Dodaj do ulubionych

Nowy samochod- wspołwlasnosc a zakup

21.01.11, 10:39
Faktura naszego nowego sprowadzonego skąś tak samochodu jest na nazwisko męża. I okazalo się, że w US cos mowili, ze mąż musi dac mi polowę samochodu w darowiznie, zebym ogla byc wspolwlascicielem. Kto mi wyjasni, jak to jest? Mamy wspolwlasnosc majątkową. Ja nigdy żadnego samochodu nie mialam. Nasz obecny jest męża samochodem przedslubnym.
Obserwuj wątek
    • matsuda Re: Nowy samochod- wspołwlasnosc a zakup 21.01.11, 10:40
      złożyć bezpłatne oświadczenie-deklarację w UC o nabyciu majatku oraz współwłasności. Normana sprawa.
    • araceli Re: Nowy samochod- wspołwlasnosc a zakup 21.01.11, 10:43
      Jeżeli macie wspólnotę majątkową to de facto połowa samochodu jest Twoja (np. w razie rozwodu nastąpi podział).

Natomiast żebyś widniała w dokumentach samochodu jako współwłaściciel musisz być wymieniona w dokumencie potwierdzającym własność (akcie sprzedaży lub na fakturze). Jeżeli faktura jest na męża, to musi on Ci połowę przekazać w darowiźnie.
      • annajustyna Re: Nowy samochod- wspołwlasnosc a zakup 28.01.11, 15:20
        Nie, jesli samochod byl wlasnoscia meza przed slubem, to nie jest czescia majatku wspolnego.
    • dorotakatarzyna Re: Nowy samochod- wspołwlasnosc a zakup 21.01.11, 11:00
      Byłam w takiej samej sytuacji. Faktura na męża, w dokumentach chciałam współwłasność, bo tak naprawde to ja jeżdżę.
      Podczas rejestracji samochodu okazało się, że wystarczy podpisać papierek, że samochód został kupiony z majątku wspólnego, bo przecież jesteśmy małżeństwem. Nie były konieczne żadne darowizny.
      Wszystko zależy od wiedzy urzędników...
      • alfa36 dorotakatarzyna 21.01.11, 11:05
        Skladalas ten podpis w urzędzie skarbowym? Czy przy rejestracji? A jak darowizna, to wiąże się to z jakąś oplatą? U nas tez ja będę glownym użytkownikiem samochodu, stąd chcę byc wspolwlascicielem (no i wspolnie na ten samochod pracowalismysmile)
        • matsuda Re: chodzi o zniżki oc 21.01.11, 11:11
          masz jakieś, kto ma większe?
          • alfa36 Re: chodzi o zniżki oc 21.01.11, 11:28
            Mąż ma znizki ja ich nie mam, bo nigdy nie bylam wlascicielem ani wspolwalscicielem samochodu. Najpierw jezdzilam samochodem rodzicow potem męża.
            Chodzi mi o to, czy bedziemy musieli placic cos w urzędzie skarbowym, jesli (zdaniem urzędnikow z mojego urzędu) mąż musi dac mi pol samochodu w darowiznie.
            • matsuda Re: no to masz odpowiedź! 21.01.11, 11:31
              jeśli nie ustanowicie współwłasności, to bez sensu bulić będziesz 100%, a tak z 60 zaoszczędzisz. Deklaracja jest bezpłatna i to jest kwestia paru minut przy okienku.
              • alfa36 Dzięki 21.01.11, 11:34
                Dokladnie chodzilo mi o tę deklarację w US. Już sie zastanawialam, czy moze nie powinnam byc wspolwlascicielem, skoro ma to pociągac za sobą dodatkowe koszty.
                • papalaya a jakie jest uzasadnienie tych kombinacji 21.01.11, 14:05
                  czy to nie wszstko jedno kto figuruje w dowodzie?
                  • matsuda Re: masz prawo jazdy i prowadzisz auto? 21.01.11, 14:06
                    • papalaya Re: masz prawo jazdy i prowadzisz auto? 21.01.11, 15:26
                      nie słyszałam aby kierowanie samochodem meża było związane z wymogiem wspólzarejestrowania go na siebie
        • dorotakatarzyna Re: dorotakatarzyna 21.01.11, 15:15
          Podpisy składaliśmy przy rejestracji, w Urzędzie Miasta. O skarbówce nic mi nie wiadomo.
          Moja siostra jest współwłaścicielem razem z ojcem, i też nie musieli robić żadnych darowizn.
          Najlepiej chyba zapytać w urzędzie.
      • aniask_mama Re: Nowy samochod- wspołwlasnosc a zakup 28.01.11, 14:49
        Alfa napisała, że samochód męża jest przedślubny zatem NIE należy do majątku wspólnego!!! proszę tu nie mieszać spraw

najlepiej robisz umowę darowizny połowy samochodu (z męża na Ciebie) - wzory są w necie, potem idziesz z tym dokumentem i męzem do wydziału komunikacji, tam zmieniacie dane w dowodzie rejestracyjnym, a następnie zgłaszasz to w skarbówce na druku SD-Z2. W skarbowym jest bezpłatnie, natomiast nie wiem, czy wydział komunikacji nie będzie wymagał zmiany dowodu rejestracyjnego - ale tego się dowiesz na miejscu.

• aniask_mama Re: Nowy samochod- wspołwlasnosc a zakup 28.01.11, 14:55
          ups, przepraszam, bo chyba doczytałam, że chodzi o ten nowy sprowadzony samochód... jeszcze raz przepraszam...mąż NIE może Ci niczego darować jeśli pochodzi z majątku wspólnego tzn. nie macie rozdzielności, a samochód nabyty w trakcie trwania małżeństwa... nie da się darować czegoś, co jest równie bardzo Twje jak męża - to załatwiasz przy rejestracji w wydz. komunikacyjnym, do skarbowego niczego nie zgłaszasz
          • annajustyna Re: Nowy samochod- wspołwlasnosc a zakup 29.01.11, 18:32
            Alfa wybitnie jasno i precyzyjnie sformulowala mysli w poscie poczatkowym tongue_out. Pomimo dwukrotnej lektury tez tak zrozumialam jak Ty poczatkowo, dopiero za trzecim razem zajarzylam wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka