.04, 15:02
        dziewczyny, mnie takie rozmyślania będą czekały za półtora roku, ale wiem, że
        składki odprowadza się raz - na wychowawczy odprowadza je pracodawca, więc
        można obok prowadzić firmę i już nas to nie interesuje. Takie było przynajmniej
        rozwiązanie, jak mój mąż otwierał swoją firmę wciąż mając zatrudnienie u
        swojego pracodawcy. Pracodawca płacił zusowi i to wszystko. Mam nadzieję, że
        się nie mylę. Powodzenia! a.
        • kssia Re: wychowawczy a wlasna firma 12.03.04, 09:21
          Cześć
          Jeżeli jest się zatrudnionym na postawie umowy o pracę - to rzeczywiście
          składni zusowskie płaci pracodawca. Jednak prowadząc działalność godpodarczą
          płaci się obowiązkowo ubezpieczenie zdrowotne (niezależnie od składni płaconej
          przez pracodawce). Koszt tego ubezpieczenia to ok. 200 zł Natomiast mozna
          nieobowiązkowo płacic sobie również składki emerytalne.Fakt pozostawania na
          urlopie wychowawczym nieczego tu nie zmienia.
          pozdrawiam

• ela1003 Re: wychowawczy a wlasna firma 12.03.04, 19:41
            A czy od maja nic sie w tej kwesti nie zmieni?
            • curara77 Re: wychowawczy a wlasna firma 18.04.04, 21:03
              Hej jesli prowadzicie dzialalnosc to musicie same oplacac sobie skladki jesli
              by bylo tak ze nie dacie jeden miesiac rady oplacic skladki ZUS to mozecie
              pozegnac sie z wyplaceniem wam wychowawczego przez ZUS Wiem ze mozecie odebrac
              zasilek poporodowy Pozdrawiam Ela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka