saga55-5 13.01.11, 21:58 Mam małe pytanie. Zerówkowicze jadą na wycieczkę do innej dzielnicy miasta. Ile jedna Pani może mieć dzieci pod opieką ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoreska Re: Wycieczka 6-latków 13.01.11, 21:59 Z tego co wiem, to piętnaścioro. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: Wycieczka 6-latków 13.01.11, 22:00 15 chyba, ale ręki uciąć nie dam 10 w górach zdaje mnie się Odpowiedz Link Zgłoś
saga55-5 Re: Wycieczka 6-latków 13.01.11, 22:03 Takich maluchów aż tylu ? Myślałam że mniej. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: Wycieczka 6-latków 13.01.11, 22:04 nie wiem, ja tam w średniej pracuję, może z maluchami jest inaczej??? Odpowiedz Link Zgłoś
saga55-5 Re: Wycieczka 6-latków 13.01.11, 22:33 No własnie. 15 osób prawie dorosłych a 15 większych maluchów, to spora różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Wycieczka 6-latków 13.01.11, 23:24 Wg. przepisów 10 dzieci na jednego opiekuna. Odpowiedz Link Zgłoś
saga55-5 Re: Wycieczka 6-latków 14.01.11, 00:42 Dzięki. Gdzie ten przepis mogę znaleźć ? Jeśli mogę prosić Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Wycieczka 6-latków 14.01.11, 10:21 nie wiem ja o nim wiem od nauczycielki z którą chodzę na wycieczki, nie ona jedna zresztą o tym mówiła. Ja często na wycieczki szkolne swoich dzieci chodziłam jako opieka. Poszukaj w statusie szkoły albo na stronach MEN Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Wycieczka 6-latków 14.01.11, 10:35 AKTUALNE PRZEPISY DLA ORGANIZATORÓW WYCIECZEK SZKOLNYCH ˇ Zarządzenie Ministra Edukacji Narodowej Nr 18 z dnia 29.09.1997 r. w sprawie zasad i warunków organizowania przez szkoły i placówki publiczne krajoznawstwa i turystyki, ˇ Rozporządzenie MEN z dnia 17.48.1992 r. w sprawie ogólnych przepisów bhp w szkołach i placówkach publicznych, ˇ Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 06.05.1997 r. w sprawie określania warunków bezpieczeństwa osób przebywających w górach, pływających, kąpiących się i uprawiających sporty wodne, ˇ Ustawa z dnia 18.01.1996 r. o kulturze fizycznej, ˇ Ustawa z dnia 20.06.1997 Prawo o ruchu drogowym, ˇ Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 27.07.1999 r. w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem na drogach, ˇ Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21.06.1999 r. w sprawie określenia sposobu zapewniania bezpieczeństwa i porządku publicznego podczas trwania imprez na drogach, warunków ich odbywania oraz trybu postępowania w tych sprawach, ˇ Rozporządzenie MEN z dnia 21.01.1997 r. w sprawie warunków, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasad jego organizowania i nadzorowania WYCIĄG NAJWAŻNIEJSZYCH PRZEPISÓW ˇ działalność w zakresie krajoznawstwa i turystyki obejmuje następujące formy: wycieczki przedmiotowe, wycieczki krajoznawczo -turystyczne, wycieczki turystyki kwalifikowanej, imprezy krajoznawczo -turystyczne i turystyki kwalifikowanej, imprezy wyjazdowe, ˇ organizacja i program wycieczek i imprez powinien być dostosowany do wieku, zainteresowań i potrzeb uczniów, ich stanu zdrowia, sprawności fizycznej, stopnia przygotowania i umiejętności specjalistycznych. ˇ zwiedzanie parku narodowego, parku krajobrazowego lub rezerwatu przyrody powinno odbywać się po oznakowanych szlakach turystycznych, ˇ udział uczniów małoletnich w wycieczkach i imprezach (z wyjątkiem wycieczek przedmiotowych) wymaga zgody rodziców albo opiekunów prawnych, ˇ wycieczka, impreza powinna być należycie przygotowana pod względem programowym i organizacyjnym, a także omówiona ze wszystkimi uczestnikami w zakresie celu wycieczki, trasy, zwiedzanych obiektów, harmonogramu i regulaminu ˇ program wycieczki lub imprezy organizowanej przez szkolę, listę uczestników oraz imię i nazwisko kierownika i opiekunów określa karta wycieczki lub imprezy, którą zatwierdza dyrektor szkoły lub upoważniona przez niego osoba, ˇ wszyscy uczestnicy wycieczki i imprez powinni być objęci ubezpieczeniem od następstw nieszczęśliwych wypadków ˇ kierownicy i opiekunowie wycieczek i imprez nie ponoszą kosztów przejazdu - wydatki na ten cel pokrywa się ze środków tworzących budżet wycieczki, imprezy ˇ przy wyjściu (wyjeździe) z uczniami poza teren szkolny w obrębie tej samej miejscowości na zajęcia obowiązkowe lub nadobowiązkowe z wychowania fizycznego, imprezy szkolne, wycieczki przedmiotowe i krajoznawczo-turystyczne powinien być zapewniony przynajmniej jeden opiekun dla grupy 30 uczniów; ˇ przy korzystaniu z miejskich środków lokomocji w obrębie miejscowości, w której znajduje się szkoła uczniów, opieka powinna być zwiększona w zależności od wieku uczniów, odległości i innych potrzeb, ˇ przy wyjściu, wyjeździe z uczniami poza miejscowość, która jest siedzibą szkoły powinien być zapewniony jeden opiekun dla grupy do 15 uczniów, ˇ nauka pływania powinna odbywać się w grupach liczących nie więcej niż 15 osób na jednego opiekuna, ˇ w wycieczkach turystyczno-krajoznawczych nie mogą brać udział uczniowie, w stosunku, do których istnieją przeciwwskazania lekarskie, ˇ zabrania się prowadzenia wycieczek z młodzieżowych podczas burzy, śnieżycy i gołoledzi, ˇ na wycieczce turystyki kwalifikowanej opiekę powinna sprawować jedna osoba dorosłą nad grupą do 10 uczniów, jeżeli przepisy nie stanowią inaczej, ˇ wycieczki piesze lub narciarskie na terenach górskich, leżących na obszarach parków narodowych i rezerwatów przyrody oraz leżących powyżej 1000 m n.p.m. mogą prowadzić tylko przewodnicy turystyczni, ˇ za drogę dziecka do szkoły i z powrotem odpowiadają rodzice -mogą oni przyprowadzać o odprowadzać, posyłać swoje dzieci samodzielnie, zapewnić im opiekę innych osób dorosłych, posłać młodsze dziecko pod opieką starszego rodzeństwa, ˇ szkoła odpowiada za dziecko od momentu jego wejścia na teren szkoły do wyjścia po lekcjach oraz podczas wszystkich zajęć pozaszkolnych organizowanych przez szkolę opracowanie www.nysa.edu.pl/gimn1/00000112.html#_Toc31160395 Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Wycieczka 6-latków 14.01.11, 10:36 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 31 grudnia 2002 r.w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z dnia 22 stycznia 2003 r.) § 32. 1. Przy organizacji zajęć, imprez i wycieczek poza terenem szkoły lub placówki liczbę opiekunów oraz sposób zorganizowania opieki ustala się, uwzględniając wiek, stopień rozwoju psychofizycznego, stan zdrowia i ewentualną niepełnosprawność osób powierzonych opiece szkoły lub placówki, a także specyfikę zajęć, imprez i wycieczek oraz warunki, w jakich będą się one odbywać. 2. Kryteria, o których mowa w ust. 1, uwzględnia się również przy ustalaniu programu zajęć, imprez i wycieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Wycieczka 6-latków 14.01.11, 10:38 w mojej szkole jest 1 opiekun na 15 dzieci. w góry nie wychodzimy Odpowiedz Link Zgłoś